אמה ווטסון, השחקנית הבריטית הצעירה, לא מבזבזת את כל זמנה על השתתפות בסרטים הוליוודיים. בין שובר קופות אחד לאחר היא גם דואגת להשתתף בפעילויות שעושות לה טוב לנשמה. לאחרונה היא סיימה תואר, ואתמול היא נאמה במושב מיוחד באו”ם שהוקדש לשוויון זכויות בין המינים.
אמה ווטסון לא מבינה את טוויטר וזה כובש לב
ווטסון, פמיניסטית מוצהרת, היא גם שגרירה של רצון טוב לנשות בריטניה. בנאום היא תיארה במדויק את כל מה התפישות השגויות שנוצרו כלפי פמיניזם בשנים האחרונות, ולמה חייבים להתחיל להתעלם מהן. לא, פמיניסטיות אינן שונאות גברים שרק רוצות לעשות רע למין השני. הן כן נשים שמאמינות בשוויון זכויות מוחלט בין המינים, ומבינות ברוב המקרים שכדי לעשות זאת צריך לבצע כמה שינויים מאוד מהותיים בחברה, שכן החברה שלנו, מה לעשות, בנויה בשביל גברים.
“כשהייתי בת שמונה הייתי מאוד מבולבלת שכולם כינו אותי ‘שתלטנית’ כשרציתי לביים את המחזות שהיינו מציגים להורינו בבית הספר. כשהבנים עשו את זה לא כינו אותם ככה.
כשהייתי בת 14, הפכתי לאובייקט מיני בשביל גופים מסוימים במדיה. כשהייתי בת 15, חברותיי הטובות עזבו את קבוצות הספורט בהן הן היו חברות כי הן רצו להימנע מגזרה שרירית. כשהייתי בת 18, חבריי הגברים לא היו יכולים להביע את הרגשות שלהם”, היא סיפרה: “החלטתי שאני פמיניסטית. זה היתה החלטה מאוד פשוטה.
אבל המחקר העדכני שעשיתי הראה לי שפמיניזם הפך לאחרונה למילה מאוד לא פופולרית. נשים בוחרות לא להזדהות כפמיניסטיות. מסתבר שאני מבין הנשים שהגישה שלהן נחשבת לחזקה מדי, אגרסיבית מדי, שונאת-גברים מדי. אפילו לא מושכת. למה המילה הזו הפכה לכל כך לא נוחה?”
התשובה, ככל הנראה, נמצאת באנשים שרוצים לשמר את יחסי הכוחות הנוכחיים. קבוצות כח בחברה שלא רוצים שינויים מרחיקי לכת שיפגעו בכוחם, ואפילו גברים שאולי לא מבינים עד הסוף כמה פריבילגיות יש להם לעומת נשים אבל כן יודעים שהם לא היו רוצים לוותר על אף אחת מהפריבילגיות האלה ומוכנים בשם כך להתעלם מחוסר השוויון הבולט בין המינים.
תמונה: Shutterstock
ווטסון מודעת שהיא נמצאת בנקודה טובה יחסית לנשים אחרות בעולם. החיים היו טובים אליה ללא קשר למיגדר שלה. היא הפכה לבחורה שאפתנית, משכילה ומצליחה. אך היא יודעת שהשוויון היחסי שהיא קיבלה בתקופת התבגרותה אינו נחלת הכלל.
היא גם יודעת שחוסר השוויון לא פוגע בנשים בלבד: גם לגברים יש חסמים מגדריים שמכניסים רבים מהם למצוקה נפשית, ומכיוון שהחסמים האלה מונעים מהם לחלוק את המצוקה בה הם נמצאים הם נאלצים להתמודד איתה לבד, לעיתים עם תוצאות הרסניות.
“כשהגברים יהיו חופשיים דברים ישתנו בטבעיות גם כלפי נשים. אם גברים לא יצטרכו להיות אגרסיביים כדי להיות מקובלים חברתית, נשים לא תצטרכנה להיות כנועות. אם גברים לא יצטרכו לשלוט, נשים לא יהיו תצטרכנה להיות נשלטות. גם גברים וגם נשים צריכים להרגיש חופשיים להראות רגשות. גם גברים וגם נשים צריכים להרגיש חופשיים להיות חזקים”, ווטסון אמרה.
הלוואי.
דרך Mashable