כאשר חושבים על פאנלים סולאריים המחשבה הראשונה שעולה בראש היא של פלטות כהות וכבדות, אך צוות מחקר באוניברסיטת מישיגן הצליח לפתח פאנל סולארי שקוף לחלוטין – פריצת דרך שיכולה להגיע בקרוב לכל חלון בעולם ולספק אנרגיה לחדרים, דירות ואף בניינים שלמים.
פרסמו דרך “חורים ברשת” ותגיעו למאות אלפי ישראלים עם תוכן שעושה באזז. לפרטים>>
עד כה, פאנלים סולאריים דומים היו שקופים רק באופן חלקי ועל כן גרמו לחלונות להיראות כהים, אך הפאנלים החדשים לא שונים מזגוגית שקופה רגילה. כתוצאה מכך טכנולוגיות אלה הפכו חלונות כהים או מוצלים מדי.
הצהרות קודמות אודות פיתוח פאנלים סולארים שקופים היו מטעות, משום שהמשמעות של חומר שקוף היא כי אור חייב לעבור דרכו. על כן, תאים פוטואלקטרים שקופים לחלוטין נחשבו למעשה בלתי אפשריים מאחר ופאנלים סולאריים מייצרים אנרגיה על ידי המרת פוטונים שנקלטו לאלקטרונים. על מנת שחומר יהיה שקוף לחלוטין, האור צריך לעבור דרך החומר בשלמותו מבלי להיקלט על ידי הכח הסולארי.
כדי להשיג תא סולארי שקוף לחלוטין, צוות החוקרים בחרו בגישה אחרת. הזגוגית עצמה אינה תא סולארי – היא קולטן סולארי פולט אור שקוף (TLSC). החומר מורכב ממלחים אורגניים שנועדו רק לצורך ספיגת אנרגיה אולטרה סגולית ואינפרה אדומה, תדרים של אור שאתם לא יכולים לראות.
המלחים פולטים לאחר מכן את האנרגיה בתדרי אינפרה אדום והם נקלטים על ידי רכיבים פלסטיים קטנים בצדי “הזגוגית” שמכוונים את הקרניים האינפרה אדומות לתאים סולאריים רגילים. התאים האלה ממירים את האור האינפרה אדום המרוכז לחשמל.
גירסאות קודמות של פאנלים סולארים שקופים למחצה רשמו לרוב שיעור יעילות של 7%. ה-TLSC של אוניברסיטת מישגן צפוי להשיג שיעור יעילות של 5% (כרגע מדובר ב-1% בלבד).
על אף שאלה נראים נתונים נמוכים, כדאי לזכור כי לבניינים יש משטחי זכוכית גדולים ואם כולם יורכבו מהחומר הזה ביכולתו לספק חשמל בהיקף מספק. החוקרים מאמינים כי ניתן להטמיע את טכנולוגיית TLSC גם בהתקנים צרכניים וגאדג’טים. כעת הם מתמקדים בעיקר בהמשך פיתוח הטכנולוגיה כדי שתהיה מקור כח יעיל וכלכלית גם בהיקף ייצור גדול.