מחאת פייסבוק נגד פיטורי מורה בטענה של “שמאלנות יתר”

מחאת פייסבוק נגד פיטורי המורה אדם ורטה, שזומן לשימוע לפני פיטורים ברשת אורט.

על פי דיווח אתמול ב”הארץ”, המורה לפילוסופיה מקרית טבעון עומד בפני פיטורים לאחר שאחת מתלמידותיו, ספיר סבח, התלוננה כי הוא מבטא בשיעורים דעות “של שמאל קיצוני” ו”יוצא כנגד המדינה שלנו”. המכתב הגיע גם לח”כ לשעבר, תומך הרב כהנא, מיכאל בן ארי, שפרסם אותו בעמוד הפייסבוק שלו, תוך שחלק מהמגיבים מאשימים את ורטה בבגידה וקוראים לפעול נגדו. ורטה עצמה הגיש תלונה במשטרה על הוצאת דיבה, איומים והסתה.

על פי הדיווח, נראה כי מדובר בסכסוך בין מורה לתלמידה על רקע טענה של התלמידה כי המורה לעג לדעותיה. לחבריו בבית הספר סיפר ורטה כי העימות הראשון עם סבח היה בשנה שעברה, כשהתבטאה בזכות האמירה כי יש “לזרוק את כל הערבים לים” – והוא, בתגובה ראשונית, צחק. סבח התלוננה כי ורטה השפיל אותה, ובשיחת בירור שנערכה בהנהלת בית הספר הוא התנצל על מעשהו. כמה חודשים לאחר מכן, בדיון אחר בכיתה, סיפר ורטה לחבריו, אמרה לו סבח כי “במדינת ישראל יש עונש מוות לבוגדים” וכי הוא בוגד. לדבריו, מנהלת התיכון דרשה מסבח להתנצל על דבריה, אולם היא דחתה את הדרישה.
היא טוענת כי המורה “מדגיש שצה”ל הוא גוף שנוהג באכזריות ואלימות בלתי רגילה, בשונה מיתר הצבאות, וסיפר כי במהלך השתתפות בכנס בחו”ל הוא צעק ‘ויוה פלסטין’. ורטה מכחיש וטען כי”התנהל דיון בכיתה בטענה כי צה”ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם. בין השאר ניסינו לדון בשאלה מהו צבא מוסרי ומהו המשמעות של ‘הכי בעולם’. לאחר מכן התלמידים שאלו לדעתי, ואמרתי כי צה”ל לפעמים עושה מעשים לא מוסריים, ובהם אני מתבייש”. הוא אמר גם כי מעולם לא אמר שישראל שייכת לפלסטינים או שהציג עצמו בפני תלמידיו כ”שמאלני קיצוני”. לטענתו, גם הסיפור על “ויוה פלסטין” הוצא מכל הקשר ופרופורציה.
האם מדובר במורה שמשתמש במעמדו כדי להטיף לתלמידים את דעותיו הפוליטיות או מקרה של השתקת חופש הביטוי? נראה כי רשת אורט כבר החליטה למי היא מאמינה על פי תגובתה עוד לפני שערכה בירור: “מיד עם היוודע המקרה, המורה זומן לשימוע. רשת אורט דוגלת בכל מוסדותיה בחינוך לערכים, ומוריה מחנכים את התלמידים לגיוס לצה”ל. אם וככל שנאמרו הדברים (המיוחסים לוורטה בעניין צה”ל), הרי שהם מנוגדים לערכים על פיהם פועלת הרשת, ואינם על דעתה בשום צורה ואופן”.
ומנגד, קבוצה של תלמידים בבית הספר התייצבו לצד המורה שלהם בהפגנה שנערכה הבוקר, בעצומה ובקבוצת פייסבוק שפתחו: “אנו מוחים בעקבות הפרשה נגד מורנו אדם ורטה. עמדתנו לא נשמעה והוחלט להציע לאדם להתפטר על סמך מכתב מתלמידה בודדת בלי לברר לעומק ובלי לשמוע את עמדות שאר התלמידים כלפי הנושא. במחאה זו נשים סלוטייפ על הפה בעקבות כך שלא מאפשרים לנו להביע דעה ועמדה ומשתיקים אותנו”.
ברשת אורט טוענים כי נהלי משרד החינוך אוסרים על קריאה להצבעה למפלגה מסוימת או תמיכה חד־צדדית ומניפולטיבית באחת העמדות, אך לא על חינוך לחשיבה ביקורתית. התלמידים שמוחים ערכו לרשת אורט שיעור בחופש ביטוי וחשיבה ביקורתית: אם הרשת אינה יודעת בוודאות שהמורה אמר את הדברים שיוחסו לו (ויוה פלסטין, ישראל שייכת לפלסטינים) והכל נסמך על עדות של ילדה אחת שנעלבה, על מה ולמה האיום בפיטורים ומטר הקללות המתלהם שנלווה לפרשה ברשתות חברתיות? העיקר שאסור לומר נאצים.
“לאחרונה נודע לנו שמורה המגמה, אדם ורטה, זומן לשימוע והתבקש במהלכו להתפטר. חשוב לנו מאד לחלוק את חווית הלמידה שלנו עם אדם במהלך השנה וחצי האחרונות. אדם גילה כלפינו אכפתיות, רגישות והבנה. השיעורים עימו תמיד היו מעניינים, מקוריים ויחודיים. ואולי חשוב מכך – משמעותיים עבורנו, מחוללי שינוי אינטלקטואלי ורגשי אמיתי. האווירה בשיעור תמיד הייתה אווירה של פתיחות, כזו בה ניתן להביע דעות שונות, ואף מנוגדות, בידיעה שהן יזכו להקשבה אמיתית ויחס רציני ומכבד. מעולם לא שמענו ממנו התבטאויות אותן ניתן לכנות קיצוניות. אנו קוראים להנהלת בית הספר לנהל חקירה מעמיקה ויסודית של טענות התלמידה מתוך בטחון שבחינה מדוקדקת ומלאה של העניין תוביל לדחייתן של הטענות על הסף. אנו פונים אליך ומבקשים שלפני שתתקבל כל החלטה באשר להמשך עבודתו של אדם בבית הספר, תפנה אלינו, אל הקהילה, ותשמע את עמדתנו. בית הספר, אחרי הכל, אינו הנחלה הפרטית של איש, אלא של הקהילה כולה, וכל תכליתו להעניק לנו חינוך ראוי. בכבוד רב, תלמידי מגמת מחשבת ישראל”.

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן