באופן מסורתי רשויות הספורט בכל העולם אוסרות על כל תוסף מלאכותי שמעצים את הגוף, בין אם כימי כמו סטרואידים או חיצוני כמו אברים ביוניים. אולי אתם זוכרים את המקרה המפורסם של אוסקר פיסטוריוס, עוד לפני פרשת הרצח, במהלך אוליפיאדת 2012 בלונדון.
פיסטוריוס ניצח שחקנים לא נכים בריצת 400 מטרים באמצעות תותבי ה”צ’יטה” שלו, ובזכות הניצחון הזה הוענק לו הכינוי “בלייד ראנר”. הנצחון פתח ויכוח סוער בשאלה אם תותבי פרוסטטים מעניקים לספורטאים נכים יתרון בלתי הוגן. אך למה לא להפוך את השילוב בין אדם לרובוט למטרת הספורט עצמו?
חוקרים באוניברסיטה הטכנית ETH Zurich בשוויץ מתכננים לארח “אולימפיאדת סייבורגים” ראשונה בחודש אוקטובר בציריך.
אם המחשבה הראשונה שעולה בראש היא של אנשים שהופכים לגיבורי על שנאבקים זה בזה בגובה רב, עם חליפות תעופה וחמושים בחרבות אור, זה כיוון מעניין, אך המטרה הראשונית של המשחקים היא לאפשר לבעלי מוגבלות להיעזר בתותבים אלקטרוניים לבצע משימות יומיומיות אשר מובנות מאליהן לאנשים בעלי גוף מתפקד.
על פי IEEE Spectrum, בתחרויות שייערכו ב”סייבטלון” אנשים משותקים יוכלו להתחרות ביניהם ברכיבה באופניים מותאמים באמצעות אותות שישגרו בסטימולציה חשמלית ממוחם ואחרים יתחרו זה בזה בריצה באמצעות אברים רובוטיים בעודם נושאים דברים בידיהם. “המשחקים הסייבורגים” ירימו על נס את העוצמה והיופי בשילוב בין אדם למכונה”, אמר היוזם, פרופ’ רוברט ריינר.
הנה כמה איורים להמחשה מאתר המשחקים:
ריינר מספר כי יזם את המשחקים בעקבות תסכול שחש באשר לחסרונות של טכנולוגיות הזמינות עבור בעלי מוגבלות. המטרה במשחקים היא לעורר מודעות לפיתוח טכנולוגיות מסייעות חדשניות, בדומה לאתגר DARPA Robotics שנועד לעודד פיתוח רובוטים דמויי אדם. המשתתפים במשחקים יכונו “טייסים” במקום אתלטים, ומאחורי כל אחד מהם יעמוד צוות טכנולוגי שיספק לו את הטכנולוגיות הטובות ביותר. כל משתתף יתחרה במספר אירועי ספורט.
הם יעזרו בהתקנים רובוטים שיישלטו על ידי מוחם או באמצעות שלט רחוק. הטייסים שייעזרו ברגליים תותבות יידרשו לטפס במדרגות או ללכת על קרקע משופעת. אלה עם זרועות תותבות יידרשו לפרוס לחמים או לפתוח צנצנות. זה לא מזכיר אולימפיאדה רגילה אבל למשחקים האלה יש מטרה חשובה: לסייע לחוקרים לפתח פתרונות רובוטיים לאתגרים שמציקים לבעלי מוגבלות מדי יום. אם הם יצליחו יהיה בכך כדי לשפר משמעותית את החיים עצמם של אנשים רבים. לא רק בעלי מוגבלות אלא גם עבור אוכלוסיות מזדקנות.