סביר להניח שלא שמתם לב, אבל ב-23.4.2013, למשך כמה דקות, הבורסה נפלה בצניחה חופשית. בזמן הזה נמחק הון בשווי 136 מיליארד דולר, וממד הדאו ג’ונס ירד ב-143.5 נקודות. הסיבה: ציוץ אחד בטוויטר.
הציוץ המדובר פורסם בחשבון הרשמי של סוכנות הידיעות AP. “חדשות מתפרצות: שני פיצוצים בבית הלבן. ברק אובמה נפצע”, היה כתוב שם. עכשיו כבר אפשר לדעת שהחדשות האלה לא היו ולא נבראו, אבל בזמן אמת זה נראה כמו ציוץ אמיתי לגמרי. AP הוא מקור אמין ובדרך כלל צריך לקחת את מה שנאמר שם ברצינות. לא פלא שתוך דקות אחדות גולשי טוויטר ריטווטו אותו מעל 5,000 פעמים.
לא לקח הרבה זמן כדי להבין מה בעצם קרה שם: הבית הלבן עודנו עומד, נשיא ארה”ב, ברק אובמה, בריא ושלם וכל העסק היה תעלול של קבוצת האקרים מסוריה שהצליחה לפרוץ לחשבון של AP ולפרסם את הציוץ. הוא נמחק משם תוך דקות והכל בא למקומו בשלום – חוץ מהבורסה. בדקות הספורות שהציוץ היה באוויר היא נפלה כאילו אין מחר.
איך דבר כזה קורה? המסחר בבורסה נעשה היום ברובו על ידי “רובוטים”, או בעצם אלגוריתמים ממוחשבים שסורקים כל הזמן מידע באינטרנט ומסוגלים לנתח אותו ולחזור ביצועים של חברות הנסחרות בבורסה. הציוץ ב-AP הפיל את האלגוריתמים האלה, שהאמינו שמלחמת העולם השלישי אוטוטו בפתח, והם שלחו פקודות מכירה עצבניות בשיא המהירות.
“ברגע שמערכות ממוחשבות התחילו לנצח את מה שכתוב בטוויטר ואז לבצע החלטות במהירות שבני אדם לא מסוגלים לפעול בה – הולכות להיות השלכות לא צפויות”, אמר טרו קאפי, חוקר באוניברסיטת באפלו לאמנות ומדעים, שמכנה את התקרית הזאת “Hack Crash”. לטענתו כל הסיפור הזה מוכיח שלא רק בני האדם, אלא גם המחשבים עצמם, צריכים להיות זהירים מאוד בפרשנות של מידע שמתפרסם ברשתות החברתיות, אפילו אם המידע מגיע ממקורות אמינים כביכול.
במקרה הזה העולם יצא בזול. בני האדם שראו את הנפילות הבינו מהר את מקור הטעות, והשווקים תיקנו את עצמם במהירות. ועדיין – זה מצביע על השלכה לא צפוייה ולא ממש נעימה של מעשה קונדס של האקרים. בפעם הבאה זה עלול להיגמר הרבה יותר גרוע.
דרך Mirror