מוגש באמצעות קבוצת תדיראן
השורה התחתונה בחשבון החשמל החודשי מטרידה אתכם? לא מצליחים לשמור על מסגרת התקציב של הבית או העסק? הנה כמה טיפים לחיסכון מהיר: צריכה חכמה של אנרגיה ומשאבים, שימוש יעיל במוצרים ושיתופיות
בשנת 2015 חל גידול חד של 13% בשיא הביקוש לצריכת חשמל בישראל. הסיבה לכך הייתה מזג אוויר קיצוני, אך התופעה רחבה יותר וממחישה בין היתר את הקושי בחיזוי התפתחות שיא הביקוש במשק האנרגיה.
מבחינת הצרכן הפרטי, המשמעות היא הוצאות גבוהות יותר על חשמל וצורך מהותי בחישוב מחדש של השורה התחתונה. החדשות הטובות הן שיש הרבה מה לעשות ואפשר להתחיל עם 3 טיפים בסיסיים לפחות:
1. צריכה חכמה של אנרגיה ומשאבים
צריכת חשמל חסכונית דורשת התנהגות חכמה. התנהגות מן הסוג הזה באה לידי ביטוי למשל בכיבוי אורות לא נחוצים, חישוב של חימום מים כך שכמה שיותר אנשים יתקלחו בהדלקה אחת של הדוד וכיבוי המחשב או הטלוויזיה בתום השימוש.
מעבר לכך, אפשר להתחיל את החיסכון כבר כאשר מתכננים בית חדש או משפצים דירה קיימת. כדאי לרכוש דוד שמש בהתאם למספר הנפשות (לפי חישוב של 30-40 ליטר מים חמים לאדם ביום), לתת עדיפות למוצרים אקולוגיים עם צריכת חשמל נמוכה ולשקול התקנה של מערכת סולארית במקומות שמתאימים לכך.
התקנה חד פעמית של מכשיר לניטור צריכת החשמל תחסוך 250-770 ש”ח בדירת 70 מ”ר ובין 320-970 ש”ח בדירת 100 מ”ר. זיגוג כפול של חלונות ודלתות יחסוך 200-300 ש”ח בשנה וציפוי חלונות לסינון קרינת השמש יחסוך עוד 270-460 ש”ח. העלות הממוצעת של המוצרים היא 350-500 ש”ח לדירה והחיסכון הוא לשנים רבות.
2. שימוש יעיל במוצרים בעזרת הקפדה על הוראות היצרן
הסוד לחיסכון הוא הפעלת מוצרי חשמל לפי הוראות השימוש של היצרן בדיוק כפי שהוגדרו על-ידו. כל מוצר מגיע עם חוברת הוראות ואין צורך לנסות להמציא את הגלגל. החוברת מספקת את כל הפרטים על צריכת החשמל, על התחזוקה הנדרשת ועל ההפעלה היעילה. בעזרת הקפדה על הוראות היצרן ניתן להאריך משמעותית את חיי המוצר ולחסוך הוצאות בלאי ותחזוקה.
הוראות היצרן והשימוש היעיל במוצרים מתאימים לכל סוגי הפריטים בבית. בעזרת הקפדה על הוראות היצרן ניתן לייעל את השימוש במוצרי מטבח חשמליים ורגילים, בסכינים ובסירים, במחבתות ובמכונות קפה. כמובן שגם מוצרי החשמל הגדולים כמו המזגן, המקרר ומכונת הכביסה מחייבים הקפדה על הוראות היצרן. מגמת העלייה בביקוש לחשמל צפויה להימשך בגלל גידול האוכלוסיה, עלייה ברמת החיים ושינויי אקלים, אבל אין סיבה להיות חוסר יעילים.
3. שיתופיות
חיסכון הוא דרך חיים. החיסכון מעביר מסר אקולוגי וחינוך נכון והוא מבוסס בין יתר הדברים גם על שיתופיות. המודעות לשיתופיות אמנם עלתה משמעותית בשנים האחרונות, אך יש עוד דרך ארוכה לעבור עד שהיא תהפוך לחלק בלתי נפרד מהשגרה.
יש לא מעט מוצרי צריכה שניתן לשקול להשתמש בהם בצורה שיתופית. אלו הפרטים הקטנים שעושים הבדל גדול והופכים את החיסכון בשורה התחתונה לצמצום הוצאות של אלפי שקלים בשנה: אם פעם נהגנו לדפוק בדלת של השכן כדי לבקש כוס קמח, למה שלא נחלוק את השימוש ברשת האינטרנט או בחשבון הנטפליקס?
כל מה שצריך לעשות כדי להשתמש בחשמל בצורה שיתופית הוא להיות יצירתי ולא להתבייש. בסופו של דבר, אף אחד לא אוהב לשאת בעלות מיותרת של מאות שקלים בחודש. החיסכון מתחיל בשינוי התנהגות, ממשיך בשימוש יעיל במוצרים מסוימים ומסתיים רק כאשר מספר גדול של אנשים מציב מטרות משותפות.