טים האנט בן ה-72, חבר האקדמיה המלכותית, זוכה פרס נובל לשנת 2001 בתחומים פיזולוגיה ורפואה על עבודתו על ‘התחלקות תאים’, עורר סערה לאחר שטען בכנס שהשתתף בו בדרום קוריאה, כי “נשים במעבדה בוכות כשמבקרים אותן והן נוטות להתאהב בעמיתים שלהן”. בראיון שערך ל-BBC הוא טען כי “הוא ‘מצטער’על דבריו, למרות שהוא כן התכוון לחלק מההערות שלו ושהוא רק דיבר בכנות”.
על פי הדיווחים, האנט אמר את הדברים בפני עיתונאים בכנס מדע עולמי, בצורה שאינה משתמעת לשני פנים: “תנו לי לספר לכם על הבעיה שלי עם נשים. שלושה דברים קורים כשהן במעבדה: אתה מתאהב בהן, הן מתאהבות בך, וכשאתה מבקר אותן הן בוכות”.
בראיון רדיו בתחנת BBC, אמר האנט, “אני ממש מצטער שאמרתי את מה שאמרתי. זה היה מטופש לומר זאת בנוכחות כל העיתונאים ההם”. או במילים אחרות – אני לא מצטער על הנאמר, על רק על העיתוי.
הסתבכויות רגשיות
הביוכימאי הבריטי, שהוכתר לתואר ‘סר’ בשנת 2006, טען שההערה נאמרה בקלילות ובאירוניה, אבל נתפסה על ידי הקהל ברצינות יתרה.
“אני כן התכוונתי לחלקים בהם טענתי שיש לי בעיה עם נשים. זה נכון שהתאהבתי בעמיתות שלי במעבדה ושהן התאהבו בי. זה מאוד מפריע בעבודת המדע, שבה חשוב שאנשים ישמרו על רמת מקצועיות. נוכחתי לדעת שההסתבכויות הרגשיות הללו מקשות מאוד על העבודה. אני מאוד מצטער אם חטאתי בלשוני, אני בהחלט לא התכוונתי לפגוע באף אחד, רק ניסיתי לדבר בכנות”. עם זאת, הוא חזר ואמר שהוא עומד מאחורי חלק מהאמירות שלו. נו טוב- כנראה ששוביניזם היא מחלה חשוכת מרפא.
קהל קשוח
בהערה שלו על נשים בוכות אמר: “זה מאוד חשוב שתהיה לך היכולת לבקר רעיונות של אנשים מבלי לבקר אותם ואם הם פורצים בבכי, זה אומר שאתה נוטה לשמור את הדעות שלך, מבלי שתהיה לך היכולת לומר את האמת המוחלטת”. כמובן שבאמירה שלו כאן, הוא מתכוון למין הנשי.
קוני סנט לואיס, מרצה בעיתונאות מדעית ב’אוניברסיטת סיטי’, היתה בכנס המדובר שהיה מורכב ברובו מנשים וסיפרה, “אף אחד לא צחק, כולם היו עם פנים מאובנים. הנשים הקוריאניות שאירחו אותנו נראו מוכות תדהמה והוא פשוט המשיך בשלו במשך שבע דקות. זה היה מזעזע. היו באמירות שלו חוסר רגישות תרבותית וסקסיזם” היא מספרת שבאותו הרגע היא חשבה לעצמה “איפה למען השם אתה חושב שאתה נמצא, שאתה מרשה לעצמך לבטא הערות כאלה בשנת 2015?”
ד”ר ג’ניפר רוהן, ביולוגית לחקר התא מאוניברסיטת ‘לונדון קולג”, מוסיפה: “לדעתי זה די ברור שהוא ניסה להיות מצחיק, אבל אנשים פירשו את התגובות שלו כאילו שיש שמץ של אמת מאחוריהן. זה נכון שהוא בסך הכל בן אדם שיכול לטעות, אבל כחתן פרס נובל הוא נושא באחריות רבה כמודל לחיקוי וכשגריר המקצוע”.
אימראן חאן, מנכ”ל האגודה הבריטית למדעים, קרא להתבטאות של טים “רשלנית”. הוא הוסיף, “לצערי, ההתעסקות עם סקסיזם וצורות אחרות של אפליה, הן מציאות יומיומית עבור המון אנשים. אני מתאר לעצמי, שקשה היה למצוא את אמירותיו של סר טים האנט מצחיקות, במיוחד אם אתה חי במערכת שמדכאת אותך במשך שנים, בין אם האמירות שלו נאמרו כבדיחה או לא”.
‘האגודה המדעית המלכותית’, שמעודדת ותומכת בהתקדמות מדעית, פירסמה הודעה לפיה “יותר מידי אנשים מוכשרים, לא מממשים את הפוטנציאל המדעי שלהם, בגלל בעיות מגדריות. על החברה החובה המוסרית לתקן את העוול. סר טים האנט דיבר כאינדבידואל, וההתבטאויות שלו בשום אופן לא משקפות את ראיית העולם של האגודה.
הסיפור הזה רק מוכיח דבר אחד חשוב- גם אם השגת הישגים, זכית בתארים וקטפת פרסים, בסופו של יום שום דבר מזה לא ייחשב לטובתך, אם לא תהיה בן אדם.
דרך BBC