תגידו יפה שלום: זו הפעם האחרונה בעתיד הנראה לעין בו חג החנוכה היהודי וחג ההודיה האמריקני יחולו באותו יום. השילוב הזה בין החגים שנופלים גם על תאריכים חופפים נוח במיוחד ליהודים המתגוררים באירופה ובארה”ב, אך חנוכריסטמס, כפי שמכנים אותו, לא צפוי להתחבר יחד בעתיד הנראה לעין. וזה ההסבר:
חנוכה חל ב-25 בחודש כסלו. חג ההודיה חל תמיד ביום חמישי הרביעי של חודש נובמבר. בדרך כלל, תאריכים יהודיים חופפים מחדש לתאריכים לועזיים כל 19 שנים (בגלל זה יום הולדת ה-19 שלכם תיפול על אותו תאריך, ואז ה-38 וכו׳) – אך מכיוון שחג ההודיה לא חל בתאריך קבוע, ה״מחזור״ הזה ארוך הרבה יותר, ועל פי מתמטיקה התאריכים אמורים להתחבר כל 133 שנים.
רגע, אז אם זה קורה פעם ב-158 שנים, זה לא אומר שחנוכה וחג ההודיה יתחברו שוב ב-2165? לא.
כאן אנחנו נכנסים כבר לחישובים של שנים מעוברות והאורך המדוייק של השנה. בשלב מסוים בהיסטוריה גילו שהזמן שלוקח לכדור הארץ להקיף את השמש הוא 365.2425 ימים, ולא 365.25 ימים כפי שהיה נהוג לחשוב עד אז. ההפרש הוא רק 11 דקות לשנה, אבל אלה 11 דקות שמצטברות. לא נסבך אתכם עם חישובים – רק נגיע לשורה התחתונה: בשנת 2100 לוח השנה היהודי ״יזוז קדימה״ יום אחד לעומת לוח השנה הלועזי – ולפיכך ב-2165 חנוכה יחול יום אחד אחרי חג ההודיה.
וזה לא נגמר שם: כל עוד לוח השנה היהודי לא יעבור עדכון בשיטת החישוב שלו, חנוכה תמשיך לזוז קדימה וקדימה ככל שיעברו השנים – מה שאומר שבעוד מאות שנים הצאצאים שלנו יחגגו את החג באמצע הקיץ.
אמנם אף אחד מאתנו לא יהיה כאן כזה יקרה, אבל עדיין: לא רק שזו הפעם האחרונה בה החגים יחפפו זו לזו, מעתה והלאה הם רק יתרחקו מהם, לפחות בראייה לטווח ארוך. אז כשאתם מדליקים מחר את הנר ומנשנשים סופגניה זיכרו גם את חג ההודיה לפני שיהיה מאוחר מדי.
דרך Huffington Post
תמונה: Shutterstock