לאחרונה נכנסו לתוקף תקנות מכוח חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות, שמחייבות את כל נותני השירות במדינה – מגדול ועד קטן, לבצע הנגשה מלאה של השירות שהם מעניקים. בין היתר, לספק דלפקי שירות שמתאימים בגובהם לאנשים בכיסא גלגלים והענקת אמצעים מכניים יחודיים לכבדי שמיעה, לבצע התאמות באתרי אינטרנט ועוד. כניסתן לתוקף של התקנות אף לוותה בקמפיינים מרגשים ברדיו שהכניסו לתודעה הציבורית את הקשיים היומיומיים שחווה מי שחי עם מוגבלות.
שינוי מרענן נוסף בתחום הוא פריצתו של הדוגמן האמריקאי היפהפה אלכס מינסקי – חייל מרינס לשעבר שנפצע קשה באפגניסטן, שכב בקומה כחודש וחצי ואיבד את רגלו. מינסקי לא הרים ידיים ולאחר הליך שיקום ארוך ומפרך, שבמהלכו הודה כי התמכר תקופה מסוימת לאלכוהול, היפיוף הפך לדוגמן הלבשה תחתונה. עם או בלי רגל, מדובר באחד הלוהטים בסביבה. כעת יש גם מותג אופנה שהחליט להרים את הכפפה ולפנות לאוכלוסייה שלרוב, נשכחת בתודעה.
התמונה מתוך עמוד הפייסבוק Manning up.
הכל הודות למעצב אחד בעל חזון ותחושת שליחות ממקסיקו שהחליט לתת מענה לצרכני אופנה שבדרך כלל אינם נמצאים במרכז התודעה השיווקית. מדובר ביזם ג’וש מרלה אשר הקים מותג אופנה בשם “Ioolot Clothing Solutions” שמציג עצמו באתר כ”מותג לאנשים עם קשיים להתלבש”. בראיון שנערך עימו סיפר מרלה כי המותג מיועד לאנשים עם מוגבלות שמנהלים חיים עצמאיים ורוצים להרגיש אטרקטיביים, אופנתיים וסקסיים. מדובר במהלך מרגש ביותר.
צילום: Fusion.
מרלה השקיע הרבה מחשבה בעיצוביו כך שיתנו מענה לקשת רחבה של מוגבלויות. כך למשל, בגדים ללא רכיסה בכפתורים או רוכסן עבור מי שאינו יכול לעשות שימוש בכפות ידיו ומתקשה בפעולות הדורשות מוטוריקה עדינה. בסך הכל מכילה הקולקציה יותר מ-20 עיצובים שונים לגבר ולאישה ובין היתר כוללת מכנס מיוחד ללא רכיסה שזכה בפרסי אופנה בינלאומיים. את ההשראה לעיצוב המכנס הוא קיבל מסבו שעבר סדרת אירועי שבץ שהותירו אותו משותק ברגל אחת. היות שסבו נדרש לשתי ידיו כדי לייצב את עצמו בעמידה, הוא לא מסוגל באותה עת גם לרכוס מכנסיים.
צילום: Fusion.
כדי לוודא שעיצוביו אכן מספקים מענה אמיתי לצרכים המיוחדים של לקוחותיו, מעסיק מרלה חלק מלקוחותיו כיועצים. אחת מלקוחותיו הראשונות היא ג’זסינתיה שפרו, פסיכולוגית בעברה, שתאונה ביתית הותירה אותה משותקת כמעט בכל גפיה. שפרו החלה כלקוחה מאוד מרוצה, והמשיכה כיועצת.
צילום: Fusion.
לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ישנם בישראל כ-1,600,000 אנשים עם מוגבלות. הרשו לי אם כן לנצל את הבמה שניתנה לי כדי לפנות בקריאה נרגשת: יזמי האופנה התאחדו, ועשו נא כמעשה מרלה. נכה או לא, לכל אדם הזכות הבסיסית להרגיש יפה, אופנתי ונחשק.