האסון הנוראי של התרסקות המטוס הגרמני של “גרמן ווינגס” עם 150 נוסעים הוא לא הראשון או האחרון בו מעורב “הגורם האנושי”. סדרות תיעודיות כמו “תעופה בחקירה”, ו”שניות מאסון” מציגות שלל מקרים בהם טעות אנוש או מעשה זדון שניתן למנוע גורמים לאסון.
אם האדם הוא גורם בעייתי בשרשרת השאלה המתבקשת היא אם הייתם מעזים לעלות על מטוס ללא טייס? להתמסר לחלוטין לאל הטכנולוגיה שבשמיים בידיעה שהוא אחראי לגורלכם?
בעולם בו טייסים או טייסי משנה הופכים ל”פצצות מתקתקות”, שעלולים להסתיר בעיות נפשיות קשה לדעת באילו ידיים הפקדתם את חייכם. אי אפשר תמיד לזהות בזמן אמת טירוף מוסתר. באסון של חברת התעופה הגרמנית “ג’רמן ווינגס” היה זה אנדרס לוביץ’, קברניט המשנה, שהיה טייס מוכשר ומבטיח אך הצליח לפי דיווחים להסתיר מחלה נפשית וטיפול תרופתי שלקח לכאורה גם ביום ההתרסקות.
הסימנים האפלים של לוביץ’ התגלו רק בדיעבד, ונותרנו עם תמונה קפואה של הקברניט הדופק בדלת ומנסה להיכנס לקוקפיט במשך שמונה דקות ארוכות אך ללא הואיל. המטוס התרסק בהרי האלפים. אדם אחד לקח איתו את כולם בצל טירוף שפרץ ברגע הקריטי מכל.
סוגיית הדלת מעניינת. בעקבות אסון התאומים למדו לקח בעולם התעופה והתקינו דלתות מתוחכמות שלא ניתן לפרוץ אליהן מבחוץ. והנה, כמה אירוני, בסוף אותה דלת שנועדה לגונן על הנוסעים מפני טרוריסטים היא זו שגרמה לכך שהטייס בכבודו ובעצמו לא יכול היה להיכנס פנימה מאחר וטייס המשנה מנע זאת ממנו.
העולם המודרני חייב למצוא דרך להתגונן מהאנשים שאמורים לשמור על הנוסעים יותר מכל. אולי דלתות שניתן להיכנס אליהן רק הטייס וטייס המשנה, עם קוד או מפתח מיוחד כאשר אף פעם לא נשאר אדם אחד לבדו בקוקפיט כפי שנהוג בחברות התעופה האמריקניות או הישראליות.
אנדראס לוביץ’, טייס המשנה. אולי הגיע הזמן למטוס ללא טייס?
טכנולוגיה של מטוסים ללא טייס כבר קיימת, אבל אף חברה לא מעזה לעוף עליה. הטרגדיה בהרי האלפים רק מחדדת את הסוגיה, כאשר יש מומחים שטוענים שזו הדרך הנכונה. “מטוסים כבר יכולים להטיס את עצמם”, אומרת מארי קומינגס, טייסת חיל אוויר לשעבר ופרופ’ להנדסה, “טייסים מטיסים את המטוס רק שלוש שעות במהלך הטיסה בכל מקרה והם לא צריכים אפילו לעשות את זה. כמעט 80 אחוז מההתרסקויות נגרמו כתוצאה מגורם אנושי”.
הצבא האמריקני הכניס לשירות מל”טים בערך בגודל של מטוס בואינג 737. מדוחות הצבא ראו כי נרשמו פחות תאונות במטוסים ללא טייס מאשר מטוסים עם טייס. אמנם, מדובר בטיסות ללא נוסעים, שקשורות למשלוחים או צילומים אוויריים אך אלה ממצאים מדהימים שמשליכים גם על התעופה האזרחית. אז למה בכל זאת אנחנו לא רואים מטוסים ללא טייסים? מתברר, שהסיבות אינן טכנולוגיות. “אנשים רוצים טייס שחולק איתם את גורלם”, מסבירה קומינגס, “אנחנו צריכים בייביסיטר מקדימה, לפקח על האוטומיזציה ולתפוס פיקוד במידת הצורך”.
מכאן שהקונספט של מטוס ללא טייס נמצא מרחק של עשורים מעכשיו, טוען ג’ון הנסמן, פרופסור למדעי החלל והתעופה ב-MIT. “זה לא עניין טכני”, הוא אומר, “אלא צורך באמון חברתי בטכנולוגיה”.
הייתם טסים במטוס ללא טייס?
דרך CNN. תמונת שער: Shutterstock