5 דברים שישנו את כל מה שחשבתם על סילבסטר

סילבסטר או ליל סילבסטר הוא השם המקובל בישראל (וכן במספר מדינות במרכז אירופה) ללילה שבו מתחלפת השנה על פי הלוח הגרגוריאני, כלומר הלילה שתחילתו ב-31 בדצמבר והמשכו ב-1 בינואר.

1. מה מקור הביטוי בישראל?

המושג “סילבסטר” לציון ערב השנה האזרחית החדשה השתרש בישראל בשני העשורים האחרונים ושגור בפי רבים, שלא בהכרח מודעים למשמעות המושג, שנפוץ בעיקר בארצות דוברות גרמנית ובפולין, כך שסביר להניח שמהגרים ממדינות אלה הן “שייבאו” את המושג לישראל. 

2. אין קשר לליל השנה החדשה

החג נקרא כך משום ש-31 בדצמבר הוא יום החג של האפיפיפיור סילבסטר הראשון, שכיהן בשנים 314-335 ומת ב-31 בדצמבר, 335. מאז שקיבל מעמד קדושה הפך התאריך ליום הזיכרון המוקדש לו בקתולית. אין קשר בין סילבסטר הראשון לבין ליל השנה החדשה מלבד התאריך.

3. סילבסטר לא היה צורר היהודים 

תמונה: Idan Elitzur

מהמעט הידוע על האפיפיור הזה, הוא מילא תפקיד מרכזי בהתקרבות של הקיסר המערבי קונסטנטינוס לנצרות שהפכה מדת שולית ומחתרתית לאחת הדתות הבולטות ביותר באימפריה הרומית. 

מיתוס הרווח בעיקר בחברה החרדית רואה בסילבסטר צורר היהודים, וגרסאות שונות של מיתוס זה מיחסות לו האשמות שונות, ביניהם המרת יהודים לנצרות בכפייה וברציחתם ועינויים של יהודים. לא ידוע על שום יחס מיוחד של סילבסטר כלפי היהודים, לטובה או לרעה, ואין ראיות לרדיפת יהודים בידי הכנסייה בתקופתו. 

4. חג קתולי בעיקרו

השם סילבסטר או סיינט סילבסטר מוכר למדי בעיקר במדינות בהם יש רוב קתולי (בעיקר באירופה) ולכן אם תציעו לתושב ארה”ב (מדינה בעלת רוב פרוטסטנטי) להיפגש בסילבסטר – סביר להניח הוא לא יבין על מה מדובר. 

5. ברוסיה אומרים נובי גוד שמח!

 

דרך סימן שאתה רוסי 

המשטר הקומוניסטי, כחלק ממלחמתו בדת ובמיצגיה, ביטל את כל הסממנים הדתיים וכאלה שאינם מתיישבים עם עקרונות המפלגה. על אף שאין לערב השנה החדשה אופי קומוניסטי, הוענק לו מעמד חשוב בברית המועצות. היה זה החג הלא-קומוניסטי היחיד במדינה. בברית המועצות צוין רגע התחלפות השנה בהרמת כוסית שמפניה. על פי מסורת “שנה חדשה” שהתפתחה במדינה, נוהגים, להציב עץ מקושט ולהעניק מתנות, בעיקר לילדים, בלילה זה, ומלווים את מתן המתנות בסיפור על דמות מסורתית בשם “סבא כפור” (Дед Мороз) המעניקה אותן ביחד עם נכדתו סנגורוצ’קה. העולים מברית המועצות לשעבר משמרים את המסורת לחגוג את נובי גוד (שנה חדשה) ולא את הסילבסטר. זוהי מסורת שאינה ציון של חג דתי.

תמונה: Michal Youdkin, דרך סטטוסים מצייצים

חג שמח, שנה טובה, נובי גוד שמח ולא סילבסטר טוב לכולם!

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן