מדענים פיתחו טיפות עיניים שיכולות למנוע עיוורון

חוקרים בארצות הברית פיתחו תרופה חדשה בצורה של טיפות עיניים, שיכולה לצמצם ולפתור את מחלת העיניים – הקטרקט, הגורם העיקרי לעיוורון בבני אדם.

על אף שהתרופה טרם נוסתה על בני אדם, הצוות מאוניברסיטת קליפורניה, סאן דייגו, מקווים להציג בקרוב את הממצאים הקליניים ולהציע אלטרנטיבה לטיפול היחידי שיש כיום לקטרקט והוא ניתוח פולשני, כואב ויקר.

מיליוני אנשים ברחבי העולם סובלים מקטרקט. הוא יכול להיות מולד, להיגרם מחבלה, מתרופות, משינויים מטבוליים, ואפילו מחשיפה ממושכת לשמש.

עם התפתחות המחלה וכאשר החולה אינו מטופל, עדשת העין הופכת להיות עכורה, עד שהעין יכולה להגיע לעיוורון מוחלט.

מצב זה מתרחש כאשר המבנה של חלבוני הקריסטלין שמרכיבים את עדשת העין מידרדר, גורם לחלבונים הפגומים להפוך לגוש וליצור שכבה כחולה או חום חלבי על גבי העדשה. קטרקט אינו יכול להתפשט מעין אחת אל השנייה, אולם הוא יכול להתרחש באופן עצמאי בשתי העיניים.

המדענים אינם לגמרי בטוחים לגבי הגורמים לקטרקט, אך מרבית המקרים קשורים לגיל. המכון הלאומי לעיניים בארצות הברית מדווח, כי עד גיל 80 יותר ממחצית מהאמריקאים סובלים מקטרקט, או שעברו ניתוח קטרקט.

על אף שהניתוח להסרת השכבה העכורה אינו נעים, הוא פשוט ובטוח. לקהילות רבות במדינות מפותחות או באזורים קטנים, אין גישה או יכולת לבצע את הפרוצידורה הניתוחית, מה שאומר שעיוורון יהיה בתי נמנע עבור חלק גדול מהחולים.

לפי ‘קרן פרד הולווס’, ההערכה היא כי 32.4 מיליון איש ברחבי העולם הם עיוורים. 90 אחוז מהם, חיים במדינות מתפתחות. יותר ממחצית ממקרים אלה נגרמים על ידי קטרקט, מה שאומר שיצירת טיפות העיניים הללו, יהוו אלטרנטיבה לניתוח ויחוללו שינוי מדהים.

התרופה החדשה מבוססת על סטרואידים טבעיים שנקראים אינוסטרול (Inosterol). הרעיון לבחון את האפקטיביות של האינוסטרול על קטרקט, הגיע לחוקרים כשנודע להם על שני ילדים מסין, שירשו צורה מולדת של קטרקט, אשר מעולם לא השפיעה על הוריהם.

החוקרים גילו שהאחים חולקים מוטציה שהפסיקה את הייצור של האינוסטרול, שחסרה להוריהם. אז אם ההורים הפיקו אינוסטרול ולא קיבלו קטרקט, והילדים לא הפיקו אינוסטרול וכן קיבלו רטרקט, אזי הסטרואידים יכולים לעצור את החלבונים הפגומים, כך הסיקו החוקרים.

הם בדקו טיפות עיניים המבוססות על אינוסטרול בשלושה סוגי ניסויים. הם עבדו על עדשה אנושית במעבדה וראו ירידה בגודל הקטרקט. לאחר מכן, הם בדקו את השפעות התרופה על ארנבים.

לאחר שישה ימים, מתוך 13 מטופלים, לכולם מלבד שניים, הקטרקט הצטמצם עד נעלם כלא היה. לבסוף, הם בדקו את טיפות העיניים על כלבים עם קטרקט. בדיוק כמו עדשות העיניים של בני האדם במעבדה ובדיוק כמו לארנבים, הכלבים הגיבו בחיוב לתרופה. גם על הכלבים, הקטרקט הצטמצם או נעלם.

תוצאות המחקר פורסמו כאן

“זהו מסמך מקיף ומשכנע, החזק ביותר מסוגו שראיתי בעשור האחרון”, אמר הביולוג המולקולרי ג’ונתן קינג, מהמכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס (MIT). קינג  אומנם אינו מזוהה עם המחקר הזה, אל הוא היה מעורב במחקר קטרקט ב-15 השנים האחרונות. “הם גילו את התופעות המדהימות, ולאחר מכן  הלכו עם כל הניסויים שצריך לעשות- זוהי הרלוונטיות ביולוגית שצריך”, אמר קינג.

הצעד הבא עבור החוקרים, הוא להבין בדיוק כיצד טיפות העיניים המבוססות לנוסטרול , יכולות לעורר תגובה מחלבוני הקטרקט ואז להתקדם עם המחקר על ניסוי קליני בבני אדם.

בימים שבהם אנו שומעים על שבבים שיכולים להחזיר לעיוורים את הראייה, המחקר הנוכחי יכול לגרום לאופטימיות זהירה אצל כל מי שסובל מבעיות עיניים. הלוואי וימצאו תרופות לכל המחלות הלא פתורות כמו סרטן, איידס, אלצהיימר ועוד. זה לא מדע בדיוני, זה מדע. צריך רק להאמין.

תמונה: Shutterstock

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן