צוות מהנדסים מאוניברסיטת אלברטה פיתח שיטה לחבר בין נוירונים באמצעות לייזרים. על אף שהשיטה הזו נוסתה בהצלחה רק בתנאי מעבדה, החוקרים מקווים כי היא תאפשר יום אחד לייצר שיטות טיפול חדשות לפגועי ראש ומחלות מנוונות.
נוירונים – או תאי עצב – קולטים, מעבדים ומעבירים מידע באמצעות אותו אלקטרו כימיים.
תאי העצב מסוגלים ליצור דחף עצבי כתגובה לגירויים מסוימים ולתקשר עם תאים אחרים דרך סינפסות המקשרות ביניהם.
כל תא עצב מורכב מגוף התא ושלוחותיו שכוללות את האקסונים והדנדריטים. במרבית התאים בבעלי החוליות מתקבל הקלט בדנדריט, והפלט מועבר דרך האקסון על הסינפסות המחוברות אליו. האקסונים עטופים במעטה של חומצת שומן זרחתית בשם מיאלין, שמגנה על הנוירונים ומאיצה את הקצב בו האותות נורים.
אם מעטה המיאלין נפגע או חלק מהנוירון נפגם,העברת המידע מואטת או נעצרת, ומובילה למגוון רחב של בעיות בריאות כמו שיתוק. מאחר ותאי עצב בוגרים לא נחלקים, אין להם אפשרות לרפא עצמם אם הם נפגמים, ועל כל כל כך קשה לטפל במצבים הרפואיים האלה.
עם זאת, באמצעות לייזר מסוג Femtosecond החוקרים הצליחו לחבר נוירונים יחד בצלחת פטרי, כאשר החיבור נוצר בפולס אחד עד שניים בן 15 מילישניות. לייזרים מסוג Femtosecond משגרים אותות אופטיים בהפרשים קצרצרים שנמדדים בפמטושניות – מיליונית של מיליארדית השנייה. במחקרים קודמים השיטה הזו איפשרה לחבר סוגים שונים של תאים יחד, מה שהוביל את החוקרים להשערה כי הם יכולים ליישם את השיטה כדי לחבר תאי עצב יחד.
במחקר, שמתואר בכתב העת Scientific Reports, החוקרים מסבירים כי על אף שאי אפשר לרפא שיתוק באמצעות הגילוי, הוא כן מקדם את המדע צעד אחד קדימה אל עבר המטרה הזו.
תמונת שער: Shutterstock