תביעה ייצוגית שהוגשה בשם ילדים באורגון, ארה”ב מאשימה את הממשל האמריקני ברשלנות וחיבוק ידיים בנושא של שינוי האקלים.
התובעים טוענים כי הממשל “הפר את הזכויות החוקתיות שלהם לחיים, לחירות ולקניין, ואת זכותם למשאבים ציבוריים חיוניים, על ידי התרת, עידוד ומתן הכשר להמשך הניצול, הייצור והפליטה של גזי חממה”.
שופט בית המשפט המחוזי תומס קופין פסק נגד הבקשה לדחות את התביעה.
מדובר בצעד הראשון בדרך ארוכה לצדק, עם זאת. מומחים משפטיים מטילים בספק את סיכויי ההצלחה של התביעה, אך גם אם לבסוף ייפסק נגד התובעים ההשלכות של המשפט עשויות להיות עצומות.
העמותה Our Children’s Trust, שפועלת בשם הדור הבא, החליטה על פעולה משפטית נגד חוסר המעשה בעניין התרומה האנושית להתחממות הגלובלית, פעילות שיש לה השלכות שליליות על הדורות הבאים. התובעים הם 21 בני אדם בגילאים 8 עד 19 ומדען אקלים בכיר בשם ג’יימס האנסן. על אף שהתביעה הוגשה במקור באורגון, מקום הפעילות של העמותה, תביעות דומות הוגשו ברחבי ארצות הברית.
התובעים טוענים כי הממשל הפדרלי נושא בחובה חוקתית תחת התיקונים החמישי והשישי לחוקה לפעול בעניינים המסכנים את עתיד האומה לטווח הרחוק. לדבריהם, הממשל מודע לסכנות של גזי חממה במשך חמישים שנים ותגובתו לכך היא השתמטות מחובה, על כן הם מבקשים מבית המשפט לפעול בחומרה.
התביעה הזו הוגשה לאחר שבית משפט בהולנד קבע כי הממשל ההולנדי חייב לפעול להפחתה של 25% בפליטת גזי חממה עד 2020. ממשלת הולנד פעלה עד לפסיקה להפחתה של 14%-17% בלבד בגזי החממה. הצלחת התביעה בהולנד עודדה פעילים בכל העולם לנקוט בהליך משפטי דומה. עם זאת, סיכויי ההצלחה אינה אחידים עקב מערכות החוק והמשפט השונות במדינות שונות.
“עתיד הדור שלנו בסכנה”, הצהירה אחת התובעות, ויקטוריה בארט, בת 16, “מתייגים את הדור שלנו כחולמים, אך תקווה אינה הכלי היחיד שעומד לרשותנו. אני רוצה לעשות את מה שאני אוהבת ולחיות חיים של אפשרויות. אני רוצה שלדור הבא יהיה סיכוי לחיות חיים טובים”.
חשיבות התיק היא עניין אחד שכולם מסכימים עליו. לתעשיית הדלקים ניתן מעמד של הגנה במשפט והיא כינתה את התביעה “איום ישיר על עסקיה”.