הנה צעד שאף אחד לא יכל לראות מגיע: פייסבוק עדכנה את מדיניות התכנים שלה, וכעת זו מאפשרת למשתמשים להעלות סרטוני וידאו אלימים הכוללים הצגה מפורשת של עריפת ראשים. ברשת החברתית אסרו על החברים להעלות סרטונים כאלה החל מחודש מאי האחרון, לאחר שסרט כזה, שתיעד עריפת ראשים של נשים במקסיקו, שותף פעמים רבות ועורר הרבה רעש. כעת מתברר שהאיסור היה זמני בלבד.
באופן כללי, פייסבוק אינה מאשרת העלאה של תכנים אלימים (או מעודדים לאלימות) או פורנוגרפיים. אז מה ההצדקה לאשר מחדש להעלות סרטונים המציגים עריפת ראשים?
על פי פייסבוק, מה שחשוב הוא ההקשר בו הסרטונים האלה מועלים לרשת. כל עוד הסרטון עולה כדי לעורר דיון ולגנות את האלימות – יש לו מקום ברשת החברתית. בפייסבוק מדגישים שאם הם יתקלו בסרטונים המציגים עריפת ראשים ומעודדים את התופעה (או סתם מקדשים ומפיצים את אקט האלימות) – הם ימחקו את הסרטים האלה באופן מיידי.
כך הסבירו בפייסבוק את השינוי המפתיע בבלוג שלהם:
ראשית כל, כשאנחנו בוחנים תוכן שמדווח לנו כפוגעני, אנחנו לוקחים נקודת מבט הוליסטית על ההקשר שמקיף את התמונה האלימה או הוידאו האלים, ומסירים תוכן שחוגג את אותה אלימות.
נמשיך לבחון האם המשתמש שמשתף את התוכן הנ”ל מפיץ אותו באופן אחראי, כמו למשל על ידי צירוף אזהרה מפני תמונות קשות.
בהתחשב בסטנדרטים המעודכנים האלה, בחנו מחדש כמה דיווחים על תוכן אלים, והגענו למסקנה שחלק ממנו מקדש את האלימות באופן לא ראוי ולא אחראי. לפי כך, הורדנו את התכנים האלה”.
הגישה של פייסבוק מעניינת. מצד אחד – היא מעודדת דיון גם בנושאים קשים, וזו פעולה שקשה להתנגד לה. מצד שני, להרשות לתכנים מסויימים לעלות רק בהקשרים מסויימים שם את עורכי התוכן של פייסבוק במעמד הרבה יותר בעייתי כצנזורים.
כשברור מאוד מה מותר לעלות ומה אסור אז לא יכולות להעלות שאלות. כשזה נתון לשיקול דעת – זה כבר סיפור אחר לגמרי. מה שנראה כמו חגיגה של אלימות לאחד יכול להראות כמו דיון לגיטימי לאחר, ובטוח שחלק מההחלטות להוריד או להשאיר סרטים ודיונים מסויימים יעורר מחלוקות רבות.
יהיה מעניין לראות איך פייסבוק תתמודד עם “מקרי בוחן” בעתיד ואיך יגיבו המשתמשים לשינוי.
וכמובן שגם קיימים המתנגדים הברורים למהלך כזה: אנשים שפוחדים, אולי בצדק, שתמונות קשות מאלה יכולות לגרום לנזק פסיכולוגי עמוק אצל אל שנחשפים אליהם (במיוחד ילדים ובני נוער), ושמקום כמו פייסבוק צריך להיות נקי ובטוח לגלישה.
דרך Mashable
אילוסטרציה: Shutterstock