5 טעויות נפוצות שמשקיעים מתחילים עושים מבלי לשים לב

משקיעים מתחילים מבצעים לא מעט טעויות, מאמר זה ינסה לגעת על קצה המזלג בטעויות ובדרכים להימנע מהן ולצלוח את שנת הבורסה הראשונה בהצלחה.

הסוחרים הותיקים נוהגים להתייחס למשקיעים המתחילים בדואליות, מצד אחד זלזול בחוסר ההבנה שלהם את שוק ההון ומצד שני בכבוד מפני שדווקא הם עשויים להציג בפרק הראשון תשואות מצוינות הנובעות לדעתם מ”מזל של מתחילים” ולדעתינו ההצלחה בשנה הראשונה עלולה לנבוע מעצם העובדה שדווקא הם נטולי עכבות ונטולי חששות משום שהם לא חוו תחושות של הפסד צורם מימיהם.

למשקעים המתחילים ישנן מספר דפוסי התנהגות אופייניים אשר חוזרים על עצמם ויוצרים שרשרת ארוכה של טעויות של מתחילים, טעויות שניתן לנתח ולכן גם ניתן ללמוד מהן ולתקנן.

1. מסתחררים מהצלחה

למשקיעים מתחילים ישנה נטיה מוזרה להסתחרר מהצלחת העסקה הראשונה. מיד הם נוטים לחשוב ולהאמין שהם לא יראו הפסד בבורסה מעולם, שהם “יודעים כיצד לעשות כסף” ומיד הופכים לגורואים בעיני עצמם. ביטחון עצמי בבורסה הוא בהחלט יתרון אך עודף ביטחון עצמי בבורסה הופך לחיסרון בולט משום שהוא מביא את המשקיע לקבלת החלטות חפוזה וחסרת בסיס כלכלי מוצק. לבד מזאת, מעט צניעות מעולם לא הזיקה לאף אחד.

2. נמנעים מפיזור

הנטיה להשקיעה במניה ספציפית ללא פיזור תיק סביר של תיק ההשקעות. משקיעים אשר נמנעים מפיזור תיק ההשקעות שלהם ע”פ מספר מניות רחב מסקטורים שונים וע”פ אזורים גאוגרפיים שונים זוכים בדרך כלל להבין שטעו שהשווקים יורדים כיוון שדווקא אז הם פתאום מגלים שהמניה שבה הם בחרו עשוי לצלול בחדות יותר מהשוק.

3. לא מחדשים

הנטיה לחזור ולהשקיע במניה שהניבה להם תשואה טובה ובמקביל לפסול על הסף מניות שיצרו להם הפסד בעבר. זאת כנראה אחת ההטיות הפסיכולוגיות הכי נכונות שתשמעו עליהם אי פעם אבל היא כל כך נכונה שאני מניח שברגע זה, בעוד אתם קוראים שורות אלו אתם מבינים שגם אתם כנראה חטאתם בטעות זו.

4. ניזונים מחדשות מגמתיות

רוב המשקיעים המתחילים נוטים להישען על מדורים כלכליים וחדשותיים וככאלה הם ניזונים ממידע ערוך ומגמתי פעמים רבות. התוצאה היא שבעיתות משבר וקריסה בבורסה מתפרסמות ידיעות שליליות בעיקרן שיוצרות אווירה שלילית ומעודדות משקיעים למכור מניות גם ללא קשר לערכן הכלכלי ובעיתות פריחה וגאות בבורסה מתפרסמות ידיעות חיוביות שבעיקרן יוצרות אווירה חיובית ומעודדות משקיעים לקנות עוד ועוד מניות גם ללא קשר לערכן הכלכלי.

הטעות המרכזית שנגרמת מכך למשקיע המתחיל היא שהוא קונה פעם אחר פעם ביוקר ומוכר מניות שוב ושוב בזול. המשקיע האגדי וורן בפאט אמר פעמים רבות: “היו חמדנים כאשר כולם חוששים ותחששו כאשר כולם חמדנים”. במילים אחרות קנו מניות כשכולם מוכרים מתוך פחדים וחששות ומכרו מניות כשכולם קונים מתוך אופוריה לא מוסברת.

5. נוטים להחליף פוזיציות

משקיעים מתחילים נוטים להחליף פוזיציות בתדירות גבוהה מידי. עיניין תזמון העליות והמורדות בשווקים הינו עסק לא פשוט בכלל וספק גדול אם בכלל אפשר לתזמן פעם אחר פעם לאורך זמן. לפיכך, משקיעים גדולים כוורן באפט ודומיו מציינים בהתבטאויות רבות כי אל לנו לשנות פוזיציות לונג ושורט ולהיפך וגם אל לנו לקפוץ למניה למניה בתדירות גבוהה. ריבוי עסקאות ושינוי דעה בתדירות גבוהה יביא אותנו בהכרח להפסדים במקודם או במאוחר או לכל הפחות ישחוק משמעותית את הרווחים בתיק ההשקעות שלנו. בספר המבריק של אדווין לפבר “זכרונותיו של סוחר מניות מוול-סטריט” בעמודים 63-64 מתאר פרטרידג’ מדוע למרות שהוא מאמין שעומד לחול תיקון טכני בשוק הוא לא מרבה לשנות פוזיות באומרו: “נערי היקר, אם אמכור עכשיו את המניות אפסיד את העמדה שלי, ואז, לאן אגיע?”.

הימנעות מטעויות מסחר בסיסיות ושמירה על עקרונות מסחר אחדים עשויים לשפר משמעותית את תשואת תיק ההשקעות של סוחרים ומשקיעים. לכל אחד יש מה ללמוד ולאן להשתפר אז אם כבר לוקחים דוגמה – כדאי שננסה ללמוד להגדולים והמנוסים ביותר.

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן