במאמר זה אציג מהו ביטקוין , אסביר על השתלבותו של המטבע האלטרנטיבי בכלכלה העולמית, אצור השוואה בינו לבין מטבעות הממשלתיים ,אראה את היתרונות והחסרונות אל מול המכשרים הפיננסים המוכרים ולבסוף אסכם ואציג נקודה למחשבה.
אז מה זה בעצם ביטקוין. ביטקוין הוא מטבע אלטרנטיבי אשר פותח בשנת 2009, ניתן לסחור בו בין מטבעות שונים לקנות מוצרים ואף להעביר כספים והכול בצורה אנונימית על ידי “ארנק אלקטרוני” שנמצא במחשב האישי בסלולרי בכונן נייד או באינטרנט. ארנק זה משוייך לכל משתמש באופן אישי על ידי צופן (צירוף של ספרות ו אותיות באנגלית).
הביטקוין, שחקן חדש בכלכלה המודרנית. כפי שציינתי במאמרי הקודם ,”הכלכלה הייתה עוד לפנינו” , כלכלה עוזרת לנו לתקצב משאבים סופיים בצורה היעילה ביותר ע”י היצע וביקוש.ביטקוין הוא מטבע אלטרנטיבי המוגבל בכמותו ,כלומר שבסוף תהליך ההנפקה (המכונה כריה) “רק” 21 מיליון מטבעות יסחרו בשוק העולמי.
לביטקוין יש יתרונות וחסרונות אל מול מטבע ממשלתי, כפי שניתן להבין מהפסקה הקודמת הביטקוין הוא מטבע מוגבל ולא ניתן לייצר ממנו עוד. דבר זה מונע אינפלציה הנגרמת מהדפסת כסף במטבעות ממשלתיים מחד , אך בגלל שמטבע זה הינו מבוזר (כוחו אינו נתון בידי רשות אחת ממשלה או בנק) אלא בידי מחזיקיו, הביטקוין נתון לתנודתיות רבה וקיצונית מאידך.דוגמא לקיצוניות התנודות במטבע. ניתן לראות בתאריך ה5.12.13 המטבע התחיל את יום המסחר בשער 1230 דולר לביטקוין בודד. במהלך אותו היום אסרה סין על מוסדות פיננסיים להשתמש במטבע הווירטואלי מה שגרם לפניקה בקרב מחזיקי הביטקוין ולמכירה מוגברת, שערו של המטבע בסוף יום המחסר עמד על 888 דולר וסיים את מהלך ירידות זה בתאריך ה- 7.12.13 במחיר של 570 דולר למטבע בודד , ניתן לראות את התנודתיות החדה של מטבע זה אשר השיל מערכו יותר מ 50% ב 3 ימי מסחר.נכון להיום שערו של המטבע עדיין לא התאושש מהתרסקות זו ונמצא בטווח בין700 ל800 דולר למטבע ביטקוין בודד.
הביטקוין מזכיר את דרכי המסחר המוכרות והנפוצות ביותר בשוק ההון העדכני ובנוסף לא ניתן לזיפו, ניתן לשמור אותו בכל מחשב נייד או דיסק קשיח , שומר על ערכו האינפלציוני , ניתן להעביר אותו בקלות ובמהירות ממשתמש למשתמש ולא ניתן לאיתור על ידי אף אחד(כולל רשויות המס) , הוא שונה מכל אלטרנטיבת השקעה קונבציונלית שאנו מכירים כגון מניה אג”ח מט”ח וכו. למרות שאין ייצוג של חברה או כלכלה שתעמוד מאחורי מטבע זה, הסיבה היחידה שמטבע זה ממשיך להתקיים היא רק בגלל שאנשים החליטו שזוהי דרך מסחר לגיטימית בשל יתרונותיו הנ”ל , כל עוד הסכמה כללית זו תימשך, המטבע ימשיך להתקיים .
לסיכום הביטקוין הוא מטבע אלטרנטיבי אנונימי אשר נכנס לאחרונה לזירה הכלכלית ופתח נישה חדשה למסחר ולהשקעה. המטבע הממשלתי נשחק עקב אינפלציה אך נסחר בתנודתיות מתונה לעומת הביטקוין התזזיתי אשר מסוגל להפחית מערכו יותר מ 50% תוך 3 ימים. על אף שהמטבע נתפס כאלטרנטיבת השקעה מסוכנת משום שאינו נשען על מוצרים , שירותים או ייצוג כלכלי המוכר לנו עד כה, קהילת המשקיעים בביטקוין ממשיכה לגדול בשל יתרונות מהימנות , אחסון, העדר אינפלציה ,טרנספורמציה מהירה ואנונימיות מוחלטת . המטבע ימשיך להתקיים כל עוד הקהילה תמשיך להביע אמון על ידי השקעתם.כיום קיימים עשרות אלפי בתי עסק המוכנים לקבל את תשלומם במטבע האלטרנטיבי, קיימים מאות ברוקרים המציעים שירותי מסחר בביטקוין ולאחרונה גרמניה הפכה להיות המדינה הראשונה שאישרה מסחר במטבע, אולם צעד ראשוני זה נראה כצעד מחזק או אולי זהו רק חלק מנסיונתיו של הכלכלה הגדולה לווסת ולמתן את המטבע בעזרת מיסים ורגולציות.