אלה 10 מקצועות שכנראה לא יוחלפו בעתיד הקרוב על ידי הטכנולוגיה

מאת: נטלי ריער, מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs

כשבוחרים מקצוע לחיים, או כששוקלים הסבה מקצועית, אי אפשר שלא לחשוב על העתיד – מה יעלה בגורלו במהלך עשרים השנים הבאות? האם התפקיד הזה עדיין יהיה נחוץ בשוק העבודה?

“משרות שאינן שגרתיות, אלא יצירתיות וכרוכות באינטראקציה אנושית מורכבת, נוטות להיות בטוחות יותר”, אומר פורד מרטין, מהנדס מחשבים מעמק הסיליקון ומחבר הספר “The Lights in the Tunnel: Automation, Accelerating Technology and the Economy of the Future”. כלומר, לא משנה כמה חכמים יהיו הרובוטים או איזה יכולות פיזיות מפתיעות הם יפתחו, היצירתיות והאינטליגנציה הרגשית – נשארות בינתיים מנת חלקם של בני האדם.

רוצים להישאר נחוצים בשוק העבודה? היצמדו לתעשיות מתפתחות, ולמקצועות שידרשו מגע ורגישות אנושית. אתר The Fiscal Times הרכיב רשימה של 10 תחומים שלא עתידים להיכחד בקרוב:

1. שרברבים, חשמלאים, ואנשי בנייה 

תמונה: חשמלאים, 1969

תחנות רוח ואנרגיה סולארית, הן חלק מתעשייה שתספק בעתיד מקומות עבודה לשרברבים, חשמלאים, ואנשי בנייה, במיוחד בכל פעם שתחנה חדשה צריכה להבנות. כמובן שהחלקים עצמם, כמו לוחות סולארים, צפויים להיבנות באמצעים אוטומטיים, “אך יהיה קשה להתקינם על ידי רובוט”, אומרת טנה קנטור, מו”ל המגזין “The Green Economy”. “כל התקנה היא שונה מאחרת, ואין כל דרך למכן את התהליך.”

2. ניהול מכונות

תמונה: תוכנית ג’מיני, נאסא, 1965

באופן אירוני, אפילו רובוטים צריך לנהל. “למרות שהאוטומטיזציה גדלה במפעלים רבים בארה”ב, יש צורך בעובדים אשר ינהלו את כל הטכנולוגיה הזאת”, אומרת קנטור. “התעשייה דורשת אנשים שמבינים בריתוך, למשל, ויכולים גם לכייל, לתחזק ולתפעל את המחשבים, אשר ייתכן וגם הם מסוגלים לרתך בעצמם”.

3. חינוך יסודי ועל-יסודי

תמונה: מורה בבית ספר, New Old Stock

מאחר ואין מניע רווחי, או כלי שעשוי להגביר את יעילות המקצוע, עבודות כמו הוראה אינן צפויות להפוך לאוטומטיות בזמן הקרוב. עם זאת, הוראה במכללה או אוניברסיטה עשויה להיות בסכנת הכחדה. “אני חושב שהשכלה גבוהה באינטרנט תתפתח בצורה משמעותית”, אומר פורד. הוא מציין כי שישה ניסויים אשר נערכו לאחרונה הראו כי סטודנטים הלומדים בקורס עם תוכנת-הוראה הפגינו ביצועים שווים לחבריהם אשר למדו בכיתות “מסורתיות”. “בעזרת טכנולוגיה, מספר מורים מצטיינים יוכלו להרצות מול מספר תלמידים עצום”, הוא אומר.

4. צוותי חשיבה סביבתית

תמונה: איסוף אשפה, 1972

כאשר יותר ויותר בעיות סביבתיות נגרמות על ידי התחממות גלובלית, ומחירי האנרגיה עולים, יש צורך ביותר אנשים שילמדו את התחום. בעיקר כדי לחוקק חוקים ולפתח אמצעים אשר בעזרתם עסקים יוכלו להפחית את הזיהום הסביבתי שלהם. קנטור מציינת, כי נצטרך עובדים רבים אשר יוכלו למדוד שימוש בפחמן, לתכנן אסטרטגיות להפחתת השימוש, ולהנחות את יישומי התוכניות הללו.

5. מרבית מקצועות הבריאות

תמונה: ד”ר קיני, רופא מרדים (שנה לא ידועה)

אם אתם רופאים, אחיות, או עוסקים בבריאות ונדרשים לאינטראקציה ישירה עם מטופלים, כנראה שאין לכם סיבה לחשוש, אומר פורד. את המגע הישיר עם המטופלים, מכונות לא יחליפו בזמן הקרוב. עם זאת, כמובן שיש תחומים בהם המכונות מתפתחות, כמו בתחום הרוקחות. היפנים אפילו עובדים על אוטומטיזציה של פונקציות מסוימות בטיפול בקשישים. למעשה, טוען פורד, מערכות כמו “ווטסון” של חברת IBM עשויות אפילו לקבוע אבחנות רפואיות ביום מן הימים.

6. מקצועות הדורשים אינטליגנציה רגשית

תמונה: הדרכה לנשים בהריון, מינסוטה, 1974

בדומה לסעיף הקודם, כך גם במקצועות אחרים אשר דורשים קשר אנושי – רובוטים לא יתקדמו כל עוד ישנה העדפה למגע אנושי. במצבים בהם אינטראקציה עם מכונה עשויה להיות מרגיזה במקום מרגיעה, בני אדם לא ידחקו החוצה. “אני לא מצליח להאמין כי יהיו לנו עובדי בתי-לוויות אשר יוחלפו על ידי מכונות, על אף כי הן עשויות להיות יעילות יותר”, גורס סובמני, פרופסור בבית הספר לניהול באוניברסיטת מינסוטה. תעשיות כמו מעונות וגני ילדים חסינות מאותן הסיבות בדיוק.

7. תמיכה טכנית

בניגוד לצפוי, כיום קיימת מגמה להעביר את מרכזי התמיכה (Help Desk) הטכנית, מאזורים כמו הודו ובנגלדש בחזרה לארה”ב, במיוחד באזור דרום-מזרח, בו הם נדירים. כך לדוגמה, חברת מיקרוסופט מפעילה כיום מרכזי סיוע בכל רחבי ארה”ב, במקומות כמו צפון דקוטה, פלורידה, קליפורניה ועוד. זאת, הודות לכלכלה בעייתית שהביאה לכך שהעסקת עובדים בארה”ב יקרה פחות ממה שהיא אמורה להיות. בנוסף, מחסומי שפה או פערים תרבותיים עשויים לגרום ללקוחות מסוימים אי נוחות. וטכנולוגיה? בענף זה לא צפויה להיות טכנולוגיה מתוחכמת מספיק כדי להתמודד עם תפקיד שכזה.

למשרות בתחום תמיכה טכנית>>

8. מקצועות המדיה

תמונה: סט צילומים 

למרות שתוכנות מתקדמות כבר יכולות להרכיב ולערוך תכני חדשות פשוטים – סופרים, עורכים ומעצבים עשויים להיות נחוצים גם בעתיד כדי לסייע לשמור על התפתחות האינטרנט. טובות ככל שיהיו התוכנות, יש צורך באנשים אמיתיים לכתיבת ועריכה של החומרים, בצורה אשר תגרום לאנשים לרצות לקרוא את זה – ולשם כך, עדיין נזדקק לעין האנושית.

9. עורכי דין, אנליסטים פיננסיים ועובדי ידע יצירתי אחרים 

תמונה: משלוח ראשון של זהב לסיאטל, 1899

לעובדים מסוג זה, אשר נדרשים להשתמש בידע שלהם בדרכים יצירתיות, לא יהיה תחליף בזמן הקרוב. “עורכי דין לדוגמה, נדרשים להפעיל חשיבה ערכית בנוגע למה טוב ומה רע, מה נחוץ ומה לא”, אומר סובמני. “מדובר ביותר מהיגיון פשוט המבוסס על ראיות”. עובדים אחרים הנדרשים להפעיל ידע יצירתי הם למשל אדריכלים ואנליסטים פיננסיים.

10. פוליטיקאים

תמונה: ביל קלינטון ובוריס ילצין, ניו יורק, 1995

אם הגעתם עד כאן וקיוויתם שעד 2050 המקצוע “פוליטיקאי” ייכחד בהצלחה, כנראה שאין לנו בשורות טובות עבורכם. קרוב לוודאי, שאפילו במאות השנים הקרובות לא ישב נשיא-רובוט בבית הלבן. “אני חושב שהרבה משרות ממשלתיות עשויות ביום מן הימים להיות תחת איום, אך כנראה לא אלה של הפוליטיקאים”, אומר פורד. ההסבר פשוט: פוליטיקאי-רובוט ידרוש בינה מלאכותית דמוית אדם, מהסוג שהמומחים לעולם לא יהיו מסוגלים לפתח.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הצצה לתוך תהליך של הכוון תעסוקתי

האם באמת “חייבים” תואר כדי למצוא עבודה? 

תמונת שער: נשים בעבודה. מודעה משנות ה-50′

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן