בדיוק כשנדמה שהמוח האנושי לא יכול להיות מוזר יותר, הוא עושה לנו את הדבר הבא וזה קשור קצת לליידי גאגא.
במוח שלנו מתרחשות תופעות משונות במיוחד, אחת מהן היא סינסתזיה, תופעה שקיימת רק אצל 4% מהאוכלוסייה. כאן נכנסת לתמונה ליידי גאגא שלוקה גם היא בתסמונת הנדירה.
התופעה הזו היא נוירולוגית, והיא גורמת למיזוג חושים, כך שכאשר חווים חוויה עם חוש אחד, למשל שמיעה, הוא מערב חוויה עם חוש אחר, למשל ראייה.
אין “נוסח” אחיד לסינסתזיה, החפיפה החושית הזו יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים ושילובים בין החושים וכן גם בדרגות “חומרה” שונות (אין שום סכנה בתופעה). אנשים שיש להם סינסתזיה, מסתכלים על מספרים למשל ומיד עולה להם אסוציאציה של צבע מסוים, או שכשהם רואים אות מסוימת הם מרגישים טעם ספציפי בהקשר אליה.
ברוב מהמקרים מדובר בתופעה מולדת, אך לעיתים נדירות היא יכולה להתעורר לאחר שבץ או בעקבות שימוש ב-LSD.
צילום מסך: synesthete.org
כאן העניין קצת מסתבך. יש חוקרים שטוענים כי במהלך מחקר שערכו הם הצליחו ללמד אנשים להיות סינסתזים, מה שגרם לתופעה הזו להיות שנויה במחלוקת ולמקורותיה להיות מוטלים בספק.
הבשורות הטובות הן, שמדובר בתופעה כלל לא מסוכנת ונכון להיום לא נצפו לה השפעות שליליות. מעבר לכך, חוקרים טוענים שיש קשר חזק בין סינסתזיה לבין רמות גבוהות של יצירתיות ואינטליגנציה.
אך למרות המחקרים שנערכו על התופעה המשונה רב הנסתר על הגלוי. החוקרים ממש רוצים להגיע אל עוד אנשים שלוקים בתסמונת ולחקור את התופעה לעומק, ובדיוק עבור זה הם יצרו מבחן און ליין (עם הרשמה ארוכה במיוחד). מדובר במבחן ארוך ומקיף, שבמהלכו הגולשים מתבקשים לענות על שבע שאלות כלליות על החושים שלהם, למשל, “האם מספרים או אותיות גורמים לכם לראות צבע מסוים”, ו”האם לשבועות וחודשים יש צבע ספציפי עבורכם?”
בשלב הזה, הגולש מקבל תוצאת ביניים, שמגלה לו מה הסבירות שיש לו סינסתזיה ומאיזה סוג. זה השלב הראשוני ובשלב הבא, הגולש חופשי לבחור אילו סוגי סינסתזיה הוא חושב שיש לו ואז הוא עונה על מבחן בן חמש דקות שמבוסס על הבחירות שלו. בחלק הזה הוא נשאל שאלות כמו “אילו צבעים אתה מקשר למספרים מ-1 עד 10”.
צילום מסך: synesthete.org
בשלב השלישי, הגולש נשאל באיזו רמה של צלילות הוא יכול לדמיין תרחישים מסוימים. בשלב הסופי, הגולש מגיע למבחן שבסופו הוא מגלה איזה סוג סינסתזיה יש לו.
כיום ידוע על לפחות 50 סוגים של סינסתזיה. בסינסתזיה אסוציאטיבית למשל, אנשים רואים בעיני רוחם אותיות בצבעים כשהם מסתכלים על דף כלשהו. לכל אות עבורם יש צבע ספציפי, אבל הם רואים את זה רק בדמיונם. לעומתה, בסינסתזיה פרוג’קטיבית קורה תהליך דומה, רק שאנשים רואים את האותיות בצבעים על הדף ולא רק בעיני רוחם.
קיימים עוד סוגים רבים מאוד של סינסתזיה ובהחלט מדובר בתופעה מוזרה ומסקרנת. אם יש לכם סבלנות, אתם מוזמנים להירשם לאתר ולבדוק אם אתם “סובלים” מן התופעה וכמובן לשתף אותנו.
דרך: dailymail.co.uk