שאלת מקור החיים מטרידה מדענים וביולוגים רבים כבר שנים ארוכות. אף אחד לא מצליח להניח את האצבע על הרגע הסינגולרי בו תאים התחילו לייצר חלבונים, תהליך קריטי ליצירת חיים. משהו היה חייב לקרות, איזשהו גורם כימי היה חייב להשתנות, אבל המדענים עדיין אובדי עצות כשהם מנסים להבין מה זה היה בדיוק.
כעת, קבוצת של מדענים מאוניברסיטת קיימברידג’ בבריטניה פירסמו תיאוריה ישנה-חדשה, המבשרת על פריצת דרך המוכיחה כי מקור החיים הוא במטאורים שהתרסקו על פני כדור הארץ לפני מיליוני שנים. על פי המדענים, כל הרכיבים הדרושים ל”הצתת” חיים ככל הנראה הגיעו לכאן בהתרסקויות של מטאוריטים קפואים.
על פי המחקר שפורסם בכתב העת Nature Chemistry, יש צורך אך ורק בשני מרכיבים כימיים יחסית פשוטים שיכולים להניע תהליכים מורכבים שיוצרים חלבונים, חומצות אמינו ושומן – והרכיבים האלה היו יכולים להגיע בקלות לכדור הארץ מהמטאורים הרבים שהתנפצו עליו בשנותיו הראשונות.
“זה מאמר חשוב מאוד”, אומר הביולוג וחוקר מקור החיים ג’ק שוסטק: “זה מציע, בפעם הראשונה, מצב בו כל המרכיבים הדרושים לבניית חיים יכולים להיות מכונסים יחדיו בסביבה גיאולוגית”.
כדי להוכיח את התיאוריה הזו, החוקרים התחילו לעבוד על מולקולות RNA וניסו לפרק אותן למרכיבים פשוטים יותר, כדי לראות מה המרכיבים הכי בסיסיים שהם יכולים להגיע אליהם. הם הצליחו להוכיח שניתן ליצור תהליכים שיובילו ליצירת המולקולות האלה באמצעות מימן ציאנידי, מימן גופרתי ואור אולטרה-סגול. לפי מידע זה, החוקרים יכלו להסיק שנדרש רק “מפגש” אחד בין המרכיבים האלה כדי להצית את החיים – וזה בהחלט יכולה להיות התשובה שהמדענים חיפשו כל הזמן הזה.
עדיין יש עבודת מחקר רבה שנדרשת כדי לבחון את התיאוריה הזו, שפותרת רק חלק אחד מהפאזל הגדול של מקור החיים. היא לא פותרת, למשל, את העובדה שהתפתחו סוגים רבים של תאים, שדרשו ככל הנראה “חומרי בנייה” שונים זה מזה. אבל היא עדיין צעד אחד קדימה בכל הקשור להבנה שלנו מהיכן באנו לעולם.
דרך Independent | תמונה: Shutterstock