לפני שלוש שנים קיילה ברנדון ישבה במרפסת עם סבתא שלה, פיליס, ונהנתה מאחר הצהרים נהדר בקיץ של מישיגן. תוך כדי שיחה, שיתוף חוויות וכיף צילמה ברנדון סלפי של השתיים ושיתפה את התמונה בפינטרסט.
פרסמו דרך “חורים ברשת” ותגיעו למאות אלפי ישראלים עם תוכן שעושה באזז. לפרטים>>
מאוחר יותר היא הופתעה לגלות שהתמונה המתעדת רגע מושלם של אהבה והערכה בין נכדה לסבתא התגלגלה והפכה להיות מודעה ל”הרמת פנים דרך יוגה” בבלוג בריטי, שם שימשה לצורך גיוס לקוחות.
ברנדון החליטה לבדוק איפה עוד התמונה שלה עשויה להופיע. היא העלתה את התמונה ל”גוגל תמונות” ושם, באמצעות התכונה המאפשרת השוואה בין תמונות דומות, היא עברה על תוצאות החיפוש.
היא הופתעה לגלות את התמונה המשותפת בלוחות פינטרסט עם כותרות כמו “נוסחת הנעורים”, “תרגיל יוגה” ו”תרפיית חיוך”, כולן עם התמונה שלהן, מבלי שקיבלו רשות וכמובן ללא שום קשר עסקי.
מה שהחריף את מצב העניינים זו התמונה של בחורה צעירה בה נתקלה ברנדון לצד התמונה שלה ושל סבתא בלוח של פינטרסט.
ברנדון העריכה שהיא צעירה ממנה בעשור ובכל זאת המשווקים השתמשו בדמותה כדי למכור הרמות פנים בשיטת “עשה זאת בעצמך”.
היא גילתה שהתמונה של אותה בחורה מופיעה בכל רחבי הרשת: כדי לקדם חברה בפוארטו ויארטה במקסיקו, לצורך קידום ועידה של העצמה נשית בניו יורק, לפרסום כנסיה באורגון ומה לא.
חוקי זכויות היוצרים לא תמיד ברורים אך בעניין הזה אין שום שאלה: אסור לחברות להרוויח מהתמונות שלכם מבלי לקבל את רשותכם.
איך זה קורה? בעולם בו שיתוף תמונות אישיות ברשתות חברתיות הופך יותר ויותר נפוץ, אפשר לצפות שתופעה זו רק תלך ותתרחב. התמונות מתאנדקסות במאגר של “גוגל” ושם משווקים מאתרים אותן ומשלבים אותן בקמפיינים שלהם. הם מקבלים את הרושם, בין אם מחוסר ידע או הקלת ראש, כי גוגל הוא מאגר מידע חופשי העומד לרשותם לכל צורך.
אבל לא בכל המקרים. שימו לב כי אם אתם אינכם הצלמים של התמונה בה אתם מתועדים אתם לא בעלי זכויות היוצרים בתמונה. הצלם, ולא אתם, הוא בעל הזכויות.
אם בעל הזכויות לא התיר את הפצת התמונה אז השימוש המסחרי בה לצורך הפקת רווחים ורוב הסיכויים הם כי גם בית המשפט יכיר בכך כפרסומת בה השתתפתם כפרזנטורים ללא ידיעתכם או רשותכם.
במקרה כזה תביעה היא בהחלט אפשרית. בית המשפט במקרה זה עשוי לשקול מה מטרת הפרסום – האם היא למטרות רווח או למטרות אחרות כמו מטרות חברתיות, טיב היצירה, האם השתמשו בה במלואה או בחלקה, מה האפקט של השימוש בה בשוק היעד הפוטנציאלי ומה ערכה. ברוב המקרים תביעה משפטית תהיה בזבוז זמן וכסף, בייחוד כשמדובר בגופים שנמצאים מחוץ המדינה ופרטי הקשר שלהם עמומים. במקרה שמדובר בחברה גדולה ומסודרת שעשתה שימוש בתמונה שלכם ללא רשותכם האפיק המשפטי הוא בהחלט אופציה. טיפ קטן ולו רק לצורך התרגיל: חפשו מעת לעת את התמונות שלכם ב”גוגל תמונות”. אולי תגלו שהן התגלגלו למקומות שלא חלמתם עליהם.