מחקר תומך באמונה הבודהיסטית שהעצמי אינו קבוע אלא נמצא בשינוי תמידי

מהו הזיכרון הראשון שלכם בחיים? בעוד מן הסתם עברתם הרבה מאז, סביר להניח שאתם מאמינים כי העצמי שלכם – המהות האישית שלכם – לא השתנתה מאז ועד היום.

עם זאת, בודהיסטים מאמינים שהמחשבה הזו אינה אלא אשליה – אמונה שזוכה לגיבוי של מחקר מדעי. על פי הטענה הבודהיסטית, שום דבר אינו קבוע. הכל משתנה עם הזמן ולאדם יש זרם תודעה משתנה. 

מנקודת מבט נוירו מדעית, גם המוח והגוף משתנים ואין שום יסוד להאמין שיש משהו יציב וקבוע בעצמי. מדעי המוח והבודהיזם הגיעו לרעיונות האלה בדרכים נפרדות, אך כמה מחקרים מדעיים שלא התעלמו מהדת שצמחה במזרח – קיבלו כמה מהתיאוריות שהוצעו לראשונה על ידי נזירים בודהיסטים לפני אלפי שנים.

מחקר אחד, שפורסם בכתב העת Trends in Cognitive Sciences, קושר בין האמונה הבודהיסטית שהעצמי נמצא בשינוי מתמיד לאיזורים פיזיים במוח.ישנן עדויות מדעיות לכך כי “תפישת העצמי במוח אינה מקושרת לאיזור מסוים או רשת אלא מתפרשת על תחום רחב של תהליכים עצביים משתנים שאינם ייחודיים רק לעצמי”, כותבים החוקרים.

נוסף על כך, כמה חוקרי מוח מאמינים כי יכולות קוגניטיביות אינן קבועות אלא ניתנות לאימון דרך מדיטציה. יש גם גיבוי מדעי לאמונה הבודהיסטית כי העצמי נוכח גם ברגעים של שינה עמוקה, בניגוד להנחה המקובלת של מדעי המוח כי שינה עמוקה היא מצב של החשכה בה התודעה נעלמת. בפילוסופיה ההודית מדברים על מצב של מודעות עדינה שממשיכה להיות נוכחת גם בשינה חסרת חלומות וכל ההבדל בינה לבין ערות הוא כי לא ניתן לחוות אותה בזיכרון שנמשך רגע לאחר רגע.

מחקרים שנערכו בזמן שינה של מודטים מעידים כי ייתכן מאוד שיש דברים בגו’. במחקר שפורסם ב-2013 התגלה כי מדיטציה עשויה להשפיע על דפוסי מוח אלקטרו-פיזיים בזמן שינה, ועל פי הממצאים ייתכן שבזמן השינה יש יכולת לעבד מידע ולשמור על רמה מסוימת של תודעה, גם במצב בו תפקודים קוגניטיביים אלה נראים לא פעילים, על פי החוקרים. 

גם מדעי המוח וגם הבודהיזם לא מציעים תשובה אחידה לשאלה מהם יחסי הגומלין בין התודעה למוח. בודהיסטים מאמינים כי יש תודעה מסוימת שאינה תלויה בגוף הפיזי בעוד מדעני מוח לא מסכימים עם ההנחה הזו.

למרות זאת, נראה שיש התקדמות מסוימת מההנחה המקובלת על ידי חוקרים רבים בתחום מדעי המוח לפיה העצמי אינו אלא אשליה שנוצרה על ידי המוח לטובת תפישה שגורסת כי המוח והגוף פועלים יחד בהקשר של סביבה פיזית כדי ליצור תחושה של עצמי. גם אם מדובר בתהליך מורכב לא יהיה נכון לקרוא לו אשליה.

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן