מאת: נטלי ריער, מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs
ראיון עבודה מספק לעוברים אותו אינספור הזדמנויות לצאת מזה במבוכה – אם בגלל הלחץ, או פשוט בגלל חוסר הבנת הסיטואציה. עם זאת, כשמגיעים מוכנים, אפשר לעבור את הראיון בהצלחה ואם לא להתקבל לתפקיד הספציפי, אז לפחות להותיר רושם טוב על המראיין. פיטר האריסון, מנכ”ל האתר האמריקאי Snagajob, סיפק למגזין Business Insider דרכים לצאת טוב מ-8 שגיאות שאנשים נוהגים לעשות בראיונות עבודה. שימרו את זה לראיון הבא שלכם.
1. להעלות את נושא השכר מוקדם מדי
זה נכון, אף פעם אין באמת זמן נכון לדבר על שכר, אך עם זאת, יש בהחלט זמן שאינו נכון לשיחה הזו – כשזה מוקדם מדי. הכסף אמנם חשוב, אך שיחה מעמיקה בשלב מוקדם מדי בתהליך עלולה לגרום למראיין שכסף הוא המוטיבציה העיקרית שלכם ולא התפקיד.
איך לצאת מזה:
אם כבר העליתם את השאלה בשלב מוקדם מדי, האריסון מציע משפט שעשוי להציל את השיחה מאבדון: “אולי קצת קפצתי לנושא מוקדם מדי, אבל אני מאוד מעוניין בתפקיד ורוצה לוודא שיש בינינו התאמה.”
באופן הזה, מציע האריסון, תוכלו לצאת מזה בסטייל. “כך, תוכלו להרשים את המראיין בהתלהבות שלכם מהתפקיד, וגם מיכולתכם להבין רמזים באמצעות שפת גוף”
2. לא להתכונן לראיון
אין תירוץ טוב לאי הכנת שיעורי בית ולהצגת שאלות כמו “מה החברה הזו עושה?” שחושפות את רמת חוסר ההבנה שלכם לגבי המקום שאליו הגעתם. זה אולי נראה חסר חשיבות אבל מגייסים די מתבאסים לגלות שהמרואיין שיושב מולם לא עשה אפילו גוגל כדי לבדוק לאן פניו מועדות.
איך לצאת מזה:
“אם המראיין מתקן אתכם בנימוס לגבי משהו שאמרתם, אל תנסו לצאת מזה בצורה גאה” מסביר האריסון, “במקום זאת, הודו בכך שעשיתם טעות ולא בדקתם מספיק טוב את הנושא. כך, תורידו את רמת המתח ותראו לצד השני שאתם מסוגלים להודות בטעויות שלכם וללמוד מהן – דבר שכל מעסיק רוצה למצוא במועמד.”
3. להגיע באיחור או להגיע מוקדם מדי
תמונה: Dave Fayram
כולם מאחרים פה ושם, אבל לאחר לראיון עבודה זה סדק ראשון ומוקדם מדי ברושם הראשוני. הבעיה היא, שגם להגיע מוקדם מדי, עשוי להעיק לא פחות.
מומחים אומרים שלא כדאי להקדים ביותר מ-15 דקות לראיון עבודה. “יש סיבה לכך שהראיון תואם לשעה שתואם, וההגעה המוקדמת מדי שלך פשוט מפריעה ללוח הזמנים של המקום,” כך כותבת קטלין אלקינס, במגזין הביזנס אינסיידר.
איך לצאת מזה:
לפעמים איחור נובע מגורמים שאינם בשליטה שלנו. במצב כזה, מציע האריסון להתקשר למראיין ולהתריע בפניו על האיחור ולנסות לעדכן אותו בזמן ההגעה המשוער. “חשוב להתנצל בפניו ולציין כי אתם מבינים שהראיון עדיין יצטרך להסתיים בזמן שבו הוא היה אמור להסתיים (לוח זמנים). זה עשוי להראות שאתם מבינים את האילוצים ומתחשבים בלוח הזמנים של המקום.”
ומה לגבי הגעה מוקדמת? שתו קפה, עשו עם עצמכם משהו… רק אל תגיעו מוקדם מדי.
4. לשכוח לשים את הנייד על שקט
גם אם אין לכם צלצול מביך, לשמוע את הטלפון מצלצל (או צליל בודד של הודעה) זה מספיק מבהיל כדי לקטוע את רצף הראיון.
איך לצאת מזה:
“פשוט לכבות ולהתנצל”, מציע האריסון. אם השארתם את הטלפון דולק בגלל שאתם ממתינים למקרה חירום כלשהו, הסבירו זאת וחיזרו מהר למקום שבו הפסקתם.
5. ללכלך על העבודה הקודמת
תמונה: Giphy
אם אתם עוזבים את העבודה בגלל שאתם אומללים שם, אתם עשויים להפוך את הראיון לתא הוידויים שלכם. אל תתפתו לשפוך את הלב בראיון עבודה, זה באמת לא המקום הנכון – את הקיטורים שמרו למשפחה ולחברים שלכם.
“לא משנה עד כמה גרוע המצב שלכם, לא כדאי לכם לדבר באופן שלילי על הבוס הקודם” אומר האריסון, “חברות מעוניינות לגייס אנשים חיובים ונלהבים, לא מתלוננים”
איך לצאת מזה:
האריסון מציע להחליק את העניינים בצורה ניטראלית יותר כמו “זה ברור לי שזה לא היה המקום הטוב ביותר עבורי, אבל למדתי המון על עסקים ורכשתי ניסיון מצוין שם”
6. להרגיש יותר מדי בנוח
בעוד שבא לכם להיראות רגועים וקוליים במהלך הראיון (שזה דבר חיובי), חשוב מאוד לא לשכוח שאתם עדיין שם. מתראיינים. מול מישהו שהוא לא חבר שלכם.
האריסון אומר שחשוב לבנות כימיה קלילה עם המראיין, “בתנאי שלא שוכחים שמדובר בראיון עבודה, רשמי ומקצועי.”
“אם תרגישו בנוח מדי בשיחה, אתם עשויים בקלות לסטות מהנושא, ואפילו לומר משהו לא הולם”, הוא אומר.
איך לצאת מזה:
האריסון מציע לשים לב להבעות פניו של המראיין, ובמידה שהוא נראה לא נינוח לפתע, לנסות להחזיר את השיחה למקום הפורמאלי שלה – בנושא החברה, המשרה או מאפייני התפקיד. “לקיחת אחריות על השיחה עשויה להראות שוב את היכולת שלכם לחוש את הדופק של השיחה, את שפת הגוף של הצד השני ולהגיב בהתאם”.
7. לא להתלבש בהתאם
תמונה: Post Memes, Flickr
בטח שמעתם כמה משפטים בנושא לבוש כמו:
“Dress to impress.” “Dress for the job you want, not the job you have”
אז כן, יש בזה משהו. כי המראה החיצוני שלכם מעביר מסר לא מילולי למראיין – אז ביכולתכם לשלוט במסר הזה.
בדיוק כמו במקרה של איחור או הגעה מוקדמת מדי, גם להתלבש רשמי מדי, או מרושל מדי – אלה הם שני קצוות שלא טובים לראיונות עבודה. ואפילו עוד סוג של הודאה בכך שלא התכוננתם לראיון הזה ולא ביררתם קצת לגבי החברה והאופי שלה.
אין איך להמתיק את זה: בין היתר, אנשי גיוס מנסים להבין אם המועמד יתאים מבחינה חברתית לארגון, ורמז אחד עשוי להיות המראה החיצוני.
איך לצאת מזה:
להתלבש לא בהתאם לאווירה של מקום העבודה זו אחת הטעויות שיותר קשה לתקן, בעיקר מכיוון שלא ניתן לשוב הביתה ולהחליף בגדים. לפעמים הטעות היא לבוש מעונב מדי לחברה בעלת תרבות ארגונית קלילה ובמקרים אחרים, ג’ינס וכפכפי אצבע בחברה שבה נהוג קוד לבוש רשמי.
הדבר היחיד שתוכלו לעשות במצב כזה לפי האריסון היא פשוט להגיד משהו בנושא הלבוש שלכם: “אני מקווה שלא דפקתי הופעה מגונדרת מדי. אני אוהב/ת לראות שאנשים לבושים פה באופן קליל ונוח.”
עם זאת, עדיף לטעות בכיוון הזה של לבוש מושקע מדי, כי ממנו יותר קל לצאת מאשר אם יצאתם מהבית בלבוש מרושל מדי.
8. לדבר יותר מדי
איך תקלטו שנסחפתם ודיברתם יותר מדי במהלך הראיון? האריסון מציע לשים לב למבט של המראיין, האם הוא נראה מעוניין או שהעיניים שלו מסגירות שעמום? “תשובות ארוכות מדי לשאלות בראיון עשויות לתת את הרושם שאינכם יודעים להקשיב, וזו אינה תכונה שמעסיקים אוהבים למצוא במועמדים.”
איך לצאת מזה:
“אם במהלך הראיון קלטתם שאתם אלה שדיברתם רוב הראיון אז באפשרותכם לשאול שאלות פתוחות לצד השני, כדי לאזן קצת את המצב”, מציע האריסון.
דרך: Business Insider
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך: