תחתית האוקינוס היא לא המקום הראשון בו מצפים למצוא שרידים של כוכבים מתים.
אבל זה בדיוק מה שמצאו חוקרים במשקעים בתחתית האוקינוס השקט, האטלנטי וההודי: שרידים של איזיטופ ברזל בשם iron-60, שמופק כאשר כוכב מתפוצץ בתהליך של סופרנובה.
על פי מידול ממוחשב של סופרנובה, החוקרים הגיעו להשערה כי לפני יותר ממיליון שנים שני כוכבים התפוצצו ורכיבים מההרס שלהם הומטרו על פני כדור הארץ.
אסטרונומים מעריכים כי הפיצוץ הראשון אירע לפני 2.3 מיליון שנים והשני לפני כ-1.5 מיליון שנים. כוכבים אלה היו חייבים להיות במרחק של לא יותר מ-300 שנות אור מכדור הארץ. שני המחקרים שמתארים את הגילוי מתפרסמים בכתב העת Nature וזמינים כאן וכאן.
עקבות של סופרנובה. מקור: NASA/YouTube
מלבד גשם של iron-60, לא ברור מה היו ההשלכות של הפיצוצים על כדור הארץ. בטוח להניח כי ההשלכות לא היו צליה של פני כדור הארץ, מה שהיה קורה אילו הסופרנובות היו במרחק של 75 שנות אור, למשל. כמו כן, הפיצוצים האלה לא אירעו במקביל להכחדות המוניות של חיים בהיסטוריה של כדור הארץ. “זה צירוף מקרים מעניין שהסופרנובות האלה התחוללו כאשר כדור הארץ התקרר ועבר מעידן הפליוקון לעידן הפלייסטוקון”, אמר ל-BBC אנטון וולנר, אחד החוקרים שהשתתף במחקר.
עידן הפלייסטוקון בישר את עלייתו של האדם המודרני, ועל כן ייתכן כי הסופרנובות מילאו תפקיד חשוב בהיסטוריה שלנו, משער וולנר שמתבסס על מתאם בין האירועים ולא על הוכחות ישירות.
קבוצת המחקר שלנו מנסה להבין מה היו ההשלכות האפשריות, מסר האסטרונום אדריאן מלוט, אסטרונום, “אנחנו עדיין לא יודעים. האירועים האלה לא היו קרובים מספיק לכדור הארץ כדי לגרום להכחדה המונית או השלכות חמורות אחרות, אך לא רחוקים מספיק כדי להתעלם מהם”, הוא אמר, “אנחנו מנסים להחליט אם סביר לצפות להשפעות של תהליכים אלה על פני כדור הארץ”.