תמיד אומרים שכל תיאוריה מדעית הנוגעת לאופן בו העולם שלנו עובד תקפה רק עד שתמצא תיאוריה אחרת שתחליף אותה. “המנוע הבלתי אפשרי” הוא מה שמוכיח את האמירה הזו, לפחות עד שיגיע מנוע אחר שיוכיח אותה טוב יותר.
המנוע המדובר, שמדעני נאסא אישרו לאחרונה שהוא אכן עובד, מצליח ליצור תאוצה בניגוד מוחלט לכל מה שאנחנו יודעים על חוקי הפיזיקה. את המנוע הזה הגה מדען בשם רוג’ר שאייוור, שעד לאחרונה נחשב לסוג של בדיחה בקהילה המדעית. למה למישהו להמציא מנוע שלא אמור לעבוד? הסיבה, לפחות בשביל שאיוור, היתה די פשוטה: כי הוא כן עובד.
העקרון של המנוע הבלתי אפשרי, שמכונה EmDrive, הוא גלי מיקרו שניתן ליצור מאנרגיה סולרית. הגלים האלה נעים במיכל סגור וכך יוצרים כח הנעה ללא שימוש בדלק או חומר נפץ. קבוצה של מדענים סינים שעבדה עם שאיוור הצליחה ליצור מנוע כזה עם כח הנעה של 720 מילי-ניוטון, מספיק כח כדי להזיז לווין בחלל. אך גם המנוע הזה לא הצליח לשכנע את שאר העולם שהמנוע הזה אכן עובד.
עד עכשיו. קבוצה של מדענים בנאס”א ניסו לבנות מנוע שעובד על אותו עקרון והפתעו לגלות שהשיטה הזו אכן עובדת. המנוע של נאס”א הצליח ליצור הרבה פחות כח הנעה (30-50 מילי-ניוטון בלבד) אך זה הספיק כדי לגרום גם לנאסא להאמין שהמנוע הבלתי אפשרי דווקא כן אפשרי.
עכשיו צריך לחכות ולראות האם המדענים יצליחו לחשוב על תיאוריות חדשות שיסבירו למה המנוע הזה עובד. אם אכן מדובר בהוכחה לכך שמנוע כזה עובד (ושלא מדובר בטעויות ייצור או מתמטיקה שגרמו לזה לעבוד), זה יוכל לחולל שינוי של ממש בחקר החלל והפיזיקה.
דרך Sploid | תמונה: Shutterstock