מי שחזר אי פעם למכוניתו וגילה ברוב תסכולו דוח חניה על סך 100 שקלים, לפעמים יותר, יודע כי חלק מהעצבים אינם על הכסף בלבד אלא עקב התחושה של חוסר הצדק, על כך שאנשים, שומרי חוק ומשלמי מסים, נאלצים לשלם מס נוסף על אחזקת רכב. לעתים בגלל רשלנות, חוסר תשומת לב לשילוט או סיבה אחרת. ועדיין מדובר בסכום גבוה פי עשרות מונים מעלות החניה בפועל שנשאב לטובת מנגנון ביורוקרטי ללא שום תועלת ממשית לחברה.
כמה ערים בארצות הבריות יזמו תוכנית מבריקה המאפשרת לנהגים שמקבלים דוחות חניה להפיק את התסכול שלהם בתועלת חברתית. מי שנקנס בגלל שחנה במקום הלא נכון או שכח להפעיל את שירות החניה שלו יוכל לשלם את הדוח באמצעות תרומות מזון וכסף לצדקה. התוכנית, בשם “מזון תמורת קנסות”, נועדה להחדיר באנשים תחושה של נתינה לקראת החג, על פי דיווח של NPR.
לקסינגטון, קנטקי, מאפשרת לנהגים להפחית את קנסות החניה שלהם ב-15$ אם יתרמו 10 קופסאות שימורי מזון, בעוד בבוסטון מאפשרים להמיר קנס חניה בתרומה של מתנה לחג לנזקקים: צעצוע לא אלים שערכו גדול יותר מהקנס. באלבני, תוכנית של אמנסטי מעודדת אנשים להמיר קנסות שלא שולמו תמורת תרומות מזון לכולם בזמן החג. תוכניות דומות פועלות בטלהסי וסאבנה, פלורידה, על פי דיווח של WTOC.
היעד לכל התוכניות הוא לעודד אנשים לתרום לחברה – ולא רק כאשר הם צריכים לשלם דוח חניה. אמנם, המניע הראשוני לפעולה במקרים האלה היא המחשבה של אדם על עצמו אך מאחר ואנשים לא באמת יכולים להימנע מתשלום דוחות חניה, כאשר ניתנת להם הבחירה בין “לתרום” את הקנס לרשות המקומית שלהם או לאנשים שבאמת זקוקים לכסף הזה, הם בוחרים חד משמעית להיות פעילים ולהסיט את הקנס למי שיוכל להיעזר בתרומה לחוויה אנושית קצת יותר משופרת בחג.
תמונת שער: Shutterstock