כאשר זוג אוהבים עומדים מתחת לחופה ומחליפים נדרים בעיניים נוצצות “בטוב וברע, בעושר ובעוני, בחולי ובבריאות” יש מצב שאת הקטע האחרון הם לא לגמרי מפנימים. יותר נכון, הגברים שבינינו. ממחקר חדש עולה תמונה עגומה מאוד בכל הנוגע לרגע הגירושין והיא שגברים נוטים להתגרש יותר כשהאישה חולה מאוד. כן, זה קצת מנוגד לקטע האופטימי שמדקלמים ביום החתונה.
עצוב לגלות שהנטישה הזו מתרחשת כשהאישה חולה ולא כאשר הגבר חולה. כמובן, מדובר על מחקר ספציפי ולא מסקנות גורפות ועדיין, מה זה מעיד על סבלנות, נאמנות, אחריות האיש הנשוי? למה נשים כן ישארו וידאגו ליקירן בעוד הגבר מרים ידיים מהר יותר במצבים קשים? המאמר פורסם בכתבי העת “Journal of Health” וב-“Social Behavior”.
המחקר בדק אחוזי גירושין בקרב זוגות מבוגרים כאשר אחד הצדדים חלה באחת האופציות הקשות הבאות: מחלת ריאות, שבץ, סרטן ומחלת לב. הממצאים לא היו מעודדים עבור נשים חולות ומבוגרות.
עלה מהמחקר, שנמשך בין השנים 1992-2010 ובדק 2,701 זוגות שאחד הצדדים היה חולה, הוא שכאשר האישה אובחנה באחת המחלות הללו סיכויי הגירושין עלו ב-6 אחוז. לא כך התבר כאשר הגבר שחלה בנישואין. המחקר בדק מערכות יחסים שלפחות אחד הצדדים היה בן/בת 51 בתחילת המחקר. עלה ש-32 אחוז מהזוגות הנשואים שאחד היה חולה הסתיימו בגירושין בעוד 24 אחוז הסתיימו בהתאלמנות.
גירושים היו נפוצים יותר בקרב זוגות צעירים יותר בעוד התאלמנות הייתה מזוהה יותר עם הזוגות הזקנים יותר. לא עלה אם האישה או הגבר יזמו את הגירושין ולכן לא ניתן להסיק דבר על כך, רק להתייחס עובדתית למספרים.
באופן כללי, מחלה רצינית מעיבה על הזוגיות ומערערת את הנישואין כי יש לה השלכות רבות, בראשן, פיננסיות. אם האדם שהוא זה שמביא את הפרנסה הביתה חלה אז הבית סופג מהלומה רצינית שסופה פרידה בהרבה מקרים. הזוגיות הופכת למשנית כאשר יש חרדה קיומית.
בקיצר, כשהגבר שאת עומדת להתחתן איתו מבטיח “בבריאות ובחולי” תחקרי קצת למה הוא מתכוון. בכל זאת, שיעמוד מאחורי המילים שלו.
האם תישאר עם בן/בת הזוג במקרה של מחלה קשה?
צילום קאבר: Shutterstock