זו הבעיה האמיתית בפוסט הוויראלי של רן אפלברג שגרף עשרות אלפי לייקים

רן אפלברג חרך אתמול את הפייסבוק הישראלי עם פוסט שגרף יותר מ-47,000 לייקים ו-14,000 שיתופים. בפוסט הוא מתאר מקרה טרגי שקרה ל”גפן, המתבגרת שלי, הלב שלי, חיי”, ש”בלעה את כל כדורי השינה של נוגה, אשתי”.

לא אקלקל את הסיפור למי שזה באמת מותח אותו ורק אציין שיש בו מוסר השכל שמבקש ללמד על הסכנות של הפצת מידע פרטי ברשתות חברתיות.

גפן, המתבגרת שלי, הלב שלי, חיי, בלעה את כל כדורי השינה של נוגה, אשתי, והלכה לישון.נוגה ואני רקדנו באותו זמן בחתונה ש…

Posted by ‎רן אפלברג‎ on Saturday, November 28, 2015

מה שלא מוזכר בפוסט זה ש”גפן”, “נוגה” והמקרה כולו אינו עדות ממקור ראשון אלא סיפור בידיוני. מי שמכיר את אפלברג מסיפוריו הקודמים יודע את זה. גם מי שקצת בקיא בקריאת טקסטים או יכול להקדיש דקה או שתיים לחיפוש.

אפלברג מגדיר עצמו באתר שלו “תסריטאי, מחזאי, במאי, פה ושם שחקן, קומיקאי, סופר ואושיית פייסבוק”. העובדה שמדובר בכותב מצוינת גם בדף “האודות” של אפלברג בפייסבוק, אך בפוסט עצמו לא מצוין כי מדובר בסיפור.

השילוב בין העובדה כי פייסבוק הוא מדיום אישי, כי הסיפור מסופר בגוף ראשון והנטיה הידועה של רבים להשעות את הספק ברשת החברתית ולשתף כל תוכן מרגש מספיק, בין אם אמת או בדיה, הפכו את הפוסט לנפיץ.

הדבר הכי נורא בסיפור הפיקטיבי של אפלברג זה שאלפי בני נוער לא יתעוררו מחר ללימודים כי הם מנסים לאתר עכשיו את הסרטון של גפן

Posted by Raz Tsipris on Saturday, November 28, 2015

כמובן שהיו לא מעט אנשים שהיו מודעים לכך שמדובר בסיפור והכתיבה של אפלברג עזרה להם להבין באופן חי ומוחשי את סכנות העידן הדיגיטלי, אך כאשר אנשים החלו לשתף את הפוסט בפייסבוק הוא הגיע מהר מאוד למשתמשים שלא הכירו את אפלברג ולא הבינו את ההקשר.

כפי שניתן לראות המון אנשים פשוט היו בטוחים שהכותב מדבר על עצמו. בפוסט עצמו יש מאות תגובות דומות לאלה:

אני די בטוח שאם היה נכתב בראש הפוסט של אפלברג “הנה סיפור שכתבתי” הוא לא היה זוכה ב90% מהלייקים והשיתופים שנהנה מהם. אני די משוכנע שהוא יודע את זה. עם זאת, הביקורת שהתפשטה אתמול נגד אפלברג פספסה את העיקר.

היא מתה בשביל הלייקים שלכם

Posted by Meir Katz on Saturday, November 28, 2015

הבעיה היא לא באיכות הכתיבה של אפלברג. פייסבוק אינו פלטפורמה לספרות יפה ומי שמצליח לחבר פוסטים שהופכים ויראלים הוא כשרוני למדיום בו הוא פועל ללא ספק. גם העובדה שאנשים רבים האמינו שהסיפור הוא אמיתי גם היא אינה רעה כשלעצמה.

אם המחיר להעלאת מודעות לנושא חשוב הוא שהמון אנשים יחשבו שסיפור בדוי הוא מקרה אמיתי שקרה לאיש שהם לא מכירים אז מותר לשלם אותו. באותה מידה שלגיטימי ששחקנים ילוהקו לתפקיד קורבנות של תאונות דרכים בפרסומת אם ישחקו היטב ויצליחו לעורר מודעות ואולי אף ימנעו תאונות דרכים.

אלא שבמקרה הנוכחי לחוסר היכולת של אנשים להבדיל בין בדיון לאמת נלווה מחיר יקר מדי. הסיפור הרי מדבר על הסכנה בשיתוף מידע פרטי, שגרם לילדה “גפן” לנסות להתאבד.

ומה עושה ההורה האחראי של גפן, הלא הוא אפלברג, כפי שמאמינים קוראיו הרבים? למרבה האירוניה, הולך ומשתף את הסיפור האישי הזה בפייסבוק תוך כדי חשיפת פרטיה האישיים של בתו לכאורה, בעקבות ניסיון התאבדות. בעולם האמיתי אאוטינג כזה כשלעצמו עלול לגרום לילדה כמו “גפן” לחפש שוב את בקבוק הכדורים בהזדמנות הקרובה. 

רן אפלברג טרם מסר תגובתו.

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן