חוקרים ב-MIT הצליחו להמחיש לראשונה כי זכרונות ממוקמים בתאי מוח מסוימים. כאשר החוקרים הדליקו צביר קטן של נוירונים הם הצליחו לגרום לנבדק להעלות זיכרון מסוים.
כאשר הם הסירו את הנוירונים האלה, הנבדק עשוי היה לאבד את הזכרון הזה.
הטריק הוא להפעיל נוירונים מסוימים, קטנים מכדי להצמיד להם אלקטרודות. כדי לה
אף אחד לא שם לב אליכם? זה הזמן להתקדם דרך קמפיין תוכן שעושה באזז דרך “חורים ברשת”. לפרטים>>
שיג את התוצאה, החוקרים נעזרו באופטוגנטיקה, תחום מתקדם של מדע שמבוסס על מניפולציה גנטית של תאים כך שהם יהיו רגישים לאור. התאים שעברו מניפולציה מופעלים לאחר מכן בעזרת לייזרים. קודחים חור בגולגולת של נבדק ומכוונים את הלייזק לצביר קטן של נוירונים.
הנבדקים בבמחקר זה היו עכברים, אך יש סבירות גבוהה שהמוח האנושי יתפקד במתכונת דומה. עם זאת, כדי לבצע את הניסוי, החוקרים ביצוע הרביה של עכברים מהונדסים עם נוירונים אופטוגנטים – דבר שאנחנו מאוד רחוקים ממנו ביחס לאנשים.
במהלך הניסוי, החוקרים גרמו לעכבר שוק חשמלי כדי ליצור זיכרון של פחד באיזור ההיפוקמפוס של המוח (כפי שנראה בתמונה) – ומאוחר יותר, בעזרת לייזר, הדליקו את הנוירונים בהם הזיכרון אוחסן. העכבר נכנס מהר מאוד לתנוחה הגנתית, מה שעשוי להעיד על כך שזיכרון הפחד נדלק.
ההישג המשמעותי של הניסוי הוא ההוכחה כי לזיכרונות (אנגרמים, על פי הז’רגון הנוירופסיכולוגי) יש ביטוי פיזי ולא רק קונספטואלי. גילוי כזה עשוי לקדם אותנו למציאות של הסרט המופלא “שמש נצחית בראש צלול”, בה ניתן למחוק זכרונות לא רצויים.
הגילוי גם יכול לשפוך אור על מחלות ניווניות והפרעות פסיכיאטריות, שנגרמות בעיקר עקב אינטראקציה שגויה בין נוירונים. המחקר הזה הוא המשך טבעי למחקר שנערך ב-MIT בשנה שעברה של Npas4, הגן ששולט על יצירת זיכרונות. ללא הגן הזה לא נוכל לזכור דבר.
השאלה שמסקרנת מדענים כעת היא כיצד זכרונות מקודדים. האם נוכל “לתכנת” זכרונות חדשים ובכך נלמד נושאים שלמים מיידית על ידי הזרקתם בלייזר למוח שלהם? באמצעות מניפולציה על נוירונים נוכל בעתיד לעורר אצל אדם את הזיכרון של הנשיקה הראשונה שחווה, אך האם אפשר לשתול בראשו תמונה וריח של פרח? האם ניתן יהיה להזריק זכרונות שאדם כלל לא חווה? ההשלכות של גילוי כזה פשוט מעיפות את המוח.
דרך ExtremeTech ,MIT