העובדות בשטח: נתניה צומחת וגדלה במגוון רחב של פרוייקטים מגוונים, פינוי בינוי, תמ”א 38 ועוד. בזמן שחלום הדירה מתרחק בערים אחרות, נתניה מגשימה אותו, והנה מה שכדאי לדעת על כך
זאב נחמנזון
התפתחות הבניה בנתניה בשיאה. הביקוש קיים, המחירים שפויים, ועם המיקום האסטרטגי של עיר מרכז, כמו גם גישה מהירה לצפון הארץ, דירות למכירה בנתניה הן מצרך מבוקש, ובצדק.
הנה כמה מהפרויקטים הצפויים להוסיף מאות יחידות דיור חדשות בעיר ולשפר את איכות חיי התושבים והקהילה שבה.
מהיר וענייני
תהליכי תמ”א ופינוי בינוי נידונים בדרך כלל לשנים של בירוקרטיה, עד תחילת הבנייה בשטח.
זאת בעקבות מורכבות התהליך, הכולל אישורים משלל גופים שונים, השגת הסכם הדיירים, חתימת חוזה עם החברה המבצעת ועוד, ובפרט כאשר כרוך בכך התנהלות אל מול גורמים ממשלתיים.
אך תהליך זה תלוי במידה רבה ברצון הרשות העירונית בביצוע הפרויקט.
העיר נתניה יכולה להוות דוגמא מעולה כיצד הדברים קורים ובפרק זמן מועט.
שכונת קריית נורדאו הוותיקה תתחדש בקרוב בארבעה מגדלים בני 23 קומות, ובסך הכל 512 יחידות דיור, בפרויקט שזמן האישור שלו עומד על שנה וחצי. זמן שיא לתהליך כזה בישראל.
הפרויקט יכלול גם שטחי ציבור רבים, שטחי מסחר ותעסוקה, כמן גם תשתיות חדשות לטובת התושבים החדשים.
מזבלה? הצחקתם!
בחלקה הדרומי של נתניה, באזור החוף, נמצאת כיום המזבלה הישנה של העיר, מפגע תברואתי זה, שוכן בין שמורת האירוסים לשלולית החורף היפה של נתניה.
בתקופה הקרובה, צפויים יזמי הנדל”ן בעיר לפנות ולנקות את שטחי המזבלה הישנה, ולהתחיל לבנות בשטחה, תוך מתן דגש על שימור נכסי הטבע באזור.
הפרויקט מתוכנן להשתרע על שטח של כ-765 דונם, בו צפויים להיבנות כ-2,000 יחידות דיור ומעל 9,000 מ”ר של שטחי מסחר ותעסוקה.
הסמיכות לים ולטבע, בעיר שמלכתחילה התיירות מהווה בה מקור פרנסה, מקבלת גם היא ערך מוסף, ובמקום שפעם התנקזה אליו האשפה של נתניה, יעמדו בקרוב מלונות מפוארים, עם מעל 1,000 חדרים.
בול במטרה
ומהדרום לצפון. מתחם חבצלת בצפון נתניה הפך לפנינה נדל”נית, כאשר במסגרת תכנית “מחיר מטרה” של משרד השיכון והבינוי זכו 13 יזמים בבניית פרויקט רחב היקף, כאשר בסופו של תהליך יתווספו כ- 1,490 יחידות דירות באזור מהמבוקשים בעיר.
כמו בכל תב”ע, סביב מבני המגורים במתחם חבצלת, יוקמו איזורי מסחר, תשתיות נגישות, לצד ריאות ירוקות, לנוחות ורווחת התושבים.
דמי רצינות
היטל השבחה. על פניו, רבים מהיזמים והתושבים אינם מבינים מדוע העירייה גובה היטל השבחה, זאת בשעה שכולם מחפשים דרכים להוזיל עלויות.
אך היטל ההשבחה הוא בסיס ההצלחה של כל פרויקט התחדשות עירונית והראיה לכך היא נתניה.
כאשר יזם מקבל פטור חלקי או מלא מדמי השבחה – הוא מחוייב אך ורק לפרויקט שלו, דבר זה יוצר כשל בתכנון העירוני, ובסופו של דבר לא מאפשר התחדשות עירונית אמיתית.
ולצורך הדוגמא, רחוב שבו נבנים 10 מגדלים חדשים, אך תשתיות המים והניקוז אינן מיועדות לתוספת זו, הרחוב עצמו אינו ערוך להכיל גידול בתנועת רכבים, הרי זה מתכון לאסון עירוני ויפגע בתושבים עצמם.
כדי להצליח וליצור מרקם עירוני טוב יש לדאוג לתכנון עירוני תקין ומקיף עוד לפני אישורי הבניה.
דבר זה מצריך מעורבות מעשית של הרשות המקומית ומהנדסיה ודורש מחוייבות מצד יזמי הנדל”ן.
היזמים אינם ששים לשלם את היטל ההשבחה, אך בשורה התחתונה אם נקח את העיר נתניה כדוגמא, היא אחת הערים המובילות בהתחדשות עירונית ובפיתוח למרות היטל ההשבחה אותה גובה העייריה, מה שמוכיח שהצעד הזה נכון ומשתלם לכולם.
קרדיט תמונה: Shutterstock