במדינה חמה, בה הבילוי האולטימטיבי בקיץ הוא לפרוס מגבת על החוף ופשוט לרבוץ, הידיעה הזו עלולה להלחיץ לא מעט אנשים.
מגיל צעיר כולנו יודעים שחייבים למרוח קרם הגנה לפני כל יציאה לשמש. ביקור בחנות פארם אקראית לצורך קניית תכשיר כזה תעמיד אתכם מול מגוון גדול של תכשירים בגדלים שונים, לגוף, לפנים, לספורטאים.
ההתלבטות לא פשוטה: איזה מותג עדיף? מהי רמת ההגנה המומלצת, האם המחיר מעיד על איכות המוצר ועוד אי אלו תהיות. אף אחד לא מעלה על דעתו כי 80% מהמוצרים שעל המדף מועילים לעור כקליפת השום. אולי קליפת השום מועילה אפילו יותר.
לפני כמה ימים פירסם ה-EWG האמריקני (The Environmental Working Group) את המדריך שלו לשנת 2015 לתכשירי הגנה מהשמש. לפי המדריך שבחן 1,700 מותגים שונים, לרבות תכשירים לשפתיים וקרמי לחות, 80% מהתכשירים מעניקים הגנה מועטה מהשמש או גרוע מזה, כוללים מרכיבים מדאיגים המסוכנים לעור, כמו למשל אוקסיבנזואין או ויטמין A. אוקסיבנזואין הוא חומר כימי הפוגע במערכת ההורמונלית ולגבי ויטמין A – יש לא מעט טענות שהוויטמין הזה מגביר את רגישותו של העור לשמש.
הדו”ח מציין לרעה במיוחד את המותג של ניוטרוג’ינה כמי שמבטיח הגנה, אך לא עומד בה. לפי ה-EWG לחברה יש מותג המיועד לתינוקות ומוגדר היפואלרגי, אך בפועל יש בו את החומר המשמר methylisothiazolinone שנקבע כלא בטוח לשימוש באירופה. לחברה יש תכשירים עם מקדמי הגנה של 70 ו-100, אך לפי ה-FDA מקדם ההגנה המרבי מהשמש הוא בכל מקרה 50. חברת ניוטרוג’ינה לא הגיבה להאשמות בדו”ח.
מה כן אפשר לעשות כדי להגן מהשמש? ללבוש בגדים שמכסים ולחבוש כובע (הגנה של 27%), לשבת בצל, להרכיב משקפי שמש, לכוון את זמן השהיה בשמש לשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים ואם כבר משתמשים בקרם הגנה – לוודא שאיננו מכיל מרכיבים מסוכנים כמו ויטמין A או אוקסיבנזואין, שהוא בעל מקדם של 15 ומעלה וכל שעתיים לחדש את המריחה.
לקריאת הדו”ח המלא: כאן. דרך: Time. תמונה: Shutterstock