בעקבות האשליה האופטית של השמלה והחתול קבלו את הלהיט הבא: אפליקציה בשם kukukube, שנועדה לבדוק את הראייה שלנו ואת היכולת שלנו להבחין במעברים עדינים בין גוונים, באמצעות לוחות ריבועים צבעוניים.
המשחק החביב מתחיל עם שאלות פשוטות שהופכות מורכבות יותר ככל שמתקדמים בשלבים. בכל שלב מוצגת קבוצת ריבועים בה אנחנו מתבקשים לזהות וללחוץ על הריבוע בעל הגוון השונה. בעוד בשלב הראשון אפשר בקלות רבה להבחין בגוון השונה, רמת הקושי עולה ובשלב ה-12 כבר מתחילים להתבלבל. זה מגיע עד לשלב בו אנו מתבקשים לזהות את הגוון השונה מבין 81 ריבועים, וכדי להגביר את הקושי עומדות בפנינו רק 60 שניות.
לחצו על Start ובדקו את הראיה שלכם
מה שמקשה הוא המעבר בין הגוונים, שנהיה יותר ויותר עדין, כמו גם כמות הריבועים שהולכת וגדולה וממש לא עושה לנו חיים קלים. על כל זיהוי נכון אנחנו נקבל נקודה, ועל זיהוי מוטעה תרד לנו נקודה.
המשחק נוצר בידי החברה הקנדית Network365 והוא מופץ בגירסאות שמותאמות לפורמטים השונים. בגירסה למחשב אפשר להמשיך לשחק עד שנגמר הזמן, אבל בגירסה לאייפון/סמרטפון אי אפשר להתקדם עד שהשגנו לפחות 20 נקודות בכל שלב.
ציון נמוך מ-11 נחשב נמוך מאוד, ציון בין 15 ל-20 הוא ציון נמוך מהממוצע, ציון בין 21 ל30 נקודות נחשב לציון נורמאלי או ממוצע וציון של 31 ומעלה הוא גבוה מהממוצע ומעיד על ראייה מצוינת. “למרות שהתוצאות יכולות להיות מאוד מדויקות, הן לעולם לא יכולות להחליף בדיקה אצל רופא”, מזהירים אותנו מפתחי האפליקציה, “זה מספק מידע בסיסי וקו מנחה לאיכות ראיית הצבעים שלך, ולא מיועד כדי להחליף בדיקה מלאה או חלקית של העיניים”.
ההבדלים בתפיסת הצבעים שונה מאדם לאדם, בעיקר בגלל שהראייה האנושית היא די מוגבלת. יש לנו רק שלושה חיישני צבע ובכל עין יש לנו נקודות עיוורון. “הנתונים החזותיים שלנו הם דלילים באופן מדהים”, מסביר מייקל אבראש, מדען ראשי בחברת המציאות המדומה Oculus, אשר בבעלות פייסבוק. “גם אם היינו יכולים לתעד ולעבד באופן מדויק כל פוטון שמגיע לעינינו, עדיין יהיו לנו נתונים מועטים מדי כדי לשחזר באמצעותם את העולם בצורה מדויקת”.
“מערכת הראייה שלנו משתמשת בניחוש הטוב ביותר שלה ושולחת אותו לתודעה. האופן בו המוח מפצה על מאגר הנתונים המוגבל שהוא מקבל, הוא על ידי שמירה על מודל של העולם האמיתי, אותו הוא מעדכן כשמגיעים נתונים חדשים. וזה המודל הקובע, לא העולם האמיתי, שאתה חווה ובוטח בו ללא עוררין. אנחנו מכונות היסק, לא משקיפים אובייקטיביים”.
אפשר להסביר את המהלך הזה של מערכת הראייה גם באמצעות האשלייה האופטית הבאה:
אשליית הכדורים
הצבעים של הכדורים הם באותו גוון של אפור, והצבעים שאנו רואים על הכדורים הם מה שהמח שלנו תופס ולא המציאות עצמה. גם לאחר שאנחנו מבינים שהכדורים הם אפורים ייתכן שנראה אותם בכחול ואדום. “את מערכת הראייה שלך לא מעניין אם הפוטונים שמגיעים אליה הם אדומים, כחולים, או אדומים”, מסביר אברש, “מה שכן מעניין אותה הוא זיהוי תכונות שיכולות להיות רלוונטיות, בעולם אמיתי, במגוון רחב של תנאים. מערכת הראייה שלך כל הזמן מתקנת את הצבעים הנתפשים על ידה. זוהי הנדסת מציאות במהופך ולא רק קליטת המציאות. הצבעים שאתה רואה הם הניחוש הכי טוב של המוח שלך”.
עדיין מצליחים לראות את הריבוע עם הגוון השונה?
אין עוררין על כך שמדובר באשליות אופטיות מעולות ופיתוח אפליקציות פנומנאלי, אך לצד זאת חשוב לזכור שתוצאות המשחק לא רק מעידות על איכות הראייה שלנו אלא גם על איכות המחשב שלנו, כרטיס המסך ושאר נתונים טכניים שלא קשורים למערכת הראייה שלנו. כך או כך מדובר במשחק כיפי שכדאי להתנסות בו. אתם מוזמנים לשחק ולשתף אותנו בתוצאות.
דרך: dailymail.co.uk