כשחושבים על גיימרים, הסטראוטיפ שעולה בראש הוא בחור בשנות ה-20 בחייו, חיוור כמו סיד, בתול ועם חצ'קונים על הפרצוף, ואם בחורה רק תעז לנסות להדחף לו למשחק הוא יגרש אותה בזעם קדוש, שכן אין מקום לבנות במועדון האקסקלוסיבי שלו.
זהו תיאור גס וברוב המקרים גם רחוק מהמציאות, אבל פרשה חדשה שלא מרפה מתעשיית המשחקים מוכיחה שיש גם כאלה. מפתחת משחקים בשם בריאנה וו נאלצה לאחרונה לברוח מביתה אחרי שחבורה של גיימרים זועמים איימו על חייה ועל חיי בעלה בטלפון ובאינטרנט. הסיבה: וו העזה להתבטא נגד שוביניזם ומיזוגניה הפועמת אצל חלק מקהילת הגיימרים.
הסיפור מתחיל קצת קודם. לפני מספר שבועות שחררה מפתחת משחקים עצמאית בשם זואי קווין משחק שניסה לתאר את חווית הדיכאון הקליני שעברה, בשם Depresion Quest. במקביל ליציאת המשחק, האקס של זואי פתח בלוג חושפני, בו סיפר פרטים לא סימפטיים לגבי הקשר שלו איתה. על פי הבלוג, קווין בגדה בו מספר פעמים במהלך הקשר, בין השאר עם עיתונאי טכנולוגיה שעוסקים בסיקור תעשיית המשחקים (קווין הודתה שהיא אכן בגדה בבן זוגה).
זואי קווין
האקס הכועס הפיץ את הסיפור בקהילות הגיימינג של 4Chan ו-Reddit – מרבצי הטרולים הגדולים ביותר ברשת. אלה מיהרו לשפוט את מעשיה של קווין כבלתי ניתנים למחילה והחלו להפציץ אותה ואת כל חבריה באיומים וקללות. אפילו להורים שלה הם הגיעו, עם שיחות טלפון חוזרות ונישנות שסיפרו להם איזו "זונה מסריחה" הבת שלהם.
הפרשה הזו, שכונתה בדיעבד Gamergate#, הפכה במהרה לקרב מכוער וארוך בין אותם גיימרים זועמים למתנגדיהם, אותם הם כינו "לוחמי צדק חברתי". לטענתם לוחמי הצדק החברתי מנצלים את המדיה ואת תעשיית המשחקים כדי לכפות על העולם את הדעות שלהם לגבי פמיניזם, מיזוגניה, סוציאליזם וכו'. הגיימרים הזועמים גם טענו שהמדיה משתפת איתם פעולה וש"עיתונות הגיימינג" מושחתת מהייסוד.
בריאנה וו
לא צריך להיות גיימר מדופלם כדי להבין שמהמלחמה הזאת לא יכול לצאת שום דבר טוב, וגם אם לצדדים יש טיעונים נכונים אלה ייבלעו בתוך הררי הקללות, האיומים והרעל שהיא מוציאה ממשתתפיה הקולניים. המקרה של בריאנה וו הוא הדוגמה האחרונה לכך: בחורה צעירה שחוששת לחייה בגלל מה שכתבה על הפרשה.
וו היא מפתחת משחקים מצליחה, שהפיצה לאחרונה משחק בשם Revolution 60, בכיכוב דמויות נשיות רבות. כבר בחודש יולי היא כתבה על ההטרדות מהן היא סובלת וציינה שהיא חוששת ללכת למכוניתה לבד בלילה.
המשחק של בריאנה, Revolution60
אך בשבת נרשמה עליית מדרגה. טרולים פרצו לחשבונות המייל והמדיה החברתית שלה ולהשיג משם מידע אישי. נגד בריאנה נפתח גם חשבון טוויטר בשם "מוות לבריאנה", שם כתב המפעיל האנונימי שהוא יודע היכן היא גרה (ואכן פירסם את כתובת המגורים שלה) ואמר שהוא בדרכו לביתה כדי "לאנוס אותה עד זוב דם" ואז לרצוח אותה ואת בעלה. "אני מקווה שתהני מהרגעים האחרונים שלך בחיים…לא עשית שום דבר ראוי לציון", הוא צייץ בשם המשתמש chatterwhiteman בטוויטר (חשבון שנמחק מאז), ,גופתך המושחתת תופיע מחר בדף הראשי של Jezebel (אתר חדשות נשים) ואין שום דבר שתוכלי לעשות בעניין. וו צייצה שהזעיקה את המשטרה וכי היא ובעלה ברחו למקום מסתור.
The police just came by. Husband and I are going somewhere safe. Remember, #gamergate isn't about attacking women. pic.twitter.com/ZU6oEVxMGL
— Brianna Wu (@Spacekatgal) October 11, 2014
"המשטרה הגיעה. בעלי ואני נוסעים למקום בטוח", כתבה בריאנה באותו ערב מפחיד: "זכרו, gamergate# אינו תקיפת נשים", היא הוסיפה ככל הנראה בסרקסטיות.
מוקדם יותר השבוע, הבחינו משתמשים באתר קהילות הגיימרים 8chan כי וו מבקרת היבטים מסוימים של gamergate#, בנושא הגנה על זהותם של גיימרים. בתגובה, משתמשי 8chan לעגו לוו ובסופו של דבר גם חשפו אותה. איומי המוות והאונס התקבלו תוך דקות.
זה קצת עצוב, לראות איך מה שאמור להיות תחביב גורם לאנשים להוציא החוצה את הצדדים הכי מכוערים שלהם. זה גם עצוב שתעשיית המשחקים, שנחשבת מראש ככזאת שלא ממש ידידותית לנשים, לא מצליחה לפתוח את עצמה ובגלל כמה גיימרים חסרי בושה מרחיקות עוד ועוד אנשים טובים (גם מצד המפתחים וגם מצד הצרכנים) מהתחום.
וו, לפחות בשלב זה, מסרבת להכנע. "אני לא הולכת לשום מקום", היא כתבה בטוויטר: "אני הולכת להמשיך לעשות משחקים, ואמשיך לדבר בשם כל שאר הנשים בתעשייה".
דרך BuzzFeed