מדענים הופתעו לגלות שפטריות הזיה משנות לחלוטין את ארגון המידע במוח ותורמות לחיווט מחדש של רשת התקשורת שלו.
סיפורים רבים סופרו על ההשפעות של פטריות הזיה, אך מחקר חדש השתמש בהדמיה של המוח על ידי תהודה מגנטית (fMRI) כדי להציג דימוי חזותי שמציג מה בדיוק קורה המח שלנו כשאנחנו לוקחים את הפטריות האלה. המחקר, שהתפרסם ב-The Royal Society Interface, חקר כיצד הכימיקלים שבפטריות משנים את הדרך בה המח עובד.
מתברר כי פטריות הזיה מפרקות את נתיבי התקשורת הרגילים של המוח ומרכיבות אותם מחדש בדרך שונה לחלוטין, שמחברת בין חלקים של המוח אשר לרוב לא נמצאים באינטראקציה זה עם זה. עדיין לא ברור כיצד זה משפיע בדיוק על החשיבה, אך התוצאות חד משמעיות.
צוות החוקרים סרק את מוחם של 15 מתנדבים בריאים, בתחילה לאחר שנטלו סם דמה (פלאסיבו) ולאחר מכן לאחר שלקחו פטריות הזיה. הם השווו את פעילות המוח בין שני המצבים. התמונה מסבירה זאת הכי טוב. שני העיגולים הגדולים מייצגים את המח שלנו, והעיגולים הקטנים שמפוזרים על קו המעגל מייצגים איזורים שונים במח. הקווים שעוברים בין העיגולים השונים מייצגים את “קווי התקשורת” של המח שלנו, וכיצד הרשת העצבית מייצרת את הקשרים שעוזרים לנו לחשוב ולעבד מידע. מצד שמאל (a) נמצא המח שלנו בשגרה, ומצד ימין (b) המח שלנו על פטריות הזיה.
מה ניתן להסיק מהמחקר הזה מלבד “פטריות הזיה גורמות למח שלנו להתנהג אחרת לגמרי”? הרבה מאוד. החוקרים יכולים עכשיו להתחיל לחקור השפעות שונות של הקשרים החדשים שנוצרים במוח בעקבות צריכת הכימיקלים האלה, ואולי ליישם אותם לצרכים אחרים.
כך למשל, משתמשים רבים בפטריות הזיה מדווחים על מצב של סינסתזיה, שהיא שילוב של חושים שונים. במצב זה, אנשים פתאום מצליחים לראות קולות, לטעום צבעים וכדומה. את התחושות האלה ניתן יהיה להבין טוב יותר בניתוח הנתונים העצביים האלה. נוסף על כך, סמי הזיה משפיעים גם על מצב הרוח ותחושת ה”אני” של המשתמשים בהם, והמסקנות תוכלה לסייע לאנשים הסובלים מדכאון או הפרעות נפשיות, שמטופלים כבר היום בסמי הזייה שונים במינונים נמוכים.
דרך Live Science