גירושין היא תופעה מוכרת ושכיחה מאוד בישראל. מאמר זה יענה, בין היתר, על השאלה מהו אחוז הגירושין בישראל.
מהו אחוז הגירושין בישראל?
נהוג לאמוד את אחוז הגירושין בישראל ביחס לנישואין בישראל.
שנת 1955 הייתה השנה הראשונה שבה נערך רישום נישואין וגירושין בישראל. בשנה זו, 14,742 זוגות נישאו ו-2156 זוגות התגרשו. קרי, אחוז הגירושין ביחס לנישואין בישראל היה 14.62%.
בשנת 2000 אחוז הגירושין ביחס לנישואין בישראל היה כ-26%, לאחר שכ-39,000 זוגות נישאו בשנה זו וכ-10,500 זוגות התגרשו.
בשנת 2018 נישאו כ-49,500 זוגות בישראל וכ-15,500 זוגות התגרשו. כלומר, אחוז הגירושין ביחס לנישואין בישראל היה כ-31.3%.
מנתונים אלה ניתן ללמוד שבאופן עקבי קיימת עלייה באחוז הגירושין ביחס לנישואין בישראל.
אחוז הגירושין בישראל עולה בכל שנה גם ללא קשר לזוגות שנישאים באותה שנה. לפי הסטטיסטיקה, נישואיו של זוג מכל ארבעה זוגות מגיע לסיום עוד בימי חייהם של בני הזוג.
מהן הסיבות הנפוצות לגירושין בישראל?
כמובן שאין רשימה סגורה של סיבות לגירושין בישראל. ישנם אירועים ו/או נתונים שיכולים לגרום לזוג אחד להתגרש, אך לא לגרום לכל שינוי בחיי הנישואין של זוג אחר.
אף על פי כן, מסביר עו”ד איתי בוזגלו כי ניתן לומר שישנן מספר סיבות נפוצות לגירושין בישראל:
- בגידה: קיום קשר רומנטי, ובפרט קיום יחסי מין, של אחד מבני הזוג עם אדם שאינו בן זוגו. אדם שבן זוגו בגד בו, בדרך כלל לא חש רק כעס או קנאה, אלא גם עלבון ותדהמה שכן למעשה כבר אין לו אמון במי שהיה האדם הקרוב לו ביותר.
- מצב כלכלי: כאשר המצב הכלכלי, בין אם של אחד מבני הזוג ובין אם של שני בני הזוג, הוא קשה, קיימים, בדרך כלל, מתחים רבים בין בני הזוג, ומעורר אצלם את השאלה האם ניתן להמשיך בחיים משותפים במצב שכזה. פעמים רבות, מגיעים בני הזוג למסקנה שהתשובה לכך שלילית, והם מחליטים להתגרש.
- חוסר התאמה: בני הזוג יכולים בהחלט להתאים זה לזו בתחילת נישואיהם, אך במהלכם יכול להתפתח חוסר התאמה. יש לזכור שגם אם אדם חי בזוגיות, הרי שיש לו גם חיים משלו, שיכולים להשפיע על חייו הזוגיים. למשל, אם אחד מבני הזוג זוכה להצלחה ומתקדם בחייו המקצועיים, אך בן הזוג השני מתקשה להתקדם בעבודתו שלו, יכולים בני הזוג לאבד את השפה המשותפת שהייתה להם, מה שיכול, בסופו של דבר, להוביל לגירושין.
אילו ישראלים נוטים יותר להתגרש?
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא בדקה רק את אחוז הגירושין בישראל מבחינה מספרית, אלא גם אילו ישראלים נוטים יותר להתגרש. למשל, נמצא כי:
- זוגות ללא השכלה אקדמית נוטים להתגרש הרבה יותר מאשר זוגות שיש להם תארים אקדמיים
- אם המוצא של בני הזוג זהה, הסיכוי שיתגרשו נמוך מהסיכוי שבני זוג שאינם מאותו מוצא יתגרשו
- בבעלות בני הזוג, הסיכוי שיתגרשו פוחת, שכן בני הזוג כנראה חוששים לאבד נכסים בעלי ערך רב
קרדיט תמונה FREEPIK