הנתון הזה מקומם ובלתי נתפש: מדי שנה, 1.3 מיליארד טון של מזון מושלכים ברחבי העולם במקום שיוחלקו לבתי תמחוי ועמותות.
אך הכל עשוי להשתנות הודות לחקיקה חדשנית וצודקת בצרפת.
הסנאט הצרפתי אסר על רשתות מזון אשר מפעילות סניפים בשטח שעולה על 400 מ”ר להשליך מזון שלא נמכר. זו המדינה הראשונה בעולם שמאשרת חוק כזה.
רשתות המזון יחויבו לחתום על חוזי תרומה לצדקות. הקנס עבור רשתות מזון שלא יפעלו בהתאם לחוק יהיה עד 84,000 דולר או שנתיים מאסר בפועל, עונש מרתיע די הצורך.
“מאחר ורשתות המזון יחויבו לחתום על הסכם תרומה לצדקה, נוכל לשפר את איכות המזון שאנחנו מקבלים ואת המגוון שלו”, אמר ל”גרדיאן” ז’ק בייל, מנהל רשת בנקי מזון בשם Banques Alimentaires, “במונים של איזון תזונתי אנו סובלים כרגע ממחסור במזון, פירות וירקות. אני מקווה שהחוק החדש יסייע לנו לקבל עוד מהמוצרים האלה”.
בנקי המזון ועמותות צדקה יהיו אחראיות לאיסוף המזון ולאחסנתו, כך שהם יידרשו למתנדבים נוספים שיטפלו בשפע המזון. החוק קובע כי המון יחולק לנזקקים במרכז מסודר ולא ייימסר סתם כך ברחוב.
צרפת מבזבת 7.1 טון של מזון מדי שנה על פי הערכה, אם כי רק 11 אחוז מהבזבוז הזה הוא באשמת רשתות המזון (15 אחוז באחריות מסעדות ו-67% על ידי הצרכנים), כך שיש עדיין דרך ארוכה לעבור. ועדיין מדובר בצעד חשוב לקראת חברה שעושה שימוש חוזר נבון וצודק במשאבים שעומדים לרשותה.
יוזמי המהלך, שהחל ביוזמת הפוליטיקאי ארש דרמברש, מקווים כי האיחוד האירופי יעביר חקיקה דומה בכל אירופה, ויכפה על מדינות לנהל טוב יותר את משאב המזון שלא נמכר.
על פי החוק החדש, ייאסר על רשתות מזון להשליך מזון באמצעות השמדתו או אחסונו במפעלים נעולים.
תמונה: Soßenmännlein via photopin