הצפארי, פארק שעשועים קטן בלב תל-אביב, הוא סוג של גן חיות זעיר, שמוקדש בעיקר לציפורים וזוחלים. הפארק הוקם בשנות ה-90, ומשעשע מאז הרבה מאוד ישראלים שיוצאים לראות את הטבע קרוב לבית בתל-אביב.
בימים האחרונים שמו של הצפארי מופץ בהקשרים שליליים בפייסבוק, בעקבות פוסט קשה שפירסמה עמותת גג לחיות. על פי הפוסט, לאגודה הגיעו עדויות של שלושה עובדים לשעבר, שעל פי טענתם ראו במקור מקרים רבים של הזנחת בעלי חיים. לפוסט גם צורפו תמונות של בעלי חיים שנראים במצב מזעזע:
הצאפרי בתל אביב. המקום שחשבנו שהוא מפלט לבעלי כנף יפיפיים, מקום לבילוי לילדים הוא אחד המקומות המזעזעים ביותר בארץ. מקום…
Posted by עמותת גג לחיות on Thursday, April 30, 2015
ב”צפארי” מכחישים בתוקף את הטענות, ומספרים שמדובר בעובדים שפוטרו לפני זמן רב, ומנסים להשמיץ את הצפארי מאז בכל הזדמנות: “”פארק ה’צפארי’ פועל על פי כל ההנחיות וההוראות של הגופים המפקחים הרלוונטיים”, נמסר לנו בתגובת הפארק:
“התוכים ושאר בעלי החיים ב’צאפרי’ מטופלים היטב ומקבלים את כל תנאי המחייה המתאימים להם, כולל הטיפול הרפואי והמזון האיכותי ביותר. לא בכדי פארק ה’צפארי’ במשך שנים רבות מהווה דוגמא ומופת לאופן התייחסותו לבעלי חיים, על ידי הרשויות וכל הטענות האחרות הינן מופרכות ועומדים מאחוריהן גורמים אינטרסנטים: עובדים שפוטרו, חלקם לפני מספר שנים ופועלים להשמיץ את פארק ה’צפארי’ בכל הזדמנות וללא כל קשר למציאות.
“הפארק מלווה על ידי וטרינר צמוד הבודק בקביעות ומפקח אחר בריאות בעלי החיים, אותן החיות שהופיעו תמונותיהם בפוסט הפייסבוק הגיעו ל’צפארי’ פגועות ובמצב בריאותי קשה ולאחר טיפול קפדני ושיקום צמוד מצבם הבריאותי השתפר.
“אנו ב’צפארי’ מקפידים לשמור על אורח חיים תקין ובריא של בעלי החיים כמטרה ראשונה ומזמינים את ילדי ישראל וה”ילדים ברוחם” לבוא, לבלות ולבקר את בעלי החיים בפארק”.
פייסבוק משמש פעמים רבות כבית משפט שדה, בו כל אחד יכול להאשים כל אחד אחר מבלי לספק הוכחות ממשיות. במקרה הזה, כשמעטרים את ההאשמות האלה תמונות של בעלי חיים במצוקה – המסר הופך לקשה יותר והכעס לגדול יותר. עם זאת, חשוב לזכור שגם במקרה הזה קשה לדעת מי צודק ומי דובר אמת על סמך העדויות שפורסמו.
יש לציין שזו לא הפעם הראשונה בה מושמעות טענות כנגד הצפארי. בעבר קבלו חברי ארגון “אנונימוס” על כך שבמקום מוצגים מופעי תוכים ללא אישור ובניגוד לחוק צער בעלי חיים. באופן כללי, כל פארק או גן חיות שמחזיק בעלי חיים סגורים בכלובים ולא בסביבה הטבעית שלהם פוגע במידה מסויימת בבעלי החיים האלה, שוודאי היו מעדיפים לחזור לטבע. בדרך כלל מדובר בקונפליקט גדול, שכן מנהלי מקומות כאלה נוהגים לאהוב בעלי חיים – אך עדיין משתמשים בהם לרווחת בני האדם, שלא בהכרח לטובת החיות עצמן.
תמונה: Shutterstock