“העניים נשארים עניים והעשירים מתעשרים. ככה זה הולך”, שר ליאונרד כהן בשירו Everybody Know. ויש לכך אסמכתא מחקרית.
המשפחות העשירות בפירנצה, איטליה, נהנות מהחיים הטובים כבר די הרבה זמן. קרוב ל-600 שנים אם לדייק.
כך גילו שני כלכלנים איטלקים בשם גוליאלמו ברון וסאורו מוקטי במחקר שפירסמו לאחרונה. השניים ניתחו את רשימת משלמי המיסים בפירנצה משנת 1427 ועד 2011. לאחר שהשוו בין העושר המשפחתי של השמות לפני מאות שנים לבין היום, הם הגיעו למסקנה כי המשפחות העשירות של פירנצה לפני 600 שנים הן המשפחות העשירות בעיר גם היום.
“בעלי המשכורות הגבוהות בין משלמים המסים כבר נמצאו בראש הסולם הכלכלי-חברתי לפני שש מאות”, הם כותבים. “המחקר מתבסס על מידע רב ערך – נתוני משלמי המסים מ-1427 שעברו תהליך דיגיטיציה וזמינים און ליין – כדי לבחון מגמות ארוכות טווח במוביליות חברתית-כלכלית.
בעוד החוקרים מודים שהשיטה המנתחת עושר משפחתי באמצעות שמות משפחה לא חפה משגיאות, הם מצביעים על כך ששמות משפחה איטלקים מאוד משויכים לאיזור גיאוגרפי ונוטים לעבור הלאה מדור לדור.
בני המשפחות בראש הסולם החברתי-כלכלי לפני שש מאות הן גם ברשימת המשתכרים הגבוהים בין משלמי המסים היום. המשפחות בראש הדירוג נהנות מהעבודות היוקרתיות ביותר, בעוד אלה בתחתית הסולם עובדים במשרות פחות נחשקות והשכר שלהן נמוך מהשכר החציוני.
קונות בכניסה לחנות "הרודס" בלונדון. ציור מ-1909
בעוד הידיעה שמשפחות מעבירות את עושרן בירושה מדור לדור לא מפתיעה במיוחד, זה עדיין מרשים לגלות שאותן משפחות הצליחו לשמור על עושרן לנוכח כל כך הרבה טלטלות: פלישת נפוליאון לאיטליה, הדיקטטורה של בניטו מוסוליני ושתי מלחמות עולם.
מחקר שנערך באנגליה המחיש כיצד המשפחות העשירות שמרו על עושרן במשך שמונה מאות, 28 דורות. מחקר דומה שנערך בסין גילה ממצאים דומים, שם המשפחות העשירות שמרו על מעמדן גם בימי מאו טסה טונג.