הידיעה הזו עושה הרבה באזז ביממה האחרונה: ארגון הבריאות העולמי מכריז היום כי בשר מעובד, כולל נקניקיות ונקניקים וככל הנראה גם בשר אדום למוצריו כולל בשר בקר, עגל, חזיר וכבש גורמים לסרטן.
מחקרים רבים הוכיחו את הקשר, הן באוכלוסיות שונות והן בבדיקות, כיצד מאכל של המזונות האלה יכול לגרום סרטן, על פי הארגון הבינלאומי למחקר בסרטן (IARC), בדו”ח שהתפרסם בכתב העת הרפואי Lancet.
אף אחד לא שם לב למסרים שלכם? זה הזמן להתקדם דרך קמפיין תוכן שעושה באזז דרך “חורים ברשת”. לפרטים>>
הממצאים האלה תומכים בהמלצות של משרד הבריאות בארה”ב לצמצם צריכה של בשר. עד כה, המחקרים שהצביעו על קשר בין בשר לסרטן רוככו באמצעות הסתייגות, אך הדו”ח החדש משתמש בשפה ברורה וישירה כדי להסביר מדוע בשר מעובד גורם סרטן.
במחקר החדש אין שימוש במילים כמו “עלול לגרום”. במקום זאת, נכתב כי צריכת בשר מעובד “גורמת סרטן בבני אדם” על בסיס עדויות מספקות. נוסף על כך, נמצא קשר ברור בין צריכת בשר מעובד לסרטן המעי הגס. נמצא גם קשר בין צריכת בשר אדום לסרטן הערמונית, סרטן השד וסרטן הלבלב.
המונח בשר מעובד מתייחס לכל בשר שעבר עיבוד במתכונת של המלחה, השריה, התססה, עישון או כל תהליך אחר שנועד להאריך את משך השימור של הבשר. הדוח מציין במפורש נקניקים, נקניקיות והמבורגרים כגורמי סיכון.
המומחים הגיעו למסקנה כי אכילת 50 גרמים של בשר מעובד מדי יום מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן ב-18 אחוזים, מה שאומר כי מי שמתמיד באכילת בשר מעובד כמעט מדי יום אכן מגדיל את סיכוייו לחלות בסרטן. עם זאת, הדיווחים בתקשורת שהשווה בין אכילת בשר לעישון סיגריות לא היו מדויקים. “בשלב זה אין זה רציני לומר שהאפקט המצטבר של נקניקים ונקניקיות על היווצרות סרטן המעי הגס ניתנת להשוואה לסכנות עישון טבק, שמגדילות את הסיכון לסרטן הריאות בערך פי 20”, אמר לבי בי סי ד”ר איאן ג’ונסון ממכון מחקר המזון הבריטי.
“עבור בן אדם בודד, הסיכון לפתח סרטן בגלל צריכת בשר מעובד נותר קטן, אך הסיכון גדל ככל שאוכלים יותר בשר”, הסביר ד”ר קורט סטאייף מ-IARC.
פרופ’ ריצ’רד נוקס, מומחה לשעבר במכון לחקר הסרטן ציין כי “רוב מקרי המוות מסרטן לא יהיו עקב סרטן המעי הגס ועוד פחות מהם קשורים לצריכת בשר”. ההנחיות הלאומיות בבריטניה בכל מה שנוגע לבשר אדום ניתנו בשנת 2011, וההמלצה הייתה למבוגרים לא לאכול מעל 70 גרם ביום. בנוסף, כיום הקרן העולמית לחקר הסרטן ממליצה להימנע לגמרי ממזון מעובד.
אבות אבותינו אכלו בשר, גם מבושל וגם נא במשך אלפי שנים, אז מדוע הגידול במקרי הסרטון שקשורים לבשר נרשם רק בעשרות השנים האחרונות? אחת ההשערות היא כי הגורם הוא הכימיקלים שמוספים לבשר כחלק מהניסיון להאריך את חיי המדף שלו. המכון האמריקני לחקר הסרטן פירסם בשנה שעברה המלצה לעבור לתזנוחה צמחונית בעקבות מחקרים שהורו כי תזונה המבוססת על מזון מלא מהצומח מפחיתה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים ובמחלות נוספות.
אז במילים אחרות: להמשיך לאכול בשר מעובד בכמויות כאילו אין מחר זה רע. להפסיק לאכול בשר מעובד ולאכול בשר טרי במשורה זה הרבה יותר טוב וגם תזונה טבעונית/צמחונית בהחלט באה בחשבון.