לפני מספר ימים הופץ ברשת סרטון שתיעד אלימות מילולית ופיזית בקו אוטובוס ביפו. הסרטון, שהופץ בוואטסאפ ואז הועלה לעמוד הפייסבוק של “אור ירוק”, הציג עימות בין אדם מבוגר לבין אישה צעירה. זה התחיל בקללות, המשיך לזריקת נעל וכמעט הסתיים בקטטה.
רבים הזדעזעו מהסרטון הזה. זה לא כל כך נעים לראות אלימות כזו במרחב ציבורי שכל אחד מאיתנו עלול למצוא את עצמו סובל ממנה.
אך זה ממש לא המקרה היחיד. נוסעים קבועים בתחבורה ציבורית וודאי יכולים לספר על מקרי אלימות רבים. בגלל שכל סמרטפון ממוצע מצוייד במצלמת וידאו איכותית – רבים מהמקרים האלה מתועדים. הנה כמה דוגמאות די מצמררות, שמציגות איך נסיעה תמימה יכולה להפוך במהרה לסיוט:
הסרטון הזה, שצולם בנסיעה בבאר שבע, מציג שני ילדים קטנים, בסך הכל בני 11 ו-13, שנעמדו על הכסאות והתחילו להציק לשאר הנוסעים. בשלב מסויים הנהג עצר את האוטובוס וניסה להוריד אותם, אך גילה שזו לא משימה פשוטה. רק כשאחד הנוסעים ניסה לפנות אליהם והתחיל לחטוף מכות הנהג הצליח להשתלט עליהם ולהוריד אותם מהאוטובוס, מה שלא שם סוף לסיפור: הילדים רדפו אחרי האוטובוס, בעטו בדלתות ואף זרקו אבנים שניפצו את אחד החלונות לפני ששוטר שעבר במקום עצר אותם.
ככל הנראה, מדובר בתושבים ערביים, בנים של משתפי פעולה. תושבי השכונה סיפרו שלא מדובר במקרה יחיד אלא בבעיה שמוכרת לכל תושבי השכונה הספציפית הזאת בבאר שבע.
גם במקרה הזה האלימות מתרחשת בין יהודים לערבים. כל פי מה שניתן לראות, חבורה של יהודים הטרידה נהג ערבי של חברת “עילית” (ככל הנראה אחרי שזה לא עצר להם היכן שביקשו) והתחילו לאיים עליו. בשלב מסויים הדם עלה לראש של הנהג. הוא עצר את האוטובוס בצד והבטיח ללמד את אחד מהחבורה לקח “בלי לערב את המשטרה”. מחוץ לאוטובוס הוא החל להכות אותו. הנער ברח וזרק על הנהג אבן גדולה מרחוק, ואז התרחק מהמקום.
מקומה של רכבת ישראל לא נפקד מהרשימה הזו. הסרטון הזה, שצולם ב-2011, מציג מה שנראה כמו אלימות שהופעלה מצד מאבטח של הרכבת כלי אזרח שצילם אותו מתעמת עם חייל.
ככל הנראה, החייל עישן בתא השירותים. הצלם מעיד כי בעקבות כך המאבטח הדף אותו ודרש ממנו לרדת מהרכבת. החייל סרב. בזמן הדין והדברים בין המאבטח לחייל, הצלם התקרב וחטף אף הוא איומים מהמאבטח, שבשלב מסויים איים שהוא ישבור לו את המצלמה. צריך להגיד – הצלם עצמו עורר פרובוקציה לא קטנה וכנראה הצית את האווירה האלימה ששררה בקרון. מצד שני, גם המאבטחים לא הגיבו נכון, ובסופו של דבר כולם יצאו נפגעים מהסיפור הזה.
יותר מהכל, הריב המכוער הזה מראה שאלימות יכולה להתחיל מכלום: צעיר ביקש ממבוגר שישב לידו לפתוח את החלון. המבוגר חשב שהוא טוען שהוא מסריח. הוויכוח עתיר הקללות שנפתח שם נמשך דקות ארוכות.
האם אפשר לעשות משהו נגד האלימות הזו בתחבורה הציבורית? הרי ברור שמדובר רק בסימפטום של חברה אלימה. מצד שני, אם חברות התחבורה הציבורית ינסחו ביחד עם משטרת ישראל תקנות מחמירות נגד נוסעים אלימים ובתי המשפט יטפלו באלימים ביד קשה, אולי התופעות האלה לא יהיו כל כך נפוצות.
תמונה: Shutterstock