כל מבחני הבגרות שעוברים תלמידי התיכון עלולים להיות מלחיצים – והמלחיץ מכולם הוא מבחן הבגרות במתמטיקה, לפחות עבור רוב בני ובנות הנוער. הלחץ יכול לנבוע מהחשש מפני כישלון משום שהחומר נתפש כקשה ואפילו כזה שפשוט אי אפשר להבין. במקרים אחרים המקור של הלחץ הוא דווקא הרצון בציון גבוה במיוחד על-מנת להתקבל למסלול לימודים נחשק באוניברסיטה או במכללה אקדמית, כשבהקשר זה כדאי לזכור שהציון במתמטיקה הוא בעל משקל משמעותי בממוצע. איך בכל זאת אפשר ללמוד לבגרות במתמטיקה בלי לחץ אלא ביעילות, כדי להגיע לציון הרצוי? הטיפים בכתבה זו יעזרו לכם.
קודם כל להכיר את מבנה המבחן
השלב הראשון בלמידה יעילה למבחן הבגרות במתמטיקה הוא להבין את המבנה שלו. באופן טבעי יש הבדל בין הבחינה ברמה של 3 יחידות לבין הבחינות שעוברים תלמידי ותלמידות ה-4 וה-5 יחידות. ברמה הבסיסית ישנם 3 שאלונים ובכל אחד מהם 6 שאלות שמתוכן חובה לענות על 4. במבחני הבגרות ברמה של 4 יחידות ו-5 יחידות יש 5 פרקים, ובכל אחד מהם חובה לענות על שאלה אחת מתוך שתיים או על שתי שאלות מתוך 3.
המכנה המשותף המשמעותי הוא כמובן הבחירה – שמשפיעה גם על אסטרטגיית הלימוד.
איך להבטיח למידה ממוקדת לבגרות במתמטיקה?
העובדה שישנה בחירה בכל אחד מהשאלונים בכל הרמות של מבחן הבגרות במתמטיקה משפיעה כאמור על אסטרטגיית הלמידה.
גישה אפשרית היא להתמקד דווקא בתחומים שבהם ישנו קושי, בין אם זהו חלק מהגאומטריה, חלק מהטריגונומטריה, חלק מההסתברות וכו’. היתרון העיקרי של גישה זו הוא שכך אין אף נושא שנראה כמו סינית ושבאופן עקרוני ניתן להתמודד עם כל שאלה שתופיע בבחינה.
דרך אחרת ללמוד לבגרות במתמטיקה היא לחזק דווקא את נקודות החוזקה ולנצל את אפשרויות הבחירה כדי להתעלם משאלות שבהן ישנו קושי. היתרון הוא שבדרך זו מפותחת יכולת לפתור באופן מושלם תרגילים ושאלות בתחומים שבהם ממילא שולטים, אבל כמובן שיש בכך גם סיכון מסוים.
האם אפשר ללמוד לבד לבגרות במתמטיקה?
באופן עקרוני התשובה היא כן. תלמידים ותלמידות ברמה טובה יכולים ללמוד לבד לבגרות במתמטיקה, אבל תנאי הכרחי נוסף הוא משמעת עצמית גבוהה. בנוסף נדרשת יכולת למידה עצמאית גבוהה כמו גם יכולת להפיק לקחים נכונים מטעויות ולהסיק את המסקנות המדויקות מהתרגול.
הבסיס של הלמידה העצמאית לבגרות במתמטיקה הוא חזרה מקיפה ומעמיקה על כל החומר, ומיד לאחר מכן פתרון מבחני בגרות מהעבר. כשבוחרים ללמוד לבגרות במתמטיקה בדרך זו חשוב להתייחס גם לנושא הזמן כדי לוודא שתצליחו לענות על כמות השאלות הרצויה במסגרת הזמן הנתונה – וכך גם לתרגל את קצב העבודה הנכון ואת חלוקת הזמן בין הנושאים השונים.
מתי כדאי ללמוד לבגרות במתמטיקה בקורס ייעודי?
למי שאינם בטוחים בעצמם כדאי ללמוד לבגרות במתמטיקה בעזרת מורים מקצועיים בקורס ייעודי. המלצה זו תקפה גם למי שהמטרה שלהם היא ציון מקסימלי, וגם כשרמת המשמעת העצמית לא גבוהה מספיק כדי להבטיח היערכות אמיתית לבחינה החשובה.
כשבוחרים בדרך זו חשוב להקדיש תשומת לב לבחירה מושכלת של הקורס, כך שהוא אכן יניב מקסימום תועלת.
קרדיט תמונה PIXABAY