סטטוס שפירסם אמש ח”כ ינון מגל בדף הפייסבוק הציבורי שלו הצליח להרגיז לא מעט אנשים. זמן קצר לאחר שהתקבלה הידיעה על כך כי מלאכי רוזנפלד, שהותקף שלשום בפיגוע ירי, מת מפצעיו, העלה ח”כ מגל סטטוס את הסטטוס בו הוא מתייחס לערבים כאומה “שכל מה שהיא מביאה לעולם זה דם דם ודמעות”.
שעתיים לאחר פרסום הפוסט, החליט ח”כ מכל לעדן מעט את הדברים שכתב בו ושינה את הניסוח מ”כל מה שהיא מביאה לעולם זה דם דם ודמעות” ל”מביאה לעולם בעיקר דם ודמעות”. בנוסף ח”כ מגל גם הסיר את הפתיח הדרמטי של הטקסט, “כמה דם על הידיים/ כמה רצח”.
היסטוריית העריכה של הפוסט שכתב ח”כ מגל, שמראה את העידון שהוא עבר
תגובות הגולשים לא איחרו לבוא: הבדרן ואיש-התקשורת אביתר חלימי, שעבד בעבר בשביל ח”כ מגל, כאשר מגל שימש כעורך הראשי של אתר וואלה!, היה מהראשונים להגיב, ולקבול על ההכללה בדבריו:
דן קופר הזכיר את העובדה שלאורך ההיסטוריה תרומתה של התרבות הערבית לאנושות כללה גם:
1. האלגברה
אבו עבדאללה מוחמד אבן מוסא אל-ח’ווארזמי, מתמטיקאי, אסטרונום וגיאוגרף. הוא נולד בעיר חיווה באזור ח’ווארזם, הנמצאת כעת באוזביקסטן. זמן מה לאחר מכן עברה משפחתו לאזור בגדד, שם יצר אל-ח’ווארזמי את עיקר כתביו, בשנים 812-813.
עיקר עבודתו המדעית נכתבה בערבית, שפת המדע בסביבתו של אל-ח’ווארזמי. דתו המקורית הייתה זורואסטרית, אך הוא התאסלם. מושג האלגוריתם קרוי על שמו, ומקורו בשיבוש שמו בתרגום הלטיני. הוא זכה לכינוי “מייסד האלגברה”, אף שהתבסס גם על יסודות מוקדמים לא מוסלמיי
2. זוכי פרס נובל מוסלמים
שמונה אנשים ממוצא ערבי זכו עד היום בפקס נובל בתחומים השונים (נכון לשנת 2014). ארבעה מהזוכים הם מצרים, זוכה אחת היא מתימן וזוכה אחד הוא פלסטיני יליד מצרים. שניים מהזוכים הם צאצאי ערבים שהיגרו. שישה מהזוכים הם מוסלמים.
3. האופטיקה
בפיזיקה המדענים האיסלמיים המציאו את האופטיקה, עשו מחקרים רבים באסטרונומיה, בדינמיקה – וכמו כן נתנו דגש רב ליצירת שיטה מדעית מבוססת ניסוי.
4. הכימיה
מלומדים מוסלמים הגיעו להישגים יוצאי דופן ברפואה כמו המצאת סוגים רבים של ניתוחים. בתקופה זו נעשו התפתחויות חשובות בתחומים כגון האלכימיה, שממנה התפתחה הכימיה המודרנית. ג’ביר איבן חיאן, שנחשב “אבי הכימיה”, היה כימאי ואלכימאי מוסלמי בן המאה התשיעית. ג’אבר החיל שיטה מסודרת וניסיונית של חקירה במעבדה, שכללה הסקת מסקנות, בניגוד ליוונים והמצרים, שעבודתם כללה ניחושים רבים וניסיונות שאינם בהכרח קשורים זה לזה. לזכותו נזקפים הישגים רבים כדוגמת יצירת תרופות שונות וכלים חדשים, הבחנה בין חומצות לבסיסים ועוד.
5. טכנולוגיות אנרגיה
המהנדסים המוסלמים היו אחראים לחידושים תעשייתיים רבים – שימוש באנרגיה הידרואלקטרית, שימוש תעשייתי מוקדם של אנרגיית הרוח, נפט ובניית בית חרושת גדולים. המהנדסים המוסלמים פיתחו גם את גל הארכובה וטורבינות מים.
6. קרטוגרפיה ועוד
התקופה שבין נפילת האימפריה הרומית לרנסאנס הייתה גדושה בהמצאות וחידושים בכל התחומים – רפואה, מתמטיקה, קרטוגרפיה, מדע, אסטרונומיה, חקלאות, אדריכלות ועוד. סיבה אחת היא שפרק זה בהיסטוריה האנושית המשותפת נכתב בשפה אחרת – בערבית. דמויות מופת נוספות כוללות את אל פאראבי, שהמציא את האב הקדמון של הכינור, ואבו מרוואן איבן זוהר (אבן זוהר), חלוץ בכירורגיה ניסיונית ששתי בנותיו היו גם הן רופאות.
אל ראזי תיאר וטיפל באבעבועות רוח במאה ה-10.
אבן סינא תיאר וטיפל בדלקת קרום המוח במאה ה-11.
אבן אל חיתאם גילה והמציא את הקמרה אובסקורה במאה ה-11.
מוסלמים בנו את מצפה החלל הראשון כמוסד מדעי במאה ה-13.
אל קשאני המציא מכונת חישוב במאה ה-15.
ולא לשכוח אמנות. עבור המוסלמים קליגרפיה היא ביטוי לדרגת האמנות הגבוהה ביותר – אמנות העולם הרוחני – ומספקת קשר בין השפה לדת.
גם מכונות מעופפות. עבאס אבן פירנס היה הראשון שניסה לתכנן ולבנות מכונה מעופפת.
ייתכן שהמידע החדש שתרם קופר הוא זה שגרם לח”כ מגל לשנות את הטענה שדן ודמעות הם “כל” מה שהביאו הערבים לעולם ל”בעיקר”.
גולשים אחרים בחרו להתייחס לסגנון הפואטי שבו השתמש ח”כ מגל, והציעו בתגובה דברי-שירה משל עצמם:
ואילו הקריקטוריסט-ממיסט עמיר שיבי החליט שלא להכביר בדברים, ולסכם את הסטטוס של ח”כ מגל בשתי מילים: