כל אישה תוכל בוודאי להסכים, שהימים של המחזור הם די מעצבנים שלא לומר, נוראים. זה נכון שאי אפשר לוותר עליהם אבל אפשר בהחלט להקל על ימי החודש הבלתי נסבלים. אם אתן נשות טמפונים ולא תחבושות, אז ממש כדאי לכן לדעת ששישנם דברים שהרבה נשים עושות סביבם שמסכנים את הבריאות. זה לא אומר שזהו, אתן צריכות להשליך את הטמפון לכל הרוחות אבל כדאי לקרוא את הכתבה הזו. נכון, יש הוראות שימוש באריזת הטמפונים ועדיין ישנם דברים שאנחנו פשוט עושות לא נכון, כך אומרת ד”ר אליסה דווק, גניקולוגית ומחברת שותפה של הספר “V for Vagina”.
1. האם את רוחצת ידיים רק אחרי החדרת הטמפון?
זה נכון שהוואגינה שלנו היא לא מקום סטרילי, אבל בטח לא נרצה להכניס לתוכה טמפון שספג את כל החיידקים שאספנו מהידית דלת השירותים.
2. האם את מחדירה את הטמפון מספיק עמוק?
בואי נסכם כך – אם את מרגישה את הטמפון אז כנראה שלא הכנסת אותו עמוק מספיק. אם הוא מונח כמו שצריך, את לא אמורה להרגיש אותו בכלל
3. האם את משתמשת בסוג אחד של טמפון לאורך כל ימי המחזור?
במקרה של שימוש לא נכון, ישנה סבירות (אומנם נמוכה, אבל קיימת) שתיגרם “תסמונת הלם רעילה” (toxic shock syndrome -TSS). ניתן למנוע את המצב הזה על ידי שימוש נכון בטמפונים. השתמשי בטמפון בעל ספיגה מקסימלית רק ביום או ביומיים הראשונים שבהם יש זרימה חזקה. מעבר לכך, רצוי שתשתמשי בטמפון בעל ספיגה בינונית, רגילה או קלה, בהתאם לצורך שלך באותם ימים.
4. האם את מחליפה את הטמפון רק פעם ביום?
הסביבה החמה והלחה שבה נמצא הטמפון, היא מצע פורה לחיידקים. ההמלצה היא להחליף את הטמפון בין 4-8 שעות וזאת כדי למנוע את המצב מהסעיף הקודם (TSS).
5. האם את משתמשת בטמפון כפקק כדי לחסום לגמרי את הזרימה?
בימים הראשונים, כשהזרימה חזקה, זה מובן מדוע השימוש בטמפון נחוץ. בימים בהם הזרימה פוחתת מוטב לתת לאזור לפעול את פעולתו הטבעית. ברגע שנשתמש בטמפון כ”פקק”, נהרוס את החומציות הטבעית של הוואגינה, דבר שיכול לייצר דלקות. אם הזרימה חזקה בכל ימי המחזור, מוטב שתגשי לרופא נשים.
6. האם את משתמשת בטמפון גם יום אחרי המחזור, רק ליתר ביטחון?
מי שאי פעם בחייה שלפה טמפון יבש, יודעת עד כמה שזה כואב ולא נוח. לטובתך – פשוט אל תעשי את זה.
7. האם את משאירה את הטמפון אחרי הטלת שתן?
מנקודת מבט רפואית, אין בכך שום דבר מסוכן, שהרי השתן הוא סטרילי. מנקודת מבט מעשית את באמת רוצה להסתובב עם חוט רטוב במכנסיים?
8. האם את מחליפה טמפון אחרי הטלת צרכים?
בניגוד לסעיף הקודם, במקרה הזה חובה להחליף. מספיק שמעט אי קולי יגיע מחוט הטמפון לשופכה וזה יכול לגרום לזיהום חריף.
9. האם שכחת להוציא את הטמפון?
זה יכול להיות מצב מסוכן ולכן עלינו להיות עירניות כי אם ישנו ריח לא טוב ולא מוסבר, יש להכניס אצבע נקייה לוואגינה ולבדוק האם לא שכחת בטעות את הטמפון בפנים. במידה וכן, יש להוציאו מיד. אם הוא לא יוצא, או שאין הסבר אחר לריח, יש לפנות לרופא בדחיפות.
10. האם את מכניסה שני טמפונים ביחד?
אמנם מבחינה פיזיולוגית, טמפון לא יכול ללכת לאיבוד בתוך הגוף אבל החוט בהחלט יכול. את גם יכולה לשכוח אחד מהם אי שם בפנים, דבר שיכול לגרום למצב מסוכן (ראי סעיף קודם). אם יש לך בעיה של זרימת יתר קני טמפון בעל ספיגה גבוהה ובכל מקרה, בידקי את העניין אצל הרופא. מוטב להיות בטוחות מלהצטער.
11. האם את לא מחליפה את הטמפון אחרי שחייה?
כשאת שוחה בבריכה, בים או בכל מקור מים בעל מלחים או כלור, החוט של הטמפון סופג את החומרים הללו ועלול לגרום לגירוי בעור. אחרי שחייה, רצוי להחליף את הטמפון מיד.
12. האם תשתמשי בטמפון, גם אם האריזה שלו קרועה?
את חייבת טמפון ממש עכשיו, אבל כל מה שמצאת זה טמפון עם אריזה קרועה בתחתית התיק? מוטב לזרוק אותו, כי הוא עטוף מסיבה טובה. כל הליכלוך שיש לך בתחתית התיק או הארונית או איפה שהוא לא נמצא, האבק, שאריות האיפור ומה לא – זה לא משהו שהיית רוצה להכניס לוואגינה שלך, נכון?
13. את זורקת את המוליך לשירותים?
כנראה שאת ממש רוצה להזמין את השרברב החתיך אחרת אין סיבה שתרצי להציף את השירותים שלך.
14. האם את דואגת לזרוק את המוליך לפח המיחזור?
זה מיותר לחלוטין כי המוליך לא ניתן למיחזור, בהתחשב בעובדה שהוא מלא בדם ונוזלי גוף. אם את דואגת לסביבה, פשוט תקני טמפון ללא מוליך.
15. את זורקת טמפונים כי הם נראים לך ישנים?
אין צורך. לטמפונים אין תאריך תפוגה וכל עוד האריזה שלהם שלמה אין שום בעיה עם השימוש בהם.
16. את שומרת את הטמפונים באמבטיה?
מוטב לשמור אותם בסביבה יבשה אם את מעוניינת שהטמפון יישאר במצב שמיש ועם אריזה שלמה.
17. האם את משתמשת בטמפונים ריחניים?
יש נשים שטמפונים ריחניים יכולים לגרום להן צריבה או גרד. מוטב להשתמש בטמפונים ללא ריח, רק ליתר ביטחון.
דרך: Marie Claire תצלום: Shutterstock