איך אתם מעדיפים את קוד הלבוש של הנשים ברחובות שלכם? השאלה הזו תידחק בישראל (למעט באיזורים מסוימים) למדורי האופנה, אך בעולם המוסלמי מדובר בשאלה לוהטת ורגישה. סקר שנערך לאחרונה על לידי המרכז למחקר חברתי באוניברסיטת מישיגן בשבע מדינות בעלות רוב מוסלמי (טוניסיה, מצרים, עיראק, לבנון, פקיסטן, סעודיה וטורקיה), מגלה כי רוב האנשים מעדיפים שנשים יסתירו את שיערן בציבור, אך לא בהכרח את פניהן. בטורקיה ובלבנון בלבד יותר מרבע הנשאלים מעדיפים שנשים לא יכסו את ראשן בציבור.
הסקר הציג את נושא קוד הלבוש של נשים כעניין של העדפה ויזואלית ולא בנושא חקיקה. כל נשאל קיבל כרטיס עם שישה סגנונות מאוירים של ראשי נשים והתבקש לבחור את סגנון הלבוש הרצוי לדעתו בציבור. על אף שהסגנונות לא נקראו בשמות, הם כללו בורקה מלאה (אשה מספר 1), ניג’אב (מספר 2), החיג’אב המסורתי פחות (מספר 4 ו-5), והייתה גם אפשרות לבחור באשה ללא כיסוי ראש כלל.
ככלל, רוב הנשאלים אמרו כי אשה מספר 4, אשר שיערה ואוזניה כוסו כליל על ידי חיג’אב לבן, היא הלבוש הכי הולם בציבור. בכלל זה 57% אנשים בטוניסיה, 52% במצרים, 46% בטורקיה, ו-44% בעיראק. בעיראק ובמצרים, אשה מספר 3, אשר שיערה ואוזניה מכוסים על ידי חיג’אב שחור מסורתי יותר, הוא הלבוש השני המועדף. בפקיסטן הציבור חלוק (31% לעומת 32%) בין אשה מספר 3 לאשה מספר 2, שלובשת ניג’אב שחושף רק עיניים, בעוד קרוב לרבע (24%), בחרו באשה מספר 4. בערב הסעודית, רוב ש 63% מעדיף את אשה מספר 2, בעוד 11% נוספים בחרו בבורקה של אשה מספר 1 כסגנון הלבוש המועדף.
בכמה מדינות, מיעוט משמעותי סבר כי נשים לא צריכות לכסות את שיער ראשן בציבור. 32% מהציבור בטורקיה חשב כך, כמו גם 15% מאזרחי טוניסיה. כמעט מחצית (49%) מהציבור בלבנון סבור כי מקובל שנשים יופיעו בציבור ללא כיסוי ראש. אפשר לייחס זאת לעובדה כי 27% מאזרחי לבנון הם נוצרים. עם זאת, יש משתנים נוספים כמו גיל, שלא נכללו במחקר. על אף המגמה השמרנית שעולה מתוצאות הסקר, רוב הנשאלים אמרו כי נשים צריכות להחליט בעצמן מה ללבוש – בטורקיה, בטוניסיה ובלבנון. נתון מפתיע נוסף הוא כי 47% מהנשאלים בסעודיה ענו כך.
דרך pewresearch