אם חידשתם לאחרונה את תעודת הזהות שלכם, אולי יצא לכם לראות פרט חדש שהוכנס לתעודה החדשה: סעיף תוקף.
“האם אני אזרח על תנאי? או שסוגרים את הבסטה ב 2025? איזה מין דבר זה תוקף על אזרחות? לאן הגענו במדינה?” שאל Udi Karo בפוסט שפירסם בפייסבוק, לאחר שקיבל את התעודה החדשה בביקור במשרד הפנים.
שימו לב לתמונה, כי זה מטורף!!! האם אני אזרח על תנאי? או שסוגרים את הבסטה ב 2025?איזה מין דבר זה תוקף על אזרחות? לאן הגע…
Posted by Udi Karo on Sunday, April 26, 2015
עד לאחרונה, לתעודות הזהות שלנו אכן לא היה תוקף רשום, ובאופן תאורטי היינו יכולים להסתובב עם תעודות הזהות שהנופקו לנו בגיל 16 במשך כל החיים. העניין הזה השתנה ב-2012, עם סעיף ה”תוקף” החדש. התוקף, למקרה שתהיתם, אינו נוגע לאזרחות שלכם, אלא לתעודה עצמה. במשרד הפנים רוצים שהאזרחים יחדשו את התעודה כל עשר שנים.
“היות ועד כה לא היה תוקף מוגבל לתעודות זהות, חלק מהתושבים נושאים תעודות ישנות ולא מעודכנות, עם תמונה ישנה ולא רלוונטית”, נמסר לנו ממשרד הפנים: “ראוי שתעודת זהות, שהיא מסמך לאומי ושהתושבים מזדהים באמצעותה, תישא תמונת פנים שמשקפת את מראה התושב העדכני אשר ניתן יהיה באמת לבצע זיהוי באמצעותו”.
תקופת העדכון, כל עשר שנים, נקבעה כדי מצד אחד לדאוג שהתעודות תהיינה עדכניות, אך מצד שני לא לטרטר אזרחים למשרד הפנים בתדירות גבוהה מדי. יש לציין שהתוקף נמצא בכל הסוגים של תעודות הזהות, הן הביומטריות והן הרגילות, ושגם תעודות ישנות, שאינן נושאות את סעיף התוקף, לא תהיינה תקפות לנצח. “גם התעודות הישנות יותר שהונפקו לפני התיקון, הן בנות תוקף של עשר שנים מעתה (בהתאם לתקנות החוק) על אף שלא מופיע תאריך סיום תוקף על פניהן”, נמסר מהמשרד.
בפייסבוק כבר הועלו סברות על כך שהתיקון הזה נעשה כדי לגרום לאנשים להנפיק תעודות זהות ביומטריות, אך סביר שאין קשר ישיר בין הדברים, שכן גם התעודות הביומטריות נושאות את סעיף התוקף המדובר, אם כי כאשר התעודות החכמות יהפכו חובה, תעודות הזהות הישנות יהיו חסרות תוקף כאשר זמנם יפוג.
תמונה: Shutterstock