יש לא מעט אנשים שמרגישים כי למרות שהם מקפידים על הרכב המזון שלהם ומינונו, בשילוב עם כושר, קשה להם לשמור על משקל. על פי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Obesity Research & Clinical Practice, יש אפשרות לא רעה שהם לא אשמים בכך. לפחות לא באופן מודע.
פרסמו דרך “חורים ברשת” ותגיעו למאות אלפי ישראלים עם תוכן ויראלי מטורגט. לפרטים>>
המחקר מצא כי קשה למבוגרים היום לשמור על משקלם יותר ביחס לאנשים בגילם לפני 20 או 30 שנה, באותם מינוני מזון וכושר.
החוקרים בחנו נתוני דיאטה של 36,400 אמריקנים בין השנים 1971 ל-2008 ונתוני פעילות פיזית של 14,419 אנשים בין השנים 1988 ל-2006. הם קיבצו את המידע לפי נתוני מזון ופעילות, גיל ו-BMI.
הם איתרו התאמה מפיעה: אדם נתון, שאכל ב-2006 אותה כמות של קלוריות, בהרכב מזון זהה של חולבנים ושומנים, ברמת כושר דומה לאדם בגילו בשנת 1988, יהיה בעל BMI גבוה יותר ב-2.3 נקודות. במילים אחרות, אנשים היום כבדים יותר ב-10% לעומת שנות השמונים, גם כאשר מדובר באותן תוכניות דיאטה ואימונים.
מתוך קטלוג אופנה לוהט משנות ה-70′
אם אתם היום בני 25, עליכם לאכול פחות ולהתאמן יותר מבעבר כדי להימנע מצבירת משקל עודף, הסבירה ג’ניפר קוק, פרופ’ לקנסיולוגיה ומדעי הבריאות באוניברסיטת יורק בטורונטו. “עם זאת, הנתונים מעידים כי ייתכנו שינויים נוספים שתורמים לעליה בהשמנה מעבר לדיאטה ואימונים”.
מה השינויים האלה עשויים זה בגדר השערות בלבד בשלב זה. בראיון קוק מציינת שלושה גורמים שעשויים להסביר למה קשה היום יותר למבוגרים להישאר רזים.
ראשית, אנשים חשופים ליותר כימיקילים מבעבר שתורמים לעליה במשקל. חומרי הדברה, מעכבי בעירה ותחליפי מוזן עשויים לשנות את התהליך ההורמונלי שלנו בגוף ולהשקות על מבוגרים להישאר רזים.
שנית, השימוש בתרופות מירשם שעשויות אף הן לתרום לעליה במשקל הולך וגובר: פרוזאק, התרופה רבת המכר הראשונה נגד דיכאון יצאה ב-1988. היום נוגדי דיכאון הן תרופות המירשם הכי נפוצות בעולם המערבי, כאשר התברר כי רבות מהתקופות האלה גורמות עליה במשקל.
לבסוף, מחברי המחקר מאמינים כי המִיקְרוֹבִּיּוֹם, מכלול המיקרואורגניזמים בגוף האדם, השתנה משנות ה-80′ ועד היום. ידוע היטב כי סוגים מסוימים של בקטריות מעיים גורמות לאנשים להיות חשופים יותר להשמנה. אמריקנים אוכלים יותר בשר מכפי שאכלו לפני כמה עשורים, ורבים מהמוצרים מבעלי חיים מטופלים בהורמונים ואנטיביוטיקה כדי לעודד גדילה. כל הבשר הזה עלול לשנות את בקטריות המעיים בתהליכים מזעריים אך משמעותיים לאורך זמן. על פי המחקר, גם ממתיקים מלאכותיים עשויים לשחק תפקיד משמעותי בתהליך זה.
העובדה שאנשים רבים היום מעלים במשקל מבלי שתהיה להם אחריות ישירה לכך היא סימן, על פי קוק, לכך שהחברה חייבת להיות סובלנית לאנשים בעלי מבני גוף שונים.
“יש דעות קדומות שליליות נגד אנשים עם בעיות השמנה”, היא אמרה, “הם נשפטים כעצלנים וזללנים. זה לא ממש העניין. אם המחקר שלנו נכון, אתם חייבים לאכול פחות ולהתאמן יותר מאי פעם רק כדי לשמור על אותו משקל שהיה להורים שלכם בגילכם”.
תמונת שער: מתוך קטלוג אופנה לוהט משנות ה-70′
דרך האטלנטיק