אם ביקרתם פעם במשרדים של ביטוח לאומי, מס הכנסה ומס ערך מוסף בטח שמתם לב לכך שהמנגנונים הממשלתיים עולים לנו ביוקר. התחזוקה של המבנים אמנם לא מרשימה ברוב המקרים אך העלות הכוללת של המנגנונים האלה, כולל שכר בכירים וכח אדם, היא עצומה. אם רק הייתה דרך לסגור את כולם ולהחזיר לציבור את התקציבים שתפעולם דורש.
על כן, התוכנית שנהגתה בפינלנד לפתרון בעיית העוני מעניינת במיוחד. שם מתכננים לשלם ל-5.4 מיליון התושבים במדינה 876 דולרים בחודש – ללא מסים – ובהתאם היא תבטל את כל הטבות הרווחה, דמי האבטלה וכל הביורוקרטיה הנוספת שנובעת מרשת הביטחון הסוציאלי שלה.
התפישה של הבטחת הכנסה לכל אזרח היא נושא פופולרי לדיונים בין מומחים וכלכלים במשך כמה עשורים, אך פינלנד תהיה המדינה הראשונה באיחוד האירופי – והמשמעותית ביותר עד כה – שתהפוך את הרעיון הזה למציאות.
הרעיון הפך פופולרי בזכות הכלכלן מילטון פרידמן שטבע בשנות ה-60′ את המושג “מס הכנסה שלילי”. ההצעה הפינית, שהיא עדיין בשלב של ניסוח בגוף הביטוח הלאומי של המדינה, “קלה”, תעניק לכל אזרח 550 יורו בחודש.
על פי תוכנית הבטחת הכנסה אוניברסלית כל אזרח מקבל סכום זהה – בין אם הוא עשיר או עני.
המהלך בפינלנד נועד לחלץ את כלכלת המדינה מהמיתון בן שלוש השנים. כ-10% מאוכולוסיית פינלנד הם מובטלים. התחזית האחרונה של משרד האוצר הפיני הייתה עגומה למדי: “הכלכלה של פינלנד במצב קשה. הצמיחח בתוצר הלאומי הגולמי היא למעשה אפס. שיעור האבטלה בעליה והתורים בלשכות התעסוקה רק מתארכים. גם לאחר שהמיתון יסתיים הצמיחה צפויה להיות איטית להכאיב”, נמסר שם.
קרוב ל-70% מאזרחי פינלנד תומכים ברעיון של הבטחת הכנסה אוניברסלית, על פי סקר שנערך בספטמבר. בחודש אפריל הבוחרים נתנו את קולם בעד מפלגת המרכז שניהלה קמפיין בעד הבטחת הכנסה אוניברסלית. מתברר כי הרעיון זוכה לתמיכה בכל גווני הקשת הפוליטית במדינה.
אך התוכנית אינה חפה מחסרונות. פינלנד עניה במזומנים ונתונה בלחץ כבד לבצע קיצוצים במגזר הציבורי. תוכנית הבטחת ההכנסה האוניברסלית, בעלות של 52 מיליארד יורו בשנה אם לוקחים בחשבון קטינים ו-47 מיליארד יורו אם סופרים רק בגירים, תחייב את המדינה להקדיש עבורה קרוב לכל הכנסות המדינה בשנה, שיסתכמו ב-2016 בכ-49 מיליארד יורו. כמה מהמומחים טוענים כי התוכנית לא תוכל להצליח ללא עליית מסים, שיכבידו על בתי האב שגם כך מתקשים להתמודד עם המצב הכלכלי שלהם. כבר היום פינלנד מתמודדת עם חוב כבד בשיעור של כ-58% מהטובין והשירותים שהיא מפיקה בשנה – והבנק המרכזי במדינה הזהיר מפני הכפלת החוב.
המצב הכלכלי של פינלנד צפוי להחמיר עקב שינויים דמוגרפיים. אוכלוסיית המדינה מזדקנת במהירות – בקצב מואץ יותר מכל מדינה אחרת באיחוד האירופי. המשמעות היא הצטמקות כח העבודה ושחיקת כח הייצור. סיבה נוספת היא צניחה בהכנסות המדינה וקפאון כלכלי שכן פחות אנשים יעבדו וישלמו מסים.
למרות זאת, הרעיון של הבטחת הכנסה אוניברסלית זוכה לאהדה רבה מאז המשבר הכלכלי הגלובלי של 2008 והמיתונים שבאו בעקבותיו. הפרלמנט של שוויץ דחה הצעה דומה בחודש אוקטובר ואילו באוטרכט, הולנד, החלו בניסוי של הבטחת הכנסה אוניברסלית וערים נוספות במדינה הכריזו שהן מתכוונות לבחון את הנושא. במניטובה, קנדה, ניסו ליישם את השיטה ויצרו לזמן קצר “ישוב ללא עוני“. מחקר של אויברסיטת דיוק גילה כי בזמן הניסוי פחתו שיעורי האשפוז בבתי חולים בעקבות בעיות נפשיות ותאונות.
על רקע גידול בפערי השכר כמעט בכל המדינות במערב, במקומות רבים שוקלים או החלו לבחון תוכנית של הבטחת הכנסה אוניברסלית. מחקר מ-2008 גילה כי העברות כספים לכל אזרח הן יעילות וזולות וחוסכות את עלויות תחזוקת הביורוקרטיה. מענק ממשלתי של 100 דולר בקולומביה, למשל, עולה לממשל בסך הכל 70 סנט לכל תשלום.
באופן עקרוני, התפישה של הבטחת הכנסה אוניברסלית מדברת לכל הקצוות הפוליטיים. היא מספקת את תומכי השמאל המאמינים במדינת רווחה, כמו גם שמרנים שמתנגדים למנגנונים ממשלתיים מנופחים. אך בשוויץ, למשל, משאל העם בעניין גרר התנגדות מכל האגפים והוכרע ברוב קולות. הימנים חששו ששיק ממשלתי בכל חודש יעודד עצלנו וגל הגירה לא רצוי ומשמאל הביעו חשש מפני מחיקת מערכת הרווחה.
ומה לגבי חוסר שיוויון? האם זה מוצדק שעשירים ועניים כאחד יקבלו הבטחת הכנסה? התומכים טוענים כי מנגנון ממשלתי שנועד לבדוק ביחס לכל אזרח כמה מסים עליו לשלם ומה מגיע לא במדינה אינו מצדיק בעלותו את הרווחה שהוא מנסה להבטיח. במקום זאת, הם אומרים, ניתן לטפל בפערי שכר באמצעות מס הכנסה פרוגרסיבי.
תמונת שער: Shutterstock