תינוקות שנחשפים לשתי שפות בבית במקום לאחת בשנת חייהם הראשונה עשויים ליהנות מיתרון קוגניטיבי על פני תינוקות שנחשפים לשפה אחת בלבד, ולרכוש כישורים בפתרון בעיות.
על אף שרוב התינוקות ממש לא חייבים לפתור בעיות, התרומה הזו לפיתוח היכולות המנטליות שלהם עשויה לתת להם רוח גבית בחייהם הבוגרים.
מחקר קודם הגיע למסקנה כי אנשים שדוברים כמה שפות נוטים להיות בעלי קישוריות משופרת באיזורים במוח שקשורים ביכולות ניהול, מגוון יכולות קוגניבטיות בנושאים כמו תכנון, שיקול דעת ופתרון בעיות. עם זאת, חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון ביקשו לגלות אם ההשפעה הניורולוגית הזו של ריבוי שפות מובחנת גם אצל תינוקות שטרם החלו לדבר.
כדי לבחון את השאלה, הם גייסו 16 נסיינים בני 11 חודשים (בעזרתם של הוריהם, כמובן), מחצית מהם ממשפחות שדוברות אנגלית בלבד ומחציתם ממשפחות דוברות אנגלית וספרדית. החוקרים השתמשו בבדיקת Magnetoencephalography (או MEG) עבורהדמיה למיקום ומיפוי של אזורי פעילות במוח בעוד התינוקות האזינו לרצף של מילים בג’יבריש שנשמעות דומה לאנגלית, ספרדית או שתי השפות, כפי שניתן לראות בסרטון.
החוקרים, שדיווחו על הממצאים בכתב העת Developmental Science, גילו כי תינוקות ממשפחות דו לשוניות הגיבו טוב יותר הן לצלילים באנגלית והן בספרדית, והעידו על כך שהם מזהים ומעבדים את שני סוגי “הצלילים הפונטיים” ומבדילים ביניהם לבין “קולות אקוסטיים” שאינם שפה. תינוקות ממשפחות דוברות אנגלית בלבד הגיבו רק לצלילים שנשמעים באנגלית, מה שמעיד על כך שהם כלל לא עיבדו את הצלילים שדומים לספרדית.
המחקר מגלה כי עוד לפני שתינוקות מתחילים לדבר הם יכולים לזהות שפה בשמיעה. ממצא חשוב אף יותר במחקר קבע כי תגובות ניורולוגיות של תינוקות במשפחות דו לשוניות מובחנות באיזורים במוח שאחראים על תפקוד ניהולי, כמו קליפת המוח הקדם-מצחית וקליפת המוח הארובתית-מצחית. התגובה המוחית של תינוקות למשפחות שדוברות רק שפה אחת לא נרשמו באיזורים האלה במוח.
על כן, החוקרים מסיקים כי הצורך להבחין בין שתי שפות מציב בפני תינוקות למשפחות דו לשוניות אתגר שדורש מהם להשתמש באיזורים אלה במוח, ועל כן מחזק את היכולות התפקודיות הניהוליות שלהם, מציין מחבר המחקר, נאז’ה פרז’אן רמירז, שמציין כי ממצא זה מרמז כי לא רק שחשיפה לשתי שפות משפיעה לחיוב על פיתוח כישורי שפה אלא גם על פיתוח יכולות קוגניטיביות בכלל. במילים אחרות, תינוקות שנחשפים ליותר משפה אחת נהנים ניתרון בחיזוק יכולות במוח שנדרשות למחשבה גמישה ופתרון בעיות. הנה עוד סיבה טוב לדבר באנגלית כשהתינוק מקשיב!
תמונת שער: CC0 Public Domain