העולם נחלק לשניים, מובילים ומובלים. בעידן של רשתות חברתיות זה בולט עוד יותר, כשאנשים מודדים באובססיביות את מספר העוקבים שלהם ביחס לאנשים שהם עוקבים אחריהם. אבל כשבוחנים את התנהגותם של זחלים אז מבינים שלא חייבים להוביל כדי להרוויח. אצלם מתבטא היגיון חברתי מרתק בו כולם מרוויחים כשעוקבים אחרי המנהיג בשיתוף פעולה דמוקרטי.
ראו גם: מדענים מזהירים לא ללטף את הפוס
במחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the Royal Society B התברר כי כאשר הזחלים עוקבים אחרי מנהיגיהם בשביל מזון שני הצדדים ירוויחו והם יגדלו מהר יותר מאשר אם כולם היו עוקבים או מנהיגים. המעקב על התנהלותם של חרקים מלמד הרבה על תבניות חברתיות ולמה הגירסה שלהם ל”דמוקרטיה השתתפותית” משתלמת כל כך. מסקנות אלה עלו מהמחקר שעקב אחר חרקים ממשפחת Perga affinis באוסטרליה בשלב גלגולם כזחלים. במחקר שערכו החוקרים מאוניברסיטת מלבורן התברר כי זחלים פועלים באופן דמוקרטי ובשיתוף פעולה מלא בקבלת החלטות בין מנהיגים לעוקבים. זאת בניגוד לאופן התנהלותם של בבונים או זאבים, למשל, כשהמנהיג הוא מקבל ההחלטות הדומיננטי בקבוצה.
ליסה הודקין, פרופסורית מאוניברסיטת מלבורן, ביקשה לבדוק למה העוקבים מאפשרים לאחרים לקבוע מהלכים בקבוצה. “בסוגים שונים של חיות המנהיגות נקבעת לפי גודל החיה וחוזקה”, הסבירה הודקין, “כי כאשר הם צדים הם לוקחים לעצמם את רוב המזון. אבל לא מצאנו הבדלים בגודל ומשקל הזחלים בין המנהיגים לעוקביהם”.
הזחלים הללו חיים בקבוצות, המכילות כ-100 זחלים, והם שוהים ביחד למשך שבעה חודשים. צוות החוקרים רצו להבין מה מחבר ביניהם ואיך הם מצליחים לשמור על המבנה החברתי הזה למשך זמן רב כל כך. הצוות בחן את פעילותם למשך שבועיים תוך הבנה מדוייקת מי מוביל ומי עוקב. כולם נשקלו לאחר קביעת פרקי זמן קבועים, בתחילת החיפוש אחר מזון ובסוף.
החוקרים גילו כי אין למנהיג יתרון על פני העוקב וכי בקבוצות של מנהיגים ועוקבים כל הפרטים שקלו יותר מקבוצות של רק מנהיגים או זוחלים. “מנהיגים מרוויחים רק אם יש להם עוקבים ועוקבים ירוויחו רק אם יש להם מנהיגים”, פסקה הודקין. השלב הבא שלהם יהיה לבחון כיצד מנהיגים הופכים לכאלה ואיך הם פוקדים על עוקביהם.
חבל שזחלים לא מובילים אותנו במקום הממשלה הנוכחית.
דרך Futurity