מוגש באמצעות דפים לצביעה
מתברר כי האנושות עובדת על פי עקרון מתמטי משונה שהכתיב לנו כל השנים מה יהיה הגודל היחסי של כל עיר שאנחנו מכירים בלי שהרגשנו בכלל. לעקרון הזה קוראים ״חוק זיף״, על שם הבלשן ג׳ורג׳ זיף שגילה אותו.
במהלך המחקר שלו, זיף גילה נתון מעניין על המילים הפופולריות ביותר בכל שפה: הוא ראה שבשפה יש קבוצה קטנה מאוד של מילים שנמצאות בשימוש גבוה, וקבוצה גדולה של מילים שנמצאות בשימוש בתדירות נמוכה מאוד. הוא סידר את הפופולריות של המילים על פי הסדר, וגילה שהמילה הפופולרית ביותר בכל שפה נמצאת בשימוש בתדירות של פי שניים מהמילה שנמצאת במקום השני, פי שלושה מהמילה שנמצאת במקום השלישי וחוזר חלילה (תודה לגולשים שהעירו על הטעות במקור).
זיף קרא לחוק הזה ״מיקום מול תדירות״ – וגילה מאוחר יותר שהעקרון הזה עובד גם בחלוקת העושר בכלכלה: האיש העשיר ביותר בכל מדינה יהיה עשיר פי שניים מהאיש שנמצא במקום השני בסולם העושר וכן הלאה.
ומה אתם יודעים – מתברר שהעקרון הזה עובד גם על ערים גדולות בעולם. כמובן שהמספרים לא מדויקים, אבל הם קרובים מספיק בשביל להבין שמדובר ביותר מסתם צירוף מקרים סטטיסטי. כך למשל, העיר הגדולה ביותר בארה״ב היא ניו יורק, עם 8,175,133 תושבים. העיר השניה היא לוס אנג׳לס, עם 3,792,621. השלישית היא שיקגו עם 2,695,598 וכן הלאה.
ומה אצלנו? על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, העיר עם מספר התושבים הגדול ביותר בארץ היא ירושלים עם 815,308. אחריה נמצאת תל-אביב עם 414,565. השלישית היא חיפה עם 272,181. היחסים נראים לכם מוכרים?
תמונה: Shutterstock
למה חוק זיף עובד? אף אחד לא יודע בוודאות. הרבה תאוריות מצביעות על כך שמדובר על נגררת של הכלכלה, שעובדת גם היא כאמור על פי חוק זיף ומכתיבה את גדלי הערים.
בישראל, חשוב לציין, החוק הזה מספיק לעבוד בעיר הרביעית בגודלה, ראשון לציון. היא, כמו גם אשדוד ופתח-תקוה, כוללת מספר תושבים דומה יחסים לזה של חיפה. עם זאת, ״חוק זיף״ מפסיק תמיד לעבוד כשמגיעים לערים קטנות יחסית, שמתחילות להיות שוות יותר בגודלן זו בזו, וכנראה שבגלל שאנחנו מדינה כל כך קטנה זה כבר מתחיל להשפיע די מוקדם.
דרך io9
תמונת שער: Shutterstock